Τα αδερφια Λιγουδη βραβευτηκαν στο φετινο «Σεργιανι στην παραδοση» του Συλλογου Θρακων Κομοτηνης

Η παράδοση της Θράκης στο προσκήνιο - Τα έξι αδέρφια από τους Ασβεστάδες συνέβαλαν τα μέγιστα στη διατήρηση και τη διάδοση της Θρακιώτικης παράδοσης στην Ελλάδα και ακόμα παραπέρα

Στη μουσική, τον χορό και τα έθιμα της Θράκης ήταν αφιερωμένο φέτος το καθιερωμένο «Σεργιάνι στην παράδοση» του Πολιτιστικού και Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, το οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά το βράδυ της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής
 
Για αυτό άλλωστε και κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν τα 6 αδέρφια της οικογένειας Λιγούδη, που έχουν προσφέρει πολλά στη διατήρηση και τη διάδοση της Εβρίτικης παράδοσης.
 

Έτσι βραβεύτηκαν ο Πασχάλης και ο Κώστας Λιγούδης, καθώς και οι αδερφές τους Αποστολιά Ζαρκουλούδη, Δέσποινα Καϊμακούδη, Σουλτάνα Μπιντικούδη και Αθανασία Καραγιάννη.
 
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΠΕ Ροδόπης της Περιφέρειας ΑΜΘ, σηματοδότησε την ολοκλήρωση της προηγούμενης χρονιάς και την έναρξη της καινούριας, η οποία είναι πολύ ιδιαίτερη για το σύλλογο μιας και κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας. 

Παρακαταθήκη για την παράδοση 

Για ακόμα μια φορά στην εκδήλωση η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη, με τον κόσμο να στηρίζει και να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που κάνουν, σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Χρήστος Τζερνικούδης.
 

Τόνισε δε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία μαζί με το αφιέρωμα στη Θράκη να τιμήσουν μια οικογένεια που έχει προσφέρει όσο λίγοι στη διατήρηση και διάδοση της παράδοσής της, τα αδέρφια Λιγούδη, που είναι γνωστοί σε όλους όσους ασχολούνται με την παράδοση, ενώ έχουν συμπορευτεί μαζί με κάποια μέλη του συλλόγου πάνω από 20 χρόνια.
 
«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους, γιατί είναι από τους πρωτοστάτες της παράδοσης των Ασβεστάδων, και κατ’ επέκταση του Έβρου και της Θράκης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζερνικούδης για να συμπληρώσεις πως «έχουν κάνει την περιοχή ευρύτερα γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχοντας παρουσία στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο μουσικής, αλλά και ταξίδια στην Αμερική, την Κύπρο και πολλά μέρη της Ευρώπης».
 
Η εν λόγω βράβευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο Σύλλογος εδώ και καιρό να κάνει γνωστούς στο ευρύ κοινό ανθρώπους που είναι σημείο αναφοράς στην παράδοση. Είχαν προηγηθεί η εκδήλωση για τον αείμνηστο μουσικό Χρήστο Κουρούδη, πέρυσι για τον πατέρα Παναγιώτη Νικίδη, ενώ όπως διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος των «Θρακών» η προσπάθεια θα συνεχιστεί και μετά τα αδέρφια Λιγούδη. «Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους ανθρώπους να ξεκινήσουν να ασχολούνται με την παράδοση, και μια καλή αφορμή και για τους γονείς και τα παιδιά να παραδειγματιστούν και να συνεχίσουν αυτή την παράδοση του τόπου μας» επισήμανε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πολλά παιδιά που έχει εκπαιδεύσει ο Σύλλογος στα δέκα χρόνια λειτουργίας του τα οποία μεγαλώνοντας συνεχίζουν με μεγάλη θέρμη να ασχολούνται με την παράδοση, και να μην την εγκαταλείπουν ποτέ.
 

Ακόμα και όταν παιδιά φεύγουν για διάφορους λόγους από τον χώρο της παράδοσης, τα περισσότερα από αυτά έχουν πολύ καλές αναμνήσεις με την επαφή τους με τον χορό, τη μουσική το τραγούδι και τα έθιμα.
 
Για αυτό και σε κάθε ευκαιρία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που γίνονται, ενώ είτε βρίσκονται στην Κομοτηνή είτε σε άλλες πόλεις, επιδιώκουν όταν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το σύλλογο, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Τζερνικούδη δείχνει πως έχουν πολύ καλές αναμνήσεις από τους «Θράκες» και την ενασχόλησή τους με την παράδοση. 

Ένας τρόπος ζωής που διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα 

Την συγκίνηση και τις ευχαριστίες όλων των αδερφιών για την βράβευσή τους εξέφρασε ο κ. Πασχάλης Λιγούδης, που μαζί με τον αδερφό του Κώστα και τις αδερφές του Αποστολιά, Δέσποινα, Σουλτάνα και Αθανασία βρέθηκαν στην Κομοτηνή για την εκδήλωση.
 

Όπως τόνισε όλοι τους μεγάλωσαν στους Ασβεστάδες, ένα χωριό του Έβρου όπου η κοινωνία ήταν κλειστή, αλλά οι γονείς τους ασχολούνταν πολύ με την διασκέδαση και το χορό. «Ήταν κεφάτοι άνθρωποι, έτυχε να έχουν και καλή φωνή, και από αυτούς έχουμε καταγράψει πάρα πολλά τραγούδια» ανέφερε, επισημαίνοντας πως παρόλο που τα αδέρφια έκαναν τις δικές τους οικογένειες, έμειναν πάντα κοντά και ενωμένοι. Και αυτό που τους κράτησε ενωμένους ήταν η κοινή αγάπη τους για την παράδοση, ιδιαίτερα του χωριού, από όπου είχαν πάρει πολλά ερεθίσματα.
 
Όμως δεν έμειναν στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά, όταν κατάλαβαν την αξία της διατήρησης της παράδοσης, μέσα από την καθημερινότητά τους, στους Ασβεστάδες, και είδαν το ενδιαφέρον που υπήρχε, βοήθησαν στη διάδοσή της παντού. Ιδιαίτερα από τότε που έγινε μια καταγραφή από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών χοροδιδασκάλων, ξεκίνησαν να έχουν μια εξωστρέφεια και να μεταφέρουν όσα γνώριζαν.
 
«Θεωρώ πως σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε, γιατί μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους διαδόθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό» τόνισε, επισημαίνοντας πως στις 5 φορές που ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, οι Έλληνες εκεί αγαπούν την Θράκη μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς της.
 

Μάλιστα σε μια περιοχή που είχαν πάει στο Λος Άντζελες, ενώ δεν υπήρχε κανένας θρακιώτης, όλοι έτρεχαν για να χορεύουν ζωναράδικα και Θρακιώτικα.
 
Αυτή η ραγδαία εξέλιξη και διάδοση της παράδοσης των Ασβεστάδων, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί χοροδιδάσκαλοι συλλόγων να έρθουν, να μάθουν και αυτή τη γνώση να μεταφέρουν στους συλλόγους τους, κάτι που άρεσε και στα παιδιά, που ενστερνίστηκαν τους γρήγορους και εύθυμους χορούς του χωριού.
 
«Διαπιστώνουμε πως κάθε χρόνο και περισσότεροι νέοι μας έρχονται πιο κοντά στην παράδοση, κάτι που φαίνεται πολύ κάθε χρόνο στα πανηγύρια, όπου ενώ δεν πήγαιναν παλιότερα, θεωρώντας τα παρωχημένα, τώρα ζητούν τους παραδοσιακούς χορούς» τόνισε, ενώ το τραγούδι τους έχει διαδοθεί ακόμα περισσότερο με ένα CD που έχουν κυκλοφορήσει με παραδοσιακά τραγούδια των Ασβεστάδων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.