Αλμα εξωστρεφειας για το Τμημα Γλωσσας, Φιλολογιας και Πολιτισμου Παρευξεινιων χωρων

Με τα εγκαίνια του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος»

Ένα σημαντικό άνοιγμα και βήμα εξωστρέφειας έκανε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, με τα εγκαίνια του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποίησαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ρωσικός Κόσμος κ. Vladimir Kochin, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Alexandr Shcherbakov μαζί με τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η Κοσμήτορας της Σχολής κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Μουράτ Ομέρογλου και άλλοι.
 
Στόχος του Ρωσικού Κέντρου είναι η διάδοση της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και τέχνης ως σημαντικού στοιχείου του παγκόσμιου πολιτισμού, η υποστήριξη των προγραμμάτων εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, η δημιουργία προϋποθέσεων για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τα κλασικά και σύγχρονα έργα της ρωσικής λογοτεχνίας και τέχνης καθώς και τον πολυεθνικό πολιτισμό των λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  η ενημέρωση για τη σύγχρονη ζωή και την ιστορία της Ρωσίας, αλλά και η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών επαφών και ανταλλαγών με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
 
Το Ρωσικό Κέντρο, του οποίου διευθυντής ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Λευτέρης Χαρατσίδης, φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο οποίο πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών επιλέγει τη Ρωσική κατεύθυνση, σπουδάζοντας τη γλώσσα και τη λογοτεχνία της χώρας, ενώ η συνεργασία θα συμπεριλάβει και ερευνητικά και επιστημονικά προγράμματα, ανοίγοντας νέους δρόμους για αυτό.
 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, πέρα των ομιλιών των επισήμων, φοιτητές του Τμήματος χαιρέτησαν τους παρευρισκόμενους στα Ρώσικα, ενώ τραγούδησαν ελληνικά και ρώσικα τραγούδια. 

Πυλώνας του ΔΠΘ το Τμήμα 

Την ικανοποίηση τόσο του ίδιου, όσο και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα εγκαίνια μιας τέτοιας δομής στο ΔΠΘ εξέφρασε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, σημειώνοντας πως η ύπαρξή του οφείλεται στην προσπάθεια τόσο των υπευθύνων του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος» όσο και των μελών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
 
Για αυτό και έδωσε συγχαρητήρια τόσο προς τον υπεύθυνο του Ιδρύματος, όσο και στη διοίκηση και τα μέλη του Τμήματος, τόσο γιατί είχαν την έμπνευση και εργάστηκαν για την υλοποίηση του Κέντρου, αλλά και γενικότερα για τη μεγάλη συμβολή που έχουν στο ΔΠΘ και την κοινωνία, αποτελώντας ένα από τους πυλώνες του πανεπιστημίου.
 
«Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του Κέντρου, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει πάρα πολύ στη διάδοση της Ρωσικής γλώσσας αλλά και του πολιτισμού μιας χώρας με πλούσια παράδοση στις τέχνες, τα γράμματα τη λογοτεχνία, με σημαντική προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό» ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως το τμήμα θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του Τμήματος και του Πανεπιστημίου. 

Σημαντική η υποστήριξη και η διάδοση της Ρωσικής Γλώσσας 

Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Alexandr Shcherbakov επισήμανε πως η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο Ρωσόφωνη περιοχή της χώρας, με πολλούς κατοίκους που έχουν έρθει από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη της περιοχής.
 
Η υποστήριξη και η διάδοση της Ρωσικής γλώσσας έχουν, κατά τη γνώμη του, μείζονα σημασία για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, και την ενίσχυση των Ελληνορωσικών επιχειρηματικών, πολιτιστικών και πνευματικών σχέσεων.
 
Άλλωστε σήμερα πολλές περιφέρειες της Ρωσίας αναπτύσσουν ενεργά τις επαφές τους με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύεται η διαπανεπιστημιακή συνεργασία, ενώ πολλοί Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή.
 
Ως προξενείο χαιρετίζουν την πρωτοβουλία ίδρυσης του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος» σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδας. «Η υποστήριξη τέτοιων εκπαιδευτικών πυρήνων με ακαδημαϊκό κύρος αποτελεί επιτακτική ανάγκη τόσο για την περεταίρω αναβάθμιση διδασκαλίας της Ρωσικής Γλώσσας όσο και για την προσέλκυση δραστήριων νέων ανθρώπων για τους οποίους η γνώση της Ρωσικής διευρύνει τους επαγγελματικούς αλλά και τους προσωπικούς τους ορίζοντες» επεσήμανε ο Πρόξενος κλείνοντας. 

Ευτυχής κατάληξη σε ένα δύσκολο δρόμο 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ρωσικός Κόσμος κ. Vladimir Kochin εξήρε τη συνεργασία που ξεκινά με το ΔΠΘ και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, με τους φοιτητές και τους καθηγητές του οποίου ανταμώνουν εδώ και δέκα χρόνια σε διάφορα φεστιβάλ επιστήμης και πολιτισμού που αφορούν τη Ρωσική γλώσσα.
 
Στην ομάδα του Τμήματος, σημείωσε, ξεχώριζαν πάντα η ιδιαίτερη γνώση της Ρωσικής γλώσσας αλλά και το μοναδικό πάθος και ενδιαφέρον για αυτή, ευχήθηκε δε το πάθος αυτό να συνεχιστεί.
 
Μεταξύ των δύο λαών, υπήρχε πάντα ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο χωρών, μιας και βασίζεται στην θρησκευτική παράδοση της ορθοδοξίας, και πιστεύει πως η ίδρυση του Ρωσικού Κέντρου θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την περεταίρω ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την διασύνδεση των δύο χωρών.
 
Ο δρόμος για να ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου ήταν δύσκολος, αλλά στέφτηκε με επιτυχία, για αυτό ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεργασία για αυτό, τονίζοντας πως ελπίζουν στην καλή συνεργασία στο εξής. 

Επικράτηση της διπλωματίας του πολιτισμού 

Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την ακαδημαϊκή της αξία, δίνει μια προστιθέμενη αξία και στην πόλη μας, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, γιατί δημιουργείται σε μια περιοχή όπου οι ρωσόφωνοι ομογενείς μας δίνουν ένα σημαντικό παρόν στην τοπική κοινωνία.
 
Σημείωσε δε πως το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε ως ουτοπία, και η ουτοπία που εύχεται να υπηρετηθεί από αυτό είναι η επικράτηση της διπλωματίας του πνεύματος και του πολιτισμού απέναντι στην διπλωματία των συμφερόντων. 

Ημέρα γιορτής για τη Ρωσική κατεύθυνση 

Τέλος η πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Δημάση σημείωσε πως στο τμήμα, όπου διδάσκονται τέσσερις γλώσσες και οι αντίστοιχες κουλτούρες τους, γίνεται συνεχής προσπάθεια για την υποστήριξη του προγράμματος σπουδών και των παραγόμενων αποτελεσμάτων.
 
Όμως η Τρίτη ήταν ημέρα γιορτής για την Ρωσική κατεύθυνση, που από την ίδρυση του τμήματος είναι η πολυπληθέστερη με βάση τις επιλογές των φοιτητών τους.
 
Οι συστηματικές προσπάθειες για να ιδρυθεί το Κέντρο ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια, με την αμέριστη στήριξη του τότε πρύτανη κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, σημείωσε.
 
Το διακύβευμα ήταν πώς ένα κτίριο της δεκαετίας του 70 θα μπορούσε να στεγάσει τις απαιτήσεις του Ιδρύματος, όμως εφόσον διασφαλίστηκε ο χώρος, οι υπεύθυνοι ήταν δίπλα τους με εμμονή στην κάθε λεπτομέρεια, ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.
 
Μέχρι στιγμής το ίδρυμα Ρωσικός Κόσμος έχει χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 80% τις εργασίες και τη στελέχωση του χώρου, ενώ έχει ήδη υπογραφεί ένα πολλά υποσχόμενο πρωτόκολλο συνεργασίας, και το οποίο θα στηρίξει ερευνητικά και επιστημονικά προγράμματα, τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια του τμήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.