Η πολυβραβευμενη χορωδια του Ψυχαγωγικου Ομιλου Σιδηροδρομικων σε Ξανθη και Αλεξανδρουπολη

Θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα σε τέσσερις μεγάλους έλληνες μουσικοσυνθέτες

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 19.00 η χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών Αθήνας θα δώσει συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.
 
Θα προηγηθεί συναυλία στην Ξάνθη το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (αίθουσα εκδηλώσεων “Βιργινία Τσουδερού” στην οδό Καπνεργατών 7). Η χορωδία του Ομίλου θα παρουσιάσει στο κοινό ένα αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες μουσικοσυνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο και Μίμη Πλέσσα.
 
Την Κυριακή το πρωί ο Σύλλογος θα επισκεφθεί στις 10.00 το Γηροκομείο Κομοτηνής. 

Το ιστορικό του Συλλόγου 

Ο ψυχαγωγικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών Αθήνας ιδρύθηκε το Μάιο του 1955. Το χορωδιακό τμήμα ιδρύθηκε το ίδιο έτος από τεχνίτες και εργάτες του Ο.Σ.Ε. που αγαπούσαν την χορωδιακή μουσική. Από το ξεκίνημα της η χορωδία κατέστη ένα υπέροχο μουσικό συγκρότημα που η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας. Οι εμφανίσεις της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, διευθυνόμενη από εξαίρετους μαέστρους, καταξίωσαν τη χορωδία σαν μία από τις καλύτερες της Ευρώπης. Αποτέλεσμα αυτών των εμφανίσεων είναι η σωρεία προσκλήσεων που λαμβάνει για συναυλίες και συμμετοχή σε Διεθνή Φεστιβάλ ή Διαγωνισμούς.
 
Έχει εμφανισθεί στο Νανσύ, Μπορντώ, Σέντες, Πορτ ντε Μπουκ, Μασσαλία Γαλλίας, Βαρκελώνη Ισπανίας, Μποκοτά Κολομβίας, Μονακό, Τάμπερε Φινλανδίας, Σεκεσφέκεβαρ Ουγγαρίας, Λαγκόλεν Ουαλίας, Αρέτζο, Πομαράνς, Μπόβα Μαρίνα, Σιένα Ιταλίας, Μόναχο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη Γερμανίας, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Μπρασόβ Ρουμανίας, Στετίνο Πολωνίας, Σόφια Βουλγαρίας, Βρυξέλλες Βελγίου, Λουξεμβούργο, Νέα Υόρκη Η.Π.Α., Πεκίνο Κίνας, Κάιρο, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, Κωνσταντινούπολη και φυσικά στις περισσότερες από τις πόλεις της πατρίδας μας, αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις, τόσο σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, αλλά κυρίως τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού και το θερμό χειροκρότημα του στις συναυλίες της.
 
Θα ήταν παράλειψη όμως να μην τονίσουμε και το κοινωνικό έργο αυτού του πολιτιστικού σωματείου που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε κοινωνικές ομάδες με ειδικά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εμφανίσεις στις φυλακές και το ψυχιατρείο του νομού Χανίων, στα σπαστικά παιδιά του Νταού Πεντέλης, στην Καλαμάτα και στον Πύργο για τους σεισμοπαθείς, στο Ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου, στον Ασπρόπυργο, στα Μέγαρα και στο Βόλο για οικονομική ενίσχυση αποπερατώσεως Ιερών Ναών, στο Χαμόγελο του Παιδιού, για την Κιβωτό του Κόσμου και στην παραμεθόριο για τους στρατευμένους νέους.
 
Τέλος, πολλοί και σπουδαίοι Μαέστροι διηύθυναν την Χορωδία κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης διαδρομής της, όπως: Σώτος Βασιλειάδης, Γ. Διαμαντής, Γ. Κακίτσης, Δ. Παπαδημητρίου, Α. Συμεών, με κορυφαία την κ. Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, που από το 1987 με την πρωτοποριακή της διεύθυνση και τη συνοδεία ορχήστρας, άνοιξε νέους ορίζοντες σαν μουσικό άκουσμα, πέρα από την καθαρά παραδοσιακή μουσική.
 
Μετά την αποχώρηση της, το Δ.Σ. του Συλλόγου  την ανακήρυξε Επίτιμη Μαέστρο της Χορωδίας. 

Ο Μαέστρος της χορωδίας 

Σήμερα την Χορωδία διευθύνει ο Αιμίλιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι διπλωματούχος μονωδίας με άριστα παμψηφεί και 2ο βραβείο, πτυχιούχος κλασικής κιθάρας και θεωρητικών. Από το 1990 διευθύνει πολλά χορωδιακά σύνολα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Χορωδία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Δημοτικής Ενότητας Βάρης, τη Χορωδία “Μουσικό Εργαστήρι” Αγίας Φιλοθέης Δήμου Αμαρουσίου και την Εκκλησιαστική Χορωδία “Φίλοι Εκκλησιαστικής Υμνωδίας”.
 
Υπήρξε συνεργάτης της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου από το 1983 και ανέλαβε τη Χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών το Φεβρουάριο του 2010.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.