Γιατι δεν ενωθηκαν ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ;

Προσωπικά συμφέροντα βλέπει ο Φ. Μάρης, για βούληση του Υπουργείου Παιδείας μίλησε ο απερχόμενος Πρυτανεύων Στ. Τουλουπίδης - Αδιαφορία καταλόγισαν στο ΔΠΘ οι πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ ΑΜΘ

Την ευκαιρία να γίνει μια ανασκόπηση και μια διερεύνηση των λόγων για τους οποίους απέτυχε ο «αρραβώνας» του ΔΠΘ και του ΤΕΙ ΑΜΘ, και σήμερα το ΤΕΙ, όπως όλα δείχνουν, να οδηγείται στη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Σερρών, αποτέλεσε η συζήτηση του θέματος, παρουσία των πρυτανικών αρχών και των δύο δομών, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Πέμπτη 30 Αυγούστου.
 
Από τη συζήτηση αναδύθηκε η διάσταση που υπήρξε στην ακαδημαϊκή κοινότητα το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το γεγονός ότι η κατάρρευση της διαδικασίας ένωσης μεταξύ των δύο ιδρυμάτων έχει αφήσει μια παρατεταμένη δυσαρέσκεια εκατέρωθεν, ενώ τουλάχιστον από πλευράς ΤΕΙ, το θέμα της συνένωσης θεωρείται, πλην απροόπτου, λήξαν. 

Αποδυνάμωση της ΑΜΘ 

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Περιφερειακό μετά από αίτημα του Επικεφαλής της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλειου Τραϊφόρου, ο οποίος εισηγούμενος το θέμα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα αντανακλαστικά όλων των εμπλεκόμενων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν κατώτερα των περιστάσεων.
 
Ο κ. Τραϊφόρος παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό από την αρχή της διαδικασίας για τη συγχώνευση μεταξύ ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ, η οποία λίγο πριν την ολοκλήρωσή της κατέρρευσε, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στην αντιμαχία του Υπουργού κ. Γαβρόγλου με τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Καραμπίνη, και την προώθηση της ένωσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα άλλα ΤΕΙ.
 
Σημείωσε δε πως αυτή η εξέλιξη αποδυναμώνει την ευαίσθητη αυτή περιοχή, θεωρώντας πως με τα νέα τμήματα του ΤΕΙ ΑΜΘ, το ΔΠΘ θα έχει μια άλλη λογική και οπτική, αναρωτώμενος γιατί δεν ενοποιήθηκαν τα ιδρύματα, ποιος τα εμπόδισε και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με την ενοποίηση με τη Θεσσαλονίκη.
 
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος υπενθύμισε πως τον Φεβρουάριο του 2018, με τη διαφαινόμενη σύγκλιση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, έγινε ειδική σύσκεψη, μαζί με όλους τους φορείς της Περιφέρειας, στην οποία κατέληξαν σε ένα κοινό συμπέρασμα, ότι οι δύο δομές προσδίδουν ένα κοινό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, για αυτό και πρότεινε, αφού ήρθε σε επαφή με τους πρυτάνεις τους, να συσταθεί επιτροπή των ιδρυμάτων που θα μελετήσει τα ακαδημαϊκά πλεονεκτήματα μιας τέτοιας ένωσης. 

Πρόταση για ΔΠΘ-max από Τουλουπίδη 

Καθαρά βούληση της σημερινής κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας ήταν η ένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, σημείωσε ο πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης, η οποία όμως άλλαξε ξαφνικά, παρά το γεγονός ότι είχαν περατωθεί οι συζητήσεις με το ΔΠΘ, γιατί ο Υπουργός είδε το αδιέξοδο που υπήρχε μεταξύ του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και αυτό θέλησε να επιλύσει.
 

Σημείωσε δε πως όσο αφορά το ΤΕΙ, παρόλο που φαίνεται πως συγκλίνουν με τη Θεσσαλονίκη, το ΔΠΘ παραμένει ανοιχτό στο διάλογο, γιατί θεωρούν την μόνη ρεαλιστική λύση την ένταξη στο ΔΠΘ. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως θα υπάρξουν προβλήματα στην πορεία ενοποίησης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, και το ΤΕΙ ΑΜΘ τελικά θα έρθει στην κοιτίδα της Περιφέρειας και το ΔΠΘ.
 
Ο κ. Τουλουπίδης μάλιστα κατέθεσε στο Περιφερειακό και μια δεύτερη πρόταση που έχει κάνει, την οποία έχει δώσει και στο Υπουργείο Παιδείας, για τη δημιουργία ενός ισχυρότατου ακριτικού πανεπιστημίου που θα περιλαμβάνει το ΤΕΙ ΑΜΘ, το ΤΕΙ Σερρών, και θα έχει μια ισχυρή σχέση με το Διεθνές, που θα έχει ενωθεί με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
 
Κλείνοντας τόνισε πως η πόρτα του πανεπιστημίου είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο. 

Θεωρεί πως αποκτά δύο πανεπιστήμια η ΑΜΘ ο Δ. Μπαντέκας 

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Μπαντέκας σημείωσε πως είχαν συζητήσει με το ΔΠΘ, και στη συνέχεια υπήρχαν τα προβλήματα με τον κ. Καραμπίνη.
 
Θεώρησε πως ο Περιφερειάρχης έκανε μια ευφυέστατη κίνηση, όταν τους κάλεσε όλους να κάνουν μια επιτροπή, τονίζοντας πως το ΤΕΙ έστειλε ονόματα, όμως δεν το έκανε το ΔΠΘ.
 

Οι συζητήσεις με το Διεθνές και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησαν, βγήκε ένα θετικό πόρισμα από την επιτροπή, όμως ο Υπουργός τους κάλεσε ξανά και πρότεινε να μπει μέσα και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
 
Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έφερε μια δική του πρόταση, που δεν ακουμπούσε τις σχολές του ΤΕΙ ΑΜΘ, και τελικά κατατέθηκε κοινό πόρισμα για τη συνένωση όλων, που αναμένεται να βγει σύντομα σε διαβούλευση και να ψηφιστεί εντός του χρόνου.
 
Το ΤΕΙ, σημείωσε, κέρδισε πολλά από την πρόταση αυτή, ανέφερε ο κ. Μπαντέκας, που τόνισε πως δεν γνωρίζει τι θα κέρδιζε από το ΔΠΘ, σημειώνοντας πως αν τελικά γίνει η ένωση με το Διεθνές, θα υπάρχουν δύο δυνατά πανεπιστήμια στην Περιφέρεια, που θα συνεργάζονται σε πολύ καλό επίπεδο. 

Η πρόταση καλύπτει αποκλειστικά και μόνο προσωπικά συμφέροντα σύμφωνα με τον Φ. Μάρη 

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Φώτη Μάρη, ο οποίος θα συνεχίσει στην θέση του Αντιπρύτανη του ΔΠΘ και με την καινούρια διοίκηση που αναλαμβάνει από τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μάρης ξεκίνησε τονίζοντας πως στις αρχικές συναντήσεις που είχαν γίνει μεταξύ ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ, υπήρχε πρόταση την οποία είχε αποδεχθεί και ο κ. Μπαντέκας.
 
Σημείωσε δε πως από τη στιγμή που υφίσταται η Περιφέρεια ΑΜΘ ως οντότητα, δεν μπορεί τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα που εφαρμόζεται στις Περιφέρειες Ιονίων νήσων, Θεσσαλίας και άλλες.
 
Έτσι πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι, τα επιχειρήματα ή οι χειρισμοί για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, που τόνισε πως δεν ήταν σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα της κόντρας Γαβρόγλου- Καραμπίνη, που αποτελεί άλλοθι μόνο για όσους θέλουν να ψάχνουν δικαιολογίες.
 
«Προσωπικά αμφισβητώ τη βούληση του ΤΕΙ ΑΜΘ να συνενωθεί με το ΔΠΘ» τόνισε ο κ. Μάρης, επισημαίνοντας πως όταν το υπουργείο καταθέτει μια πρόταση, τότε σημαίνει πως βρίσκει ώτα να το ακούσουν.
 
Το ΔΠΘ προσπάθησε κατ’ επανάληψη να αποκαταστήσει την αλήθεια, τόνισε, την οποία κάποιοι προσπαθούσαν να θολώσουν, για αυτό και είχαν μεταφέρει την άποψη του ΔΠΘ στη Σύγκλητο του ΤΕΙ ΑΜΘ. «Σαφέστατα κύριοι συνάδερφοι, αλλάξατε στάση, το λόγο για τον οποίο τον κάνατε, θα τον απαντήσετε εσείς και θα τον καταγράψει η ιστορία» τόνισε, προειδοποιώντας πως η Περιφέρεια ΑΜΘ, με το διαίρει και βασίλευε που γίνεται αυτή τη στιγμή, θα βρεθεί σε δυσμενέστατη θέση, δημιουργώντας ιδρύματα ανταγωνιστικά και μη βιώσιμα, που δεν θα μπορούν να προσελκύσουν νέους επιστήμονες.
 
«Προσωπικά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πρόταση καλύπτει αποκλειστικά και μόνο προσωπικά συμφέροντα» ανέφερε, σημειώνοντας πάντως πως η κύρια ευθύνη ανήκει στους κατοίκους της ΑΜΘ, είτε στο ακαδημαϊκό είτε στο πολιτικό προσωπικό, μιας και θεωρεί πως αν το κέντρο είχε απέναντί του σθεναρή υποστήριξη των απόψεων από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της ΑΜΘ θα είχε τελικά συμπορευτεί. 

Δεν έκανε την κρίσιμη κίνηση το ΔΠΘ, τόνισε ο Θ Μητρόπουλος 

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Θανάσης Μητρόπουλος σημείωσε πως παρόλο που έγιναν αρχικά συζητήσεις με το ΔΠΘ, στη συνέχεια τους πρότεινε ο κ. Γαβρόγλου να προχωρήσουν στη συνένωση με το Διεθνές και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Ο ίδιος τόνισε πως έδωσαν μάχες μαζί με τον πρύτανη για να περάσουν την αντίληψη ότι πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση με το ΔΠΘ, όμως το Πανεπιστήμιο δεν ανταποκρίθηκε, ενώ δεν συμμετείχε και στην επιτροπή που είχε προτείνει ο Περιφερειάρχης με το αποτέλεσμα να δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το πλεονέκτημα το έχει ΤΕΙ με το Διεθνές, που του δίνει μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυνατότητα.
 
«Την κρίσιμη στιγμή, εκεί που χρειάστηκε η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΠΘ να κάνει την κίνηση, αυτή δεν έγινε» κατέληξε. 

Επιφυλάξεις και προτάσεις 

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του περιφερειακού Συμβουλίου, υπήρξε σκεπτικισμός, τουλάχιστον από την πλευρά του επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτη Καραλίδη, ο οποίος σημείωσε πως από την όλη συζήτηση παρατήρησε και εσωτερικές αντιθέσεις, αλλά και δεν έγινε σοφότερος για το ποια λύση προκρίνει το ΤΕΙ ΑΜΘ, συνένωση με το ΔΠΘ ή συνένωση με το Διεθνές.
 
Από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Σπύρος Τουρτούρης σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ, και τόνισε πως η περιφέρεια θα πρέπει να γίνει κοινωνός των προβλημάτων τους και να μην ασχολείται ευκαιριακά με αυτά.
 
Ο κ. Χρήστος Τρέλλης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε πως το όλο θέμα αναδεικνύει το γεγονός ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση υπακούει στους νόμους της αγοράς και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες δημιουργίας ολοκληρωμένων επιστημόνων.
 
Από την πλευρά του ο κ. Τραϊφόρος σημείωσε πως στην Καβάλα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν πως το ΔΠΘ δεν θέλει την ενοποίηση, εκφράζοντας την άποψη πως το ΤΕΙ λέει όχι για τους δικούς του λόγους, με την αιτίαση ότι δεν θέλει το υπουργείο. Τάχθηκε δε υπέρ της ένωσης με το ΔΠΘ, θεωρώντας πως θα υπήρχε μια ενδυνάμωση της περιφέρεια σε επιστημονικό επίπεδο, που θα είχε και οικονομικές προεκτάσεις.
 
Τέλος ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως πολιτική πρόθεση της Περιφέρειας παραμένει να υπάρχει ένα ισχυρό ίδρυμα που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιφέρειας, δεσμεύτηκε όμως πως, όποια και αν είναι η πορεία του ΤΕΙ ΑΜΘ, θα συνεχίσει να στηρίζει και να συνεργάζεται και με τα δύο ιδρύματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.