Εκπαιδευτικες και πολιτιστικες δρασεις στο Σουφλι

Με αφορμή την Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (EC Day) 2018, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» ως Διαχειριστική Αρχή των Προγραμμάτων  Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και «Βαλκανική-Μεσόγειος 2014-2020», οργανώνει εκδήλωση με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις και με θέμα: «Υφαίνουμε το Μέλλον – Χρωματίζουμε Μεταξένιες Αναμνήσεις» στο Σουφλί  στις 26 Σεπτεμβρίου.
 
Πιο συγκεκριμένα, στο Σουφλί θα πραγματοποιηθούν:
 
Α. Μία ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική δράση με θέμα το κουκούλι, με τη μορφή Δημιουργικού Εργαστηρίου Design για παιδιά Ε’ Δημοτικού της περιοχής. Το εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 
Β. Επίσκεψη και  πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ για επισκέπτες-μαθητές από την πόλη Svilengrad της Βουλγαρίας. 
 
Γ.  Έκθεση των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού εργαστηρίου (σχέδια /κατασκευές παιδιών) σε συνδυασμό με παράλληλη δράση: Performance “The nest | one route to freedom” – μία παράσταση εικαστικού χορού με συνδυασμένη βιωματική δράση και συμμετοχή παιδιών. Η εν λόγω εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του Δήμου Σουφλίου και είναι ανοιχτή για το κοινό με ώρα προσέλευσης 18.30.
 
Οι εκδηλώσεις, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τα Προγράμματα Interreg, οι οποίες εμπνέονται τη θεματολογία τους με αφορμή την ανάδειξη Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης με απώτερο σκοπό να ενισχύσουν την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο.
 
Οι προγραμματισμένες δράσεις έχουν ως  βασική ιδέα να ανακαλύψουμε μαζί το συμβολικό νόημα που προσδίδει το κουκούλι. Το κουκούλι είναι σύμβολο του πνεύματος ενός ανθρώπου: Το κουκούλι είναι μαλακό, αδιαπέραστο στο νερό, διαπερατό από το φως, το σπειροειδές νήμα του συμβάλλει στην προστασία της πεταλούδας την οποία προετοιμάζει κατάλληλα και την απελευθερώνει, οδηγώντας την στον κόσμο της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας!
 
Η Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (EC-Day) είναι μια πρωτοβουλία του δικτύου του INTERACT, στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες – μέλη των Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας της ΕΕ, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συνεργασίας στις διασυνοριακές περιοχές της ΕΕ, τόσο εντός των συνόρων της όσο και εκτός αυτών. Αποτελεί μια γιορτή για τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας για τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο πάνω από 70 Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας συμμετέχουν στην Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, με πάνω από 250 εκδηλώσεις συνολικά. 
 
Η ΕΥΔ INTERREG  ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Σουφλίου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  για τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων (Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου, Αμφιθέατρο Σουφλίου και  Μουσείο Μετάξης αντιστοίχως) καθώς και το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ για το σχεδιασμό της πρωτότυπης εκπαιδευτικής δράσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.