Δεν κανει πισω η ΔΕΥΑΚ στο θεμα των αναδρομικων των 55 εργαζομενων

Τουλάχιστον μέχρι το Εφετείο φέρεται αποφασισμένη να πάει η διοίκηση της εταιρείας

Αποφασισμένη να μην υποχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, φάνηκε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ στο θέμα των αναδρομικών απαιτήσεων 55 εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ.
 
Αυτό τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις αιρετοί, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο Αντιπρόεδρος κ. Στράτος Τσακιρίδης και τα μέλη κ. Δημήτρης Πολιτειάδης και κ. Δημήτρης Αμανατίδης.
 
Να υπενθυμίσουμε πως η υπόθεση αφορά 55 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, που ζητούν αναδρομικά τα χρήματα που τους κόπηκαν λόγω των μειώσεων που έφεραν οι πρώτοι μνημονιακοί νόμοι και ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. ευρώ, με τις διεκδικήσεις να φτάνουν πλέον, μαζί με τους τόκους, στα 1,8 εκ. ευρώ, και οι οποίες, αν δεν καταβληθούν, επιβαρύνονται καθημερινά.
 
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είχαν κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση, με την επιχείρηση να κάνει έφεση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο. Όμως για μεγάλο διάστημα οι εργαζόμενοι, παρόλο που η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή, τηρούσαν στάση αναμονής μιας και η υπόθεση των ΔΕΥΑ είχε φτάσει στον Άρειο Πάγο, που αποφάνθηκε το Μάιο, υπέρ των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου.
 
Και ενώ ξεκίνησε μια διαδικασία επαφών των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, για την καταβολή των οφειλόμενων σε δόσεις, που περιλάμβαναν και συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος, αυτές κατέρρευσαν, με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, καταγγέλλοντας ότι η διοίκηση της ακολουθεί παρελκυστικές τακτικές, γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις τρείς προτάσεις συμβιβασμού που κατέθεσαν, που προϋπέθεταν μεταξύ άλλων την παραίτηση της ∆ΕΥΑΚ από τις εφέσεις.
 
Στο μεταξύ όμως εκδόθηκε τρίτη απόφαση, από άλλο τμήμα του Αρείου Πάγου, που αφορά περικοπές μετά το 2012, η οποία τις κρίνει νόμιμες, θίγοντας και το θέμα του χαρακτήρα των ΔΕΥΑ, που σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της επιχείρησης της Κομοτηνής, δεν της επιτρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά για τυχόν συμβιβασμό, μιας και τώρα οι πιθανότητες στο Εφετείο, όπου και εκδικάζεται η υπόθεση στις 10 Οκτωβρίου, θεωρείται πως είναι μεγαλύτερες. 

Αιχμές προς εργαζόμενους και την νομική τους εκπροσώπηση 

Την κατηγορία για παρελκυστικές τακτικές θέλησε να αποκρούσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος τόνισε πως υπήρξε, μεταξύ του ιδίου ως προέδρου εξουσιοδοτημένου από το ΔΣ, και των εργαζομένων ανταλλαγή προτάσεων, με όλες τις προτάσεις των εργαζομένων να περιλαμβάνουν την απόσυρση από τα ένδικα μέσα.
 
Μάλιστα σημείωσε πως σε όλη τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης οι εργαζόμενοι τους πίεζαν με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων αφορούσε στην κατάσχεση των λογαριασμών της επιχείρησης πριν καταθέσουν πρόταση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, κάτι που ο κ. Καρασταύρου θεωρεί πως δεν είναι τρόπος για να προσέλθει κάποιος σε διαπραγμάτευση.
 
Πάντως είχε προηγηθεί, στα τέλη Ιουλίου, μιας συνάντηση στο Δημαρχείο Κομοτηνής, παρουσία του Δημάρχου κ. Πετρίδη, μιας και όπως ανέφερε ο κ. Καρασταύρου οι εργαζόμενοι θεωρούσαν πως ήταν σκληρή η στάση του. Εκεί είχε συμφωνηθεί, αν συμφωνεί η Νομική υπηρεσία κι αν η έκβαση της έφεσης δεν θα ήταν υπέρ της ΔΕΥΑΚ, να πάνε σε ένα διακανονισμό αλλά σε ύψος που να καθιστά βιώσιμη την επιχείρηση.
 
Με δεδομένο στο μεταξύ ότι εκδόθηκε και η νέα απόφαση του Άρειου Πάγου, ο κ. Καρασταύρου, και το ΔΣ, θεωρεί πως υπήρχε κίνδυνος να βγει απόφαση του Αρείου Πάγου που να είναι ενάντια σε αυτά που ζητούν οι εργαζόμενοι, και η επιχείρηση να έχει χάσει κάθε της δικαίωμα για να προσφύγουν στην έφεση, και να μην είναι διασφαλισμένος κανείς.
 
Ο κ. Καρασταύρου πάντως πιστεύει πως όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλο το καλοκαίρι, είχε να κάνει με την προσπάθεια να αποσυρθεί η ΔΕΥΑΚ από τα ένδικα μέσα, γιατί θεωρεί πως είναι πιθανό να γνώριζαν οι δικηγόροι των εργαζομένων την δεύτερη απόφαση του Αρείου Πάγου, κατά των εργαζομένων, με σημαντική πιθανότητα να χάσουν όλο το ποσό, αν η ΔΕΥΑΚ πήγαινε στο εφετείο.
 
Υποστηρίζει δε πως όλες οι κινήσεις τους έγιναν με την καθοδήγηση των νομικών τους, που «με ένα δικαστηριάκι ήθελαν να αποσπάσουν αμοιβή 220.000 και αυτά εις βάρος της επιχείρησης, που ήταν οι τόκοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν έκαναν ποτέ πίσω» σημείωσε.

Συγκεντρώνει το ποσό για να αποδεσμευτεί η ΔΕΥΑΚ 

«Δεν είμαστε υπέρ των μνημονιακών νόμων, δεν μπορούμε όμως να ζητάμε ο μισθωτός, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο συνταξιούχος που έχουν δεχτεί μειώσεις, να πληρώνουν το νερό για να συντηρούμε κατ’ εξαίρεση πανελλαδικά μισθούς προ του 2009» σημείωσε, κατηγορώντας επίσης την ανελαστικότητα των 55 εργαζομένων για την κατάσχεση και της μισθοδοσίας του 1ου δεκαπενθήμερου από την τράπεζα, η οποία έχει επηρεάσει όλους τους εργαζομένους της ΔΕΥΑΚ, που δεν έχουν διεκδικήσεις από αυτή (η ΔΕΥΑΚ έχει 83 εργαζόμενους).
 
Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Καρασταύρου καλύπτει, μέσω των εσόδων των ταμείων που δεν έχουν κατασχεθεί, τις ανάγκες σε ΕΦΚΑ, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και μισθοδοσία, όμως δεν πληρώνουν πλέον αρκετούς προμηθευτές, συμβάσεις παλιότερων ετών και μελέτες, ώστε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουν συγκεντρωθεί 920.000 ευρώ, που είναι το απόγραφο των εργαζομένων, ώστε οι λογαριασμοί να αποδεσμευτούν.
 
Όσο για τον αριθμό των ΔΕΥΑ που έχουν έρθει σε συμβιβασμό με τους εργαζόμενους, ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) που εκπροσωπεί όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, ενημέρωσε με έγγραφό της ότι μόλις σε 11 επιχειρήσεις, από τις 116, έχουν προσφύγει εργαζόμενοι για την επιστροφή των οφειλόμενων από τους μνημονιακούς νόμους του 2010, όπως οι εργαζόμενοι στην Κομοτηνή, και από αυτές έχουν έρθει σε συμβιβασμό μόλις 2.
 
Να σημειωθεί πως όσο καθυστερεί η απόφαση του Εφετείου, το ποσό της οφειλής αυξάνεται, μιας και συνεχίζουν να προστίθενται τόκοι, όμως ο κ. Καρασταύρου θεωρεί πως με την εκδίκαση της υπόθεσης δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να απαλλαγεί εντελώς από το κόστος. Σημείωσε όμως ότι αν οι εργαζόμενοι πάρουν τα χρήματα, και η απόφαση είναι εις βάρος τους, θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα «με τον ίδιο βίαιο τρόπο με τον οποίο τα πήρανε». 

Αρνητικός αντίκτυπος στη λειτουργία της επιχείρησης 

Στο πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης επικεντρώθηκε ο κ. Στράτος Τσακιρίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως σε αυτή, όπως και σε πολλά πράγματα στη ζωή, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
 
Από τη μία οι εργαζόμενοι έχουν απόφαση που τους δικαιώνει, ενώ από την άλλη η διοίκηση, θέλοντας να προστατευτεί, πήγε στο Εφετείο, ζητώντας την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
 
Αυτή τη στιγμή, τόνισε, δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τους εργαζόμενους, με την όποια προσπάθεια να έχει πέσει στο κενό. «Ίσως η διοίκηση να κράτησε μια πιο σκληρή στάση, ίσως οι εργαζόμενοι να μην έβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους ώστε να συνεννοηθούμε εξωδικαστικά» σημείωσε ο κ. Τσακιρίδης, κάτι που οδήγησε στο αδιέξοδο.
 
«Για αυτό το λόγο η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης» εκτίμησε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως η δέσμευση και η ενδεχόμενη κατάσχεση των χρημάτων στους λογαριασμούς, δεν είναι στην πρόθεση της διοίκησης, όμως θα ακολουθηθεί κάθε δικαστική απόφαση.
 
Πάντως σημείωσε πως για οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνεται για τη ΔΕΥΑΚ, αρμόδιο είναι αποκλειστικά το ΔΣ της, το οποίο στην τελευταία του συνεδρίαση ψήφισε ομόφωνα μια πρόταση, στην οποία δεν φαίνεται να έχουν απαντήσει οι εργαζόμενοι.
 
Εξέφρασε δε την λύπη του που το θέμα, το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει στο εσωτερικό της ΔΕΥΑΚ, με ευθύνη και των δύο πλευρών, έχει ξεφύγει από αυτή.
 
Κλείνοντας σημείωσε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αυτή η αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών έχει αρνητικά αποτελέσματα στην λειτουργία της, και όση πρόοδος έχει γίνει για την αποτελεσματικότητα της, φαίνεται ότι δεν υπάρχει η διάθεση που υπήρχε.
 
«Δεν θέλω να πιστέψω ότι στην όλη αυτή ιστορία υπάρχει πολιτική παρέμβαση, από οποιοδήποτε. Θέλω να πιστέψω πως όποιες κινήσεις γίνονται είναι γιατί πραγματικά θέλουν τα χρήματά τους» διευκρίνισε ο κ. Τσακιρίδης, κάνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές για περισσότερη ψυχραιμία και σοβαρότητα, και αν υπάρχει ένα παράθυρο, έστω και την ύστατη στιγμή, να βρεθεί μια λύση, θα εξυπηρετούσε όλες τις πλευρές, με βάση την εύρυθμη και σωστή λειτουργία της επιχείρησης.
 

Αναμονή των αποφάσεων του δικαστηρίου

 
Πάγια τακτική σε μια επιχείρηση που ασκεί κάποιος χρηστή διοίκηση, είναι να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν υπονομεύουν το μέλλον της, σημείωσε το μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο οποίος ανέφερε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά από ένα απρόβλεπτο γεγονός που δεν προκλήθηκε από αποφάσεις της διοίκησης, συζήτησαν και έκαναν αυτά που έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο.
 
Κοιτώντας λοιπόν το μέλλον της επιχείρησης, θα περιμένουν την απόφαση των δικαστηρίων, ώστε να πράξουν ανάλογα, τόνισε όμως προς όσους κατηγόρησαν το ΔΣ ότι δεν κινήθηκε σωστά, ότι δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν μια πρωτόδικη απόφαση, όταν υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες, και πως εξασφάλισαν τη λειτουργία της για τις επόμενες μέρες.
 
Η ΔΕΥΑΚ είναι κοινωφελής επιχείρηση, σημείωσε, για αυτό και πρέπει όλα όσα ξεκίνησαν, συνεχίζουν και υλοποιούν, να τα φτιάξουν, για αυτό και θα περιμένουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου.
 

Λύση μέσω της κεντρικής διοίκησης

 
Τέλος ο κ. Δημήτρης Αμανατίδης, δημοτικός Σύμβουλος στην παράταξη του Σπάρτακου που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, σημείωσε πως το θέμα δεν θα έπρεπε να αφορά την επιχείρηση, αλλά την κεντρική κυβέρνηση, μέσω των νόμων της οποίας προκλήθηκε το πρόβλημα.
 
Θεωρεί δε πως είτε θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί η ολομέλεια του Αρείου Πάγου ώστε να υπάρξει οριστική απάντηση, μιας και η κατάσταση φέρνει χωρίς λόγο τους εργαζόμενους και τη διοίκηση σε αντιπαράθεση.
 
Ο ίδιος είχε δηλώσει στο ΔΣ της εταιρείας, ότι θεωρεί ανήθικο οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δανείζονται άτοκα από την επιχείρηση που εργάζονται (σ.σ. οι ΔΕΥΑ μπορούν να δίνουν προκαταβολή έως και τρεις μήνες μισθού σε κάθε εργαζόμενο, μετά από αίτησή του, την οποία αποπληρώνουν άτοκα) να ζητούν τόκους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δεν αφορούν λάθη της διοίκησης, και πως θα έπρεπε να ζητηθούν αυτοί οι τόκοι από το Δημόσιο που υποχρέωσε την επιχείρηση στις μειώσεις.
 
Πιστεύει πως πριν βγει η δεύτερη απόφαση του Αρείου Πάγου, που ανέτρεψε τα δεδομένα, ότι βρίσκονταν πολύ κοντά σε συμβιβασμό, όμως πλέον θεωρεί πως δεν μπορούν να δώσουν τόσα εκατομμύρια ευρώ χωρίς μια τελεσίδικη απόφαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.