Γνωριμια με το βυζαντινο παρελθον της Ροδοπης

Ξενάγηση στην Μαξιμιανούπολη- Μοσυνούπολη και τον ναό της από την ΕΦΑ Ροδόπης

Τον αρχαιολογικό χώρο της Μαξιμιανούπολης-Μοσυνούπολης, έναν ανεκτίμητης αξίας θησαυρό, από τον οποίο έχει αποκαλυφθεί μόνο ο Επισκοπικός Ναός, γνώρισαν την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου όσοι Κομοτηναίοι αψήφησαν την κακοκαιρία και βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο για να συμμετάσχουν στην διαδραστική ξενάγηση που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας.
 

Η ξενάγηση εστίασε σε ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία της σπουδαίας βυζαντινής πόλης της Θράκης, από την ίδρυση και την άνθησή της, μέχρι την καταστροφή και την εγκατάλειψή της, καθώς επίσης την αρχιτεκτονική του περίκεντρου ναού, που αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές του αρχαιολόγου κ. Νικόλαου Ζήκου.
 
Όπως σημείωσε η αρχαιολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα, φέτος αποφάσισαν να ξεναγήσουν το κοινό σε μια άλλη πόλη, ενώ υποσχέθηκε πως αυτή αποτελούσε την πρώτη από πολλές δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους εκτός Κομοτηνής, μιας και έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από πολίτες να έρθουν σε επαφή με το σχετικά άγνωστο παρελθόν και τα μνημεία της Ροδόπης.
 

Η πόλη είχε στρατηγική θέση, αφού βρισκόταν πάνω στην Αρχαία Εγνατία Οδό και είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτήν στρατοπέδευσε τρεις φορές ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος, ενόψει των εκστρατειών του προς τη Βουλγαρία. Η αντίστροφη μέτρηση για τη Μαξιμιανούπολη άρχισε το 1206, όταν έγινε στόχος της επιδρομής των Βουλγάρων υπό τον τσάρο Ιωαννίτση, αποκαλούμενο και Σκυλογιάννη από τους Βυζαντινούς για τη σκληρότητά του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η πόλη περιέπεσε σε πλήρη μαρασμό, ενώ το 1343 όταν στρατοπέδευσε εκεί ο αυτοκράτορας Ιωάννης Καντακουζηνός διαπίστωσε ότι ήταν πλήρως κατεστραμμένη. 

Σημαντική πόλη των βυζαντινών χρόνων 

Όπως σημείωσε η κ. Σοφία Ακριβοπούλου, τμηματάρχης βυζαντινών αρχαιοτήτων της εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πόλη, η οποία ιδρύεται τη Ρωμαϊκή περίοδο και αναπτύχθηκε, ενώ έγινε έδρα θέματος του Βολερού όταν και μετονομάζεται σε Μοσυνούπολη.
 

Ο περίκεντρος ναός, που εικάζεται πως ήταν ο επισκοπικός ναός της πόλης, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, με μεγάλο μέρος του διακόσμου να σώζεται, ενώ αποτελεί, μαζί με το τείχος, τα μόνα στοιχεία που έχουν ανασκαφεί από το σύνολο της πόλης.
 
Το τείχος περικλείει ένα ορθογώνιο 800 x 400 μέτρα, διακόπτεται από τετράγωνους πύργους και στις γωνίες φέρει τέσσερις κυκλικούς πύργους, θυμίζοντας το κάστρο της Κομοτηνής, αλλά σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
 

Το κομμάτι που ανασκάφηκε, στο οποίο βρίσκεται ο ναός, ήταν το μόνο που βρισκόταν σε χέρσο έδαφος, ενώ το υπόλοιπο περικλείει αγροκτήματα ιδιωτών, οπότε και δεν ανασκάφηκε λόγω αδυναμίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.