Ερχεται η 4η γιορτη Μελιου στην Κομοτηνη

«Άνιση» η χρονιά για τους μελισσοπαραγωγούς της Ροδόπης, κρατώντας όμως ψηλά την ποιότητα

Συνεχίζει την προσπάθεια για την προώθηση και τη διάδοση του μελιού στην περιοχή μας ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης «Το Κεντρί», διοργανώνοντας την 4η Γιορτή μελιού το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή.
 
Οι προηγούμενες διοργανώσεις είχαν πολύ καλά αποτελέσματα, με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νίκο Καρακωστίδη να σημειώνει πως είδαν πολύ καλή ανταπόκριση από τους κατοίκους της πόλης. «Σκοπός μας δεν είναι να πουλήσουμε μέλι, αλλά μέσα από αυτή τη γιορτή ο κόσμος να γνωρίσει το εκπληκτικό μέλι των παραγωγών και να το προτιμά» εξήγησε ο ίδιος, «αντί να δίνει άσκοπα χρήματα και να αγοράζει μέλι αγνώστου καταγωγής και ταυτότητας, αλλά και να μπορέσουν να “σταθούν” καλύτερα οι τοπικοί παραγωγοί».
 
Έτσι ενημερώνουν όλο τον κόσμο, και όποιος θέλει μπορεί να ρωτήσει και να ενημερωθεί τόσο για το προϊόν όσο και τον πραγματικό ρόλο της μέλισσας στη φύση, που δεν είναι να παράγει μέλι, αλλά να επικονιάζει τα φυτά.
 
Οι μελισσοκόμοι της περιοχής θα παρουσιάσουν τόσο το μέλι όσο και άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη και την κερήθρα, ενώ στον χώρο θα υπάρχει και ένα μεγάλο περίπτερο του συλλόγου με έντυπο υλικό.
 
Η γιορτή όμως δεν είναι μόνο επίδειξη, αλλά και δοκιμή, για αυτό και οι μελισσοκόμοι θα κεράσουν την πρώτη μέρα μέλι με γιαούρτι, και τη δεύτερη μέρα μέλι με λουκουμάδες, ενώ οι μικροί φίλοι του Συλλόγου θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν facepainting για το μέλι και τις μέλισσες, να λύσουν σταυρόλεξα και άλλες δραστηριότητες που αφορούν την μέλισσα, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί μια παράσταση καραγκιόζη για τα παιδιά της πόλης. 

Καλή αρχή, προβληματική συνέχεια 

Όσο για τη φετινή μελισσοκομική χρονιά ο κ. Καρακωστίδης σημείωσε πως ήταν άνιση, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, γιατί ενώ ξεκίνησαν εντυπωσιακά, με μια πάρα πολύ καλή άνοιξη που είχε μεγάλη ανθοφορία και μελίσσια που απέκτησαν πληθυσμούς, στη συνέχεια το άστατο κλίμα, με την έντονη ξηρασία που ακολούθησε, δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή.
 
Άλλωστε όλα εξαρτώνται από τον παρουσία της γύρης, την οποία συλλέγουν τα μελίσσια για να συνεχίσουν να αυξάνονται οι πληθυσμοί και να αυξηθεί το μέλι, όπως η ξηρασία «έσπασε» αυτή την αλυσίδα, με αποτέλεσμα πολλοί μελισσοκόμοι να έχουν παράπονα από την ποσότητα της παραγωγής.
 
Η ποιότητα βέβαια παραμένει άριστη, σύμφωνα με τον κ. Καρακωστίδη, ενώ τα τοπικά μικροκλίματα βοηθούν ώστε το μέλι να έχει αρώματα και φοβερή γεύση. 

Ενημέρωση στους αγρότες 

Πάντως σημαντικός είναι και ο ρόλος της ενημέρωσης, ιδίως προς τους αγρότες, με τους οποίους βρίσκονται στην ίδια πλευρά, μιας και η επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες, σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή για τους αγρότες, κάτι που έχουν αρχίσει σιγά σιγά -και με τη βοήθεια των γεωπόνων- να κατανοούν.
 
Βέβαια και πάλι συνεχίζουν τα θέματα με τον ψεκασμό των καλλιεργειών με τα φυτοφάρμακα, που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους μελισσοκόμους, ιδίως όταν οι αγρότες ραντίζουν το μεσημέρι, που όχι μόνο δημιουργεί πολλά προβλήματα στις μέλισσες, αλλά και στην τσέπη τους. Ελπίζουν όμως σιγά σιγά να πείσουν τους αγρότες να ραντίζουν νωρίς το απόγευμα, όταν η δραστηριότητα των μελισσών είναι μικρότερη. 

«Ψυχραίνουν» το ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία οι αντικειμενικές δυσκολίες 

Ο κ. Καρακωστίδης σημείωσε πως παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία, και στην περιοχή μας, είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα, στο οποίο λίγοι μένουν.
 
Όπως εξήγησε σε κάποια φάση υπήρξαν πηχυαίοι τίτλοι από τα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης, για μεγάλα κέρδη σε όσους ασχολούνται με τη μελισσοκομία, παρασύροντας πολλούς να ασχοληθούν με αυτή. Τα εν λόγω δημοσιεύματα όμως παρουσίαζαν μια «ειδυλλιακή» εικόνα, που όμως δεν ισχύει, καθώς το επάγγελμα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, την αγροτική παραγωγή, το φυτικό βασίλειο, και θέλει συνεχή προσοχή. Μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα οι μελισσοκόμοι έχουν επιπλέον κόστος, μιας και πρέπει να «τρέφουν» τα μελίσσια τους από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο, ανάλογα με το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας.
 
Επιπλέον ο επίδοξος μελισσοκόμος πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αποκτήσει υποδομή αλλά κυρίως παιδεία και μόρφωση. Αυτό σημαίνει πως για να αρχίσει να πατάει στα πόδια του, θα πρέπει να περάσουν πέντε με έξι χρόνια, και φυσικά να αγαπάει τις μέλισσες, ώστε να πετύχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.