Βιβλια του προγραμματος των Δημοσιων Σχολειων θελει ο Συνδεσμος Σχολικων Εφορειων Μειονοτικων Σχολειων

Συμβολική αποχή πραγματοποίησαν γονείς στο 1ο Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης αντιδρώντας στα βιβλία του ελληνόφωνου προγράμματος των μειονοτικών

Αντιδράσεις για τα βιβλία του «προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Φραγκουδάκη», όπως το χαρακτηρίζουν, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ελληνόφωνο πρόγραμμα των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων, εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες, με πρώτη τη συμβολική κατάληψη και αποχή των παιδιών από τα μαθήματα, που έγινε από γονείς του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης στις 20 Σεπτεμβρίου.
 
Οι γονείς προχώρησαν στην κίνηση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, γνωρίζοντας «ότι βραχυπρόθεσμα θα ζημιωθούν. Όμως μακροπρόθεσμα είμαστε πεπεισμένοι για το θετικό όφελος της κίνησης μας αυτής ως προς την ορθή παιδεία και εκπαίδευσή τους».
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως θεωρούν ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα ισότιμα όπως όλα τα παιδιά της Ελληνικής επικράτειας να διδάσκονται τα βιβλία του Δημοσίου, και να κατέχουν βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας.
 
«Δεν θα επιτρέψουμε την υπερτίμηση ή την υποτίμηση της νοημοσύνης τους. Θα ήταν σοφό ένα πρόγραμμα ανεπίκαιρο, ελλιπές, δυσχερές ως προς την εφαρμογή του να αποσυρθεί άμεσα από τα έδρανα των αιθουσών μας» σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Αντίδραση και από το Σύνδεσμο Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων 

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Δυτικής Θράκης, ο οποίος, όπως έχει κάνει έγγραφα και προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητά δημόσια να καταργηθούν τα «ξεπερασμένα» όπως τα χαρακτηρίζει, βιβλία που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, και να αντικατασταθούν από τα κανονικά βιβλία που διδάσκονται στα δημόσια σχολεία.
 
Τονίζει δε πως τα μαθήματα γεωγραφίας και ιστορίας πραγματοποιούνται χωρίς διδακτικά βιβλία, ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι αρμόδιοι που επισκέφθηκαν το 1ο Μειονοτικό σχολείο Ξάνθης φέρεται να έκαναν υποτιμητικές δηλώσεις με τις οποίες, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, χαρακτήρισαν ως νοητικά ανεπαρκή τα παιδιά με την αναφορά τους ότι αυτά δεν είναι έτοιμα για τα βιβλία του δημοσίου.
 
Η ανακοίνωση του συνδέσμου έχει ως εξής:
 
«Ως Σύνδεσμός Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Δυτικής Θράκης, βάσει της αρχής της ισότητας στην εκπαίδευση υποστηρίζουμε ότι τα παιδιά μας, που εκπαιδεύονται σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία, έχουν το δικαίωμα να επωφελούνται από τα ίδια βιβλία με τους μαθητές που μορφώνονται σε δημόσια σχολεία. Ως εκ τούτου ζητάμε την κατάργηση των ξεπερασμένων βιβλίων που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του «προγράμματος εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Φραγκουδάκη» και να καθιερωθεί άμεσα τα σύγχρονα βιβλία των δημοσίων σχολείων έτσι ώστε  να διδάσκονται στη νέα σχολική χρονιά 2018-2019 στα μειονοτικά σχολεία.
 
Η ένωσή μας έχει υποβάλει προηγουμένως αυτό το αίτημα, εγγράφως (αλλά και προφορικά), στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δυστυχώς όμως, η απόφαση του υπουργείου που αφήνει στην κρίση των εκπαιδευτών τη χρήση των δημοσίων βιβλίων (αριθ. πρωτ.148133/H2/10-09-2018), ήταν απογοητευτική όπως επίσης τις οδηγίες του υπουργείου που προβλέπουν τη χρήση των δημοσίων βιβλίων στα μειονοτικά σχολεία ως συμπληρωματικό – υποστηρικτικό υλικό (αριθ. πρωτ: 156007 / H2). Οι αποφάσεις αυτές προφανώς έχουν ληφθεί χωρίς επιστημονική βάση.
 
Δεδομένου ότι τα διδακτικά βιβλία ετοιμάζονται σύμφωνα με τις νοητικές ικανότητες και ανάγκες των μαθητών, τα παιδιά μας έχουν τη δυνατότητα (αλλά και την ανάγκη) να μελετήσουν αυτά τα βιβλία. Από την άλλη η συνέχιση της εκπαίδευσης με βιβλία παλαιωμένου περιεχομένου (δεδομένου ότι έχουν γραφθεί πριν από 20 χρόνια) καθυστερεί τη σωστή ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων και την ετοιμότητά τους για τις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης. Δεν είναι νοητή η εμμονή του υπουργείου σε αυτά τα βιβλία ενώ υπάρχει συμφωνία μεταξύ εκπαιδευτών ότι τα βιβλία του προγράμματος Φραγκουδάκη είναι ανεπαρκή.
 
Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα που παρατηρείται στα δημοτικά σχολεία της μειονότητας είναι το γεγονός ότι τα μαθήματα γεωγραφίας και ιστορίας πραγματοποιούνται χωρίς διδακτικά βιβλία. Είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουν πλήρως οι μαθητές το περιεχόμενο του μαθήματος, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά και βιβλία. Επομένως οι μαθητές αυτοί λαμβάνουν ελλιπή παιδεία στον τομέα αυτό με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν αρκετά ούτε τη χώρα στην οποία ζουν. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ζητάμε να διδαχθούν τα βιβλία δημόσιων σχολείων  στα μειονοτικά σχολεία.
 
Θα θέλαμε να προσθέσουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης του 1ου 20/Θ Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, της Σχολικής Εφορείας και των γονέων, οι αρμόδιοι επισκέφθηκαν το σχολείο κάνοντας όμως υποτιμητικές δηλώσεις με τους οποίους χαρακτήρισαν ως νοητικά ανεπαρκή τα παιδιά μας λέγοντας “δεν είναι έτοιμα τα παιδιά σας για τα βιβλία του δημοσίου.” Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη στάση, και επιστρέφουμε τις δηλώσεις αυτές στους ίδιους. Τα παιδιά μας έχουν τη διανοητική ικανότητα και τις δεξιότητες για να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εκπαίδευσή τους σε κάθε σχολείο. Παρεμπιπτόντως, δηλώνουμε την υποστήριξή μας στο δίκαιο αγώνα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, της Σχολικής Εφορείας και των γονέων του 1ου 20/Θ Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης.
 
Για τους προαναφερθέντες λόγους, ως Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Δυτικής Θράκης θεωρούμε ως ένα θετικό βήμα την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που όμως χρήζει επανεξέταση και διόρθωση. Απαιτούμε την κατάργηση των βιβλίων που καθορίστηκαν στα πλαίσια του «προγράμματος εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Φραγκουδάκη», την έκδοση σαφών οδηγιών προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να καθοριστούν τα βιβλία των δημοσίων σχολείων ως βασικό εκπαιδευτικό υλικό και όχι ως βοηθητικό-υποστηρικτικό για τη διδασκαλία των ελληνόγλωσσων μαθημάτων στα μειονοτικά σχολεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.