Τι συμβαινει με τα αδεσποτα στην Κομοτηνη;

Απαρατήρητα

Απάντηση στην διαδικτυακή κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής έδωσαν  ο υπεύθυνος κτηνίατρος και ο υπεύθυνος καθαριότητας του δήμου. Οι δηλώσεις τους – που φιλοξενήθηκαν στο φύλο της εφημερίδας μας στις 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των ζώων – μας θύμισαν για άλλη μία φορά πως τα συμπαθή (για τους περισσότερους τουλάχιστον) τετράποδα αποτελούν καλώς ή κακώς αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας.
 
Οι μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα στην Κομοτηνή, όπως επίσης και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του κυνοκομείου είναι γνωστές. Τοπικά μέσα αλλά και πολίτες διαρκώς επισημαίνουν, άλλοτε καλοπροαίρετα άλλοτε όχι, τόσο την υπερσυγκέντρωση σκύλων που έχει δημιουργηθεί στον χώρο όσο και τον πληθυσμό των αδεσπότων που διαρκώς αυξάνεται.
 
Ο τρόπος, όμως, που προσέγγισαν το ζήτημα οι κκ Θάνος Καραγιώργης και Νίκος Στεργιάδης αποτέλεσαν τροφή για σκέψη. Κι αυτό γιατί μιλώντας για τις αιτίες που μας έφτασαν ως εδώ αναφέρθηκαν σε εγκατάλειψη σκυλιών από κατόχους τους ή στην εγκατάλειψη κουταβιών μετά από γέννες, κυρίως δεσποζόμενων σκυλιών.
 
Βία, εγκατάλειψη ακόμα και δηλητηρίαση με φόλες αποτελούν ορισμένες μορφές κακοποίησης που συμβαίνουν παντού και έχουν έρθει αρκετές φορές στο φως της δημοσιότητας. Η κακοποίηση των ζώων, άλλωστε, δεν είναι κάτι που αγγίζει μόνο τους φιλόζωους και όσους αγαπάνε τα ζώα αλλά προκαλεί το κοινό αίσθημα όχι μόνο των Κομοτηναίων, αλλά του κάθε ανθρώπου.
 
Όσο, λοιπόν, κακοποιημένα ζώα πέφτουν θύματα του ανθρώπινου παραλογισμού η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο τον εκάστοτε δήμο αλλά και τον κάθε πολίτη που ξεφορτώνεται ένα ζώο, όταν το βαρεθεί. Μην ξεχνάμε ότι τα αδέσποτα κάποτε υπήρξαν ή είναι απόγονοι δεσποζόμενων ζώων. Δε θα ζούσαν ανάμεσα μας αν δεν τα είχαμε φέρει εμείς σ’ αυτό το περιβάλλον.

Η φιλοζωία δεν είναι πολυτέλεια. Με σκέψεις και προτάσεις ας σταθούμε δίπλα στους αρμόδιους φορείς και όχι απέναντί τους, αποκτώντας την κατάλληλη παιδεία και συμπεριφορά που θα κάνει τη διαφορά. Χ.Κ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.