Σε εξελιξη η διαδικασια καταγραφης της καταστασης των γεφυρων της Ροδοπης

Από την ΠΕ Ροδόπης σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή της κατάστασης όλων των γεφυρών της Ροδόπης, στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο των γεφυρών της Περιφέρειας και της κατάστασής τους.
 
Όπως σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, η καταγραφή αυτή ξεκίνησε στη Ροδόπη από τις υπηρεσίες, και συνεχίζεται, σε συνεργασία και με την Εγνατία Οδό ΑΕ, η τεχνογνωσία της οποίας στα θέματα αυτά είναι πολύ μεγάλη τόσο σε θέματα κατασκευής, όσο και σε θέματα συντήρησης.
 
Να υπενθυμίσουμε πως ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος είχε ζητήσει, λίγες μέρες μετά την πτώση της γέφυρας του Κομψάτου, από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων, την κατάθεση έκθεσης αυτοψίας όλων των γεφυρών στο σύνολο του οδικού δικτύου προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος μητρώο όλων των γεφυρών της Περιφέρειας με βάση το επίπεδο ασφάλειας της κάθε γέφυρας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, παρόλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, μια και το έργο αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό που θα ακολουθήσει μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, έχουν ήδη γίνει αυτοψίες σε αρκετές γέφυρες, και ελπίζουν πως σύντομα, ανάλογα και με το πρόγραμμα της εταιρείας, θα μπορέσουν να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα του αντικειμένου.
 
Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε πως έχει ζητήσει οι μετρήσεις να είναι και ακριβής αλλά και η όλη διαδικασία να γίνει με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση, κάτι που θεωρεί πως διασφαλίζει και η συμβολή της Εγνατίας Οδού που φέρνει στο τραπέζι την εμπειρία της.
 
Άλλωστε η καλή συνεργασία μεταξύ της ΠΕ Ροδόπης και της Εγνατίας Οδού φάνηκε και με την δημιουργία της σύνδεσης στο Σώστη, για την οποία είχαν άριστη επικοινωνία και επαφή, ενώ είχε κάνει και κάποιες δοκιμές και στην παλιά γέφυρα του Κομψάτου που χρησιμοποιείται πλέον για την κίνηση στην περιοχή. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα η προκήρυξη για την πραγματογνωμοσύνη της Γέφυρας Κομψάτου 

Όσο για το θέμα της γέφυρας του Κομψάτου που έχει καταρρεύσει, οι ελπίδες είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την μελέτη της πραγματογνωμοσύνης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποκατάστασή της.
 
Να υπενθυμίσουμε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει η πραγματογνωμοσύνη που θα διερευνούσε τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου αλλά και θα κατέθετε προτάσεις αποκατάστασής της από το ΤΕΕ Θράκης, όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την προγραμματική σύμβαση με την αιτιολογία της «απευθείας ανάθεσης» στο Επιμελητήριο.
 
Για αυτό ξεκίνησε η διαδικασία για την κατάρτιση προκήρυξης, μιας και η Αποκεντρωμένη δεν επιτρέπει άλλο δρόμο, για να γίνει διαγωνισμός ο μειοδότης του οποίου θα αναλάβει την μελέτη. 

Πολλαπλές παρεμβάσεις σε όλη την Ροδόπη 

Οι παρεμβάσεις αυτές προστίθενται στα αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμοί που γίνονται σε όλα τα ρέματα και τους ποταμούς της Ροδόπης.
 
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν έργα στο Μακροπόταμο, όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η κατασκευή της νέας βελτιωμένης ιρλανδικής διάβασης, ενώ θα πραγματοποιηθούν και άλλα έργα σε ποτάμια και ρέματα όλης της Ροδόπης, όπου έχει εντοπιστεί μεγαλύτερη ανάγκη.
 
Τέλος, όπως αναφέραμε και πριν από μερικές μέρες, προχωρά και η ιρλανδικήδιάβαση του Ιμέρου και έχει ολοκληρωθεί  ο δρόμος Ιμέρου Ξυλαγανής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.