Νεα Κοσμητορας της Σχολης Κλασικων και Ανθρωπιστικων Σπουδων του Δ.Π.Θ. η Πηνελοπη Καμπακη–Βουγιουκλη

Την ανάγκη συνολικής ταυτότητας της Σχολής με τη συνεργασία όλων των τμημάτων τόνισε η νέα Κοσμήτορας

Την Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καμπάκη–Βουγιουκλή εξέλεξαν ως νέα Κοσμήτορα τα μέλη της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ., που περικλείει τα τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.
 
Οι εκλογές έγιναν μετά την αποχώρηση της κ. Ζωής Γαβριηλίδου από τη θέση λόγω της ανάληψης των καθηκόντων Αντιπρυτάνεως του Δ.Π.Θ. από 1 -09-2018, με την εκλογική διαδικασία να έχει υποψηφίους την κ. Καμπάκη–Βουγιουκλή και τον Καθηγητή κ. Γρηγόριο Παπαγιάννη.
 
Τελικά εξελέγη η κ. Καμπάκη–Βουγιουκλή με 33,35 ψήφους (οι ψήφοι των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ υπολογίζονται με τύπο μια και ανήκουν σε διαφορετική εκλεκτορική ομάδα) έναντι 20,52 ψήφων που έλαβε ο κ. Παπαγιάννης.
 
Η νέα Κοσμήτορας θα βρίσκεται στην θέση για το υπόλοιπο της κοσμητορικής θητείας, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου 2021. 

Προτεραιότητα η κοινή ταυτότητα στη σχολή 

Η κ. Καμπάκη–Βουγιουκλή στις πρώτες τις δηλώσεις μετά την εκλογή της, σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα για αυτή τη θητεία είναι η αναζήτηση και η καλλιέργεια κοινής ταυτότητας της σχολής Κλασικών Επιστημών, κάτι που είχε ξεκινήσει ο πρώτος Κοσμήτορας κ. Χατζόπουλος αλλά το έθεσε σε πιο αδρό πλαίσιο η κ. Γαβριηλίδου κατά την κοσμητορική της θητεία.
 
Ήδη έχει γίνει η χαρτογράφηση των επιστημονικών ενδιαφερόντων των αδερφών τμημάτων, ώστε να γνωρίζουν τα ενδιαφέροντα και τις εργασίες όλων των μελών, ενώ στόχος είναι να οργανωθούν κοινές επιστημονικές ημερίδες και να προσκληθούν εκλεκτοί συνάδερφοί τους από το εξωτερικό.
 
Με αυτές τις κινήσεις, σημείωσε, γίνεται οικονομία χρόνου και χώρου, αλλά κυριότερα δημιουργείται η συνείδηση της συγγένειας ανάμεσα στα μέλη των τριών τμημάτων, αυξάνοντας τον κύκλο επαφών, κάτι που η κ. Καμπάκη–Βουγιουκλή θεωρεί πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στην Κομοτηνή που είναι μια πόλη μακρυά από το κέντρο. 

Απαραίτητη η εξωστρέφεια 

Κάτι που θα απασχολήσει την κοσμητεία στην επόμενη θητεία είναι και η οικονομική διαχείριση του πενιχρού προϋπολογισμού της, με τα χρήματα αυτά να πρέπει να διατεθούν για τη στήριξη καινοτόμων δράσεων εξωστρέφειας.
 
Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει και πονάει την ίδια, μιας και έχει μια πορεία 42 ετών στη Θράκη, και αγαπά όλες τις περιοχές της.
 
Για αυτό και θεωρεί πως η Σχολή πρέπει να έχει διασύνδεση με την πόλη, δεδομένου ότι διαθέτει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι περιλαμβάνει θέματα που ενδιαφέρουν το ευρύτερο κοινό, όπως θέματα γλώσσας, λαογραφίας, παράδοσης και ιστορίας. «Αυτό το άνοιγμα στην πόλη θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σημαντικό, και νομίζω πως ξεκίνησε και θα γίνεται με ένα πολύ καλό ρυθμό», σημείωσε.
 
Ειδική αναφορά πάντως έκανε και στην ανάγκη δημιουργίας πειραματικού σχολείου στην πόλη της Κομοτηνής, το οποίο θεωρεί πως λείπει, διευκρινίζοντας πως η απόφαση για την ίδρυση του σχολείου έχει ήδη περάσει από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. «Επειδή νομίζω ότι χρειάζονται και τα τρία τμήματα, θα το συνεχίσω και ως Κοσμήτορας σε συνεργασία με την πρόεδρο του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα» σημείωσε, τονίζοντας πως η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
 
Αναλύοντας την πρότασή της η νέα Κοσμήτορας εξήγησε πως στο πειραματικό σχολείο, οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν ευκολότερα την πρακτική τους εξάσκηση, να παρακολουθούν τα μαθήματα, ενώ το πανεπιστήμιο θα στηρίζει το σχολείο αυτό τόσο με υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και με σεμινάριά και επιμόρφωση των καθηγητών. Επίσης θα μπορούσαν να εφαρμόσουν και πειραματικές μεθόδους εκπαίδευσης. 

Αγώνας για τη μετάβαση στο νέο κτίριο 

Τέλος η νέα Κοσμήτορας στάθηκε και στην πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει η Σχολή για την μετάβαση στο νέο κτίριο στην πανεπιστημιούπολη, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μερικά χρόνια.
 
Σε αυτό θα στεγαστούν και τα τρία τμήματα της Σχολής, όμως ήδη υπάρχουν ανησυχίες για το θέμα της εγκατάστασης τους. Και αυτό γιατί ενώ το κτίριο σχεδιάστηκε για δύο τμήματα (Ιστορίας Εθνολογίας και Ελληνικής Φιλολογίας), θα κληθεί να φιλοξενήσει τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και τη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.
 
«Ένα καινούριο κτίριο, θα πρέπει να δώσει στους ανθρώπους που θα μπουν μέσα μια άνεση, αν έχουμε πάλι συνωστισμό, και δεν μπορούμε να έχουν την ελευθερία κινήσεων, δεν θα μας προσφέρουν πολλά» σημείωσε, για αυτό και επιθυμούν να διευθετήσουν το θέμα πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή.
 
«Θα αγωνιστώ όσο γίνεται ώστε τα τμήματα της δικής μας σχολής να έχουν το χώρο που χρειάζεται» σημείωσε, σε συνεργασία φυσικά με τις πρυτανικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.