Ραντεβου με το seatrack Φαναριου και το επομενο καλοκαιρι

Εντυπωσιακή η αύξηση της επισκεψιμότητάς του - Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης «Από την στιγμή που φτάνεις στην παραλία Ιουλία μέχρι την στιγμή που μπαίνεις στην θάλασσα δεν θες καμία βοήθεια»

Μόλις λίγες μέρες πριν αποσύρθηκε από την παραλία Ιουλία του Φαναρίου το seatrack, ένας μηχανισμός που επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα σε άτομα με αναπηρία και ευπαθείς ομάδες.
 
Κάνοντας τον απολογισμό της φετινής επισκεψιμότητας ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, κ. Τρύφωνας Καρούντζος τόνισε πως η αύξησή ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, για να προχωρήσει εν συνεχεία στην ανάλυση των μετρήσεων. Ο μηχανισμός εξυπηρετούσε σε καθημερινή βάση 10 άτομα  – σε σχέση με τα 5 που ήταν ο περσυνός αριθμός -, ενώ μέσα σε δύο μήνες 600 ωφελούμενοι απόλαυσαν τα μπάνια τους, όπως κατέγραψε το ηλεκτρονικό σύστημα.
 
Εμβαθύνοντας στους παράγοντες που συντέλεσαν στην άνοδο αυτή ο κ. Καρούντζος στάθηκε σε τρία βασικά στοιχεία, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την πολύτιμη αρωγή του Δήμου Κομοτηνής και του κ. Ιωάννη Μουρτίδη αλλά και την αυτονομία που προσφέρεται στους ωφελούμενους. 

Ελεύθερη πρόσβαση στην θάλασσα για ΑμεΑ και ευπαθείς ομάδες 

«Ως σωματείο θεωρούμε ότι ο αυτόνομος μηχανισμός πρόσβασης πρέπει να βοηθάει όλους τους ανθρώπους που θέλουν να βρίσκονται στη θάλασσα για λόγους θεραπευτικούς, αλλά λόγω της άμμου δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα. Ένα άτομο σε αμαξίδιο δεν μπορεί να κινηθεί εάν δεν υπάρχει ο ξύλινος διάδρομος που θα οδηγήσει από το αμαξίδιο στην καρέκλα και από την καρέκλα στην θάλασσα», εξήγησε δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την χρήση του seatrack.
 
«Από την στιγμή που φτάνεις στην παραλία Ιουλία μέχρι την στιγμή που μπαίνεις στην θάλασσα δεν θες καμία βοήθεια και ας βρίσκεσαι σε αμαξίδιο. Τα κάνεις όλα μόνος σου» υπογράμμισε με θέρμη ο πρόεδρος του σωματείου για να συμπληρώσει πως «είναι το μοναδικό αυτόνομο σύστημα σε σχέση με άλλους μηχανισμούς που πρέπει να σε σηκώσουν δύο άτομα, να σε τοποθετήσουν, να σε τραβήξουν στην θάλασσα. Είναι ο μοναδικός μηχανισμός που προσφέρει πλήρη αυτονομία σε άτομα με αναπηρία αλλά και σε ευπαθείς ομάδες, όπως εγκύους ή παιδιά που έχουν υποστεί τραυματισμό και τους επιτρέπεται το μπάνιο αλλά όχι το περπάτημα», συνέχισε.
 
Μεγάλο πλεονέκτημα του μηχανισμού ήταν πως φέτος και για πρώτη φορά ο κάθε ωφελούμενος μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό οποιαδήποτε στιγμή ήθελε, προσέθεσε ο κ. Καρούντζος, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως η διευκόλυνση αυτή έκανε το seatrack ακόμα πιο «ελκυστικό».
 
«Ο κάθε ωφελούμενος έχει το δικό του τηλεκοντρόλ. Έτσι υπάρχει μεγάλη ελευθερία στο ωράριο και μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας» σχολίασε για να μιλήσει στην συνέχεια για την ασφάλεια που προσφέρει ο μηχανισμός.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, μηχανισμοί seatrack κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και 13 χρόνια, χωρίς να έχει σημειωθεί ποτέ κάποιο ατύχημα. «Στα 2 χρόνια που χρησιμοποιείται το μηχάνημα παρατηρώ ότι οι ωφελούμενοι είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας. Προσέχουν αυτά που τους λέμε τόσο δια ζώσης όσο και μέσω των ανακοινώσεών μας οπότε δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα» είπε σχετικά, αναπτύσσοντας στην συνέχεια κάποιες σκέψεις του περί «ιαματικού τουρισμού» στο Φανάρι. 

«Ιαματικός τουρισμός, μια εναλλακτική μορφή με σημαντικές προοπτικές» 

Ο «ιαματικός ή θεραπευτικός τουρισμός» είναι μία εναλλακτική μορφή με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχής μας, υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης.
 
«Φέτος είχαμε και ανθρώπους από άλλες περιοχές, που προτίμησαν το δικό μας seatrack. Ανάμεσα σε πολλά κατέληξαν να κάνουν μπάνιο στο Φανάρι γιατί από στόμα σε στόμα ακούστηκε η καλή δουλειά που γίνεται», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για την δέσμευση του Δήμου Κομοτηνής να δημιουργηθούν στην περιοχή 4 μπάνγκαλοους, προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.
 
«Αυτό του είδους ο τουρισμός βοηθά στην ανάπτυξη μίας περιοχής. Μην ξεχνάτε άλλωστε πόσα οφέλη έχει το νερό της θάλασσας στην υγεία και την ψυχολογία», κατέληξε τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας προσβάσιμων δομών από επιχειρηματίες της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.