Κατατεθηκε η τροπολογια για τον κατωτατο μισθο

Προβλέπει αυξήσεις 20-25 ευρώ μηνιαίως από τον Ιανουάριο του ‘19

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με τη εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018, ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί για φέτος.
 
Ουσιαστικά η εν λόγω τροπολογία τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος «Βρούτση» προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες.
 
Η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης για τις συνέπειες της ρύθμισης, με τις προτεινόμενες διατάξεις τίθενται μόνο για το έτος 2018 ειδικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με διατήρηση όλων των ενδιάμεσων σταδίων, έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων η αύξηση που αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4% . Δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός, υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός, που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.
 
Το ύψος των αυξήσεων προκύπτει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομία, οι οποίοι θα κληθούν θα συντάξουν σχετική την έκθεση. 

«Κυβερνητική κοροϊδία» 

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αντιδρά στην εν λόγω τροπολογία σημειώνοντας πως «πίσω από την κυβερνητική κοροϊδία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κρύβεται η ενεργοποίηση του πιο αντεργατικού νόμου της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση), με τον οποίο  καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού, που θα καθορίζεται πλέον με υπουργική απόφαση και με βάση τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου».
 
«Με τον τρόπο αυτό» συνεχίζει «επιβεβαιώνεται ότι, ακόμη κι αν δοθούν ορισμένα ψίχουλα – πρόκληση στους εργαζόμενους, για προεκλογική χρήση, η αντεργατική νομοθεσία “θα ζει και θα βασιλεύει”. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτσης δηλώνει δικαιωμένος για αυτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη συνέχιση της πολιτικής σε βάρος του λαού».
 
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την κυβερνητική απάτη και να δυναμώσουν την πάλη τους για κατάργηση του “νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου”, όλων των μνημονιακών νόμων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, όπως προτείνει η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.