Το roadtrip του Συλλογου Εβριτων

Δεκάδες μέλη του από την Κομοτηνή σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Ντουμπρόβνικ

Εξωστρεφή και δραστήρια τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης, άφησαν για λίγο την Κομοτηνή πραγματοποιώντας από τις 24 μέχρι και τις 29 Αυγούστου ένα οδοιπορικό στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία. Καλύπτοντας δημοσιογραφικά την αποστολή ο «ΠτΘ» κατέγραψε το μακρινό ταξίδι που παρά τα πολλά χιλιόμετρα και τα … απρόοπτα δικαίωσε τους Εβρίτες που γνώρισαν από κοντά το Κότορ, το Ντουμπρόβνικ αλλά και τα Τίρανα με τον εκπληκτικό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως.
 
Τελικός «σταθμός» που αποτέλεσε και αφορμή για την μετάβαση του συλλόγου στο εξωτερικό ήταν η συμμετοχή τους στο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ της πόλης Mπούντβα στο Μαυροβούνιο. Επρόκειτο για μία ιδιωτική πρωτοβουλία που τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Μπούντβα και συγκέντρωσε συμμετοχές από δεκάδες χώρες. Δίνοντας το «παρών» οι Εβρίτες θα είχαν την μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν και να προβάλλουν τον Θρακικό λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση και εκτός Ελλάδας, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνεργασίες με άλλες αποστολές.
 
Στην διοργάνωση παρευρέθηκε και ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων Καρδίτσας, αμφότεροι οι σύλλογοι ωστόσο δεν παρουσίασαν το πρόγραμμά τους με ομόφωνη απόφαση των μελών τους. Αιτία στάθηκε ο σύλλογος Τουρκοκυπρίων που επίσης λάμβανε μέρος και θέλησε να υψώσει τη σημαία του ψευδοκράτους. Τα μέλη των δύο ελληνικών συλλόγων ζήτησαν από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ να μην υψωθεί η σημαία, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα την τελική αποχώρησή τους. 

Μία παράσταση με άρωμα Ελλάδας κέρδισε τις εντυπώσεις στο Μαυροβούνιο 

Οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι δεν πτοήθηκαν και «μετέφεραν» τις χορευτικές παραστάσεις που είχαν ετοιμάσει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αυτοσχεδιάζοντας και κερδίζοντας το δυνατότερο χειροκρότημα τόσο των ντόπιων όσο και τουριστών που βρέθηκαν στον δρόμο τους. Με φόντο ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι και την απέραντη θάλασσα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό γεμίζοντας με παραδοσιακές νότες την αρχαία πόλη.
 
Δοθείσης της ευκαιρίας επισκέφτηκαν και τα αξιοθέατα άλλων πόλεων, όπως το ιστορικό κέντρο του Κότορ που χτίστηκε  τον 13ο αιώνα. Οι Εβρίτες περπάτησαν στα οχυρώματα και θαύμασαν από κοντά τους καθεδρικούς ναούς, ερείπια μοναστηριών, ανάκτορα, δημόσια κτήρια, ιδρύματα αλλά και τον Πύργο του Ρολογιού ο οποίος χρονολογείται περί το 1602. Στο κέντρο βρίσκεται ακόμη ένα επιβλητικό κάστρο που προσέφερε μαγευτική θέα της πόλης για τους “τολμηρούς” που επιχείρησαν να ανέβουν τα εκατοντάδες σκαλοπάτια του. Φυσικά και εκεί τους περίμεναν εκπλήξεις, ευχάριστες αυτήν την φορά, που τους χάρισαν μία αξέχαστη εμπειρία.Στα γραφικά στενά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια υπαίθρια φωτογράφιση γάμου ποζάροντας με την νύφη, ενώ απόλαυσαν εκκλησιαστικά τραγούδια  από γκρουπ της Νορβηγίας που ξεσήκωνε τους περαστικούς! 

Η γνωριμία με Έλληνα επενδυτή

Φυσικά δεν παρέλειψαν να κάνουν μία στάση στο κατάφυτο νησί, Άγιος Στέφανος το οποίο φημίζεται όχι μόνο για τις ομορφιές του, αλλά και για τις διασημότητες που κατά καιρούς το έχουν επισκεφθεί, αποτελώντας σημείο κατατεθέν του νεοσύστατου κράτους.
 
Μία τυχαία συνάντηση στάθηκε η αφορμή για μία σπουδαία γνωριμία, αυτή με τον επενδυτή, κ. Πέτρο Στάθη, Έλληνα που τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια διαχειρίζεται το πολυφωτογραφημένο νησάκι. Ο κ. Στάθης γνωρίστηκε με τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών ν. Ροδόπης και φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένος από την παρουσία τους εκεί, καλώντας τους για μελλοντική φιλοξενία. 

Παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ: ένα ταξίδι σε άλλη εποχή 

Επόμενη στάση το Ντουμπρόβνικ, πόλη με εξίσου ενδιαφέρον ιστορικό κέντρο που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει «στολίδι της Αδριατικής». Το κέντρο αν και έχει διατηρήσει την παλαιότερη αρχιτεκτονική του παραμένει ζωντανό και λειτουργικό, προσφέροντας πολλά μέρη για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει εις βάθος το παρελθόν του. Όσοι το επιθυμούσαν θαύμασαν την όμορφη πόλη και τις παραλίες της, παρακολουθώντας μία ξενάγηση με καραβάκι, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου περιηγήθηκαν και απόλαυσαν εικόνες μακρινών εποχών σαν μία ζωντανή πραγματικότητα.
 
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία της εκδρομής ήταν η μαγευτική θέα που κάποιοι απόλαυσαν διανύοντας το πρώτο κομμάτι της διαδρομής των παλιών τειχών. Τα όμορφα μαγαζάκια που βρίσκονται «σκαρφαλωμένα» στα βράχια αποτέλεσαν ιδανικό μέρος για όσους θέλησαν να φωτογραφηθούν με φόντο μία πανοραμική άποψη μέρους του Ντουμπρόβνικ. 

Διανυκτερεύοντας στα Τίρανα Αλβανίας 

Πριν από όλα αυτά βέβαια, οι Εβρίτες διανυκτέρευσαν στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, μη χάνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ντόπιους και να ξεναγηθούν στα Τίρανα. Η πρωτεύουσα της Αλβανίας διαθέτει πολλά δημόσια ιδρύματα και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια,ενώ κύρια αξιοθέατα στα οποία ξεναγήθηκαν τα μέλη ήταν παλαιότερα κτήρια της εποχής του Ενβέρ Χότζα, καθώς και δύο κεντρικές πλατείες, της Μητέρας Τερέζας και του Ισκεντέρ Μπέη.
 
Στην χώρα συνυπάρχουν απόλυτα αρμονικά διαφορετικές θρησκείες χωρίς ποτέ να υπάρξει πρόβλημα. Το 1967 ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ενβέρ Χότζα πήρε την απόφαση να σταματήσει την θρησκεία, έτσι μέχρι και το 1990 οι πιστοί δεν είχαν την δυνατότητα να πηγαίνουν σε χώρους, όπως Τζαμιά και Εκκλησίες. Ωστόσο τα πράγματα πια είναι τελείως διαφορετικά και όσοι συμμετείχαν στην αποστολή μπόρεσαν να δουν την σημερινή εικόνα της Αλβανίας μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα που ζει και εργάζεται σε αυτήν, χάρη στις ξεναγήσεις του κ. Ηλία Μπότση. 

Μία αξέχαστη εμπειρία τελείωσε, πολλές ακόμα ακολουθούν 

Ήδη από την Πέμπτη τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν στην Κομοτηνή μετά το μακρινό τους ταξίδι. Ακούραστοι οι Εβρίτες Ροδόπης τόνισαν πως σε καμία περίπτωση οι εκδηλώσεις και τα ταξίδια τους δεν σταματούν εδώ, αφού το έχουν βάλει «πείσμα» να διαδώσουν την μουσική, την κουλτούρα και την παράδοσή μας σε κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο. Εξάλλου όπως έχει τονιστεί πολλές φορές δια στόματος του προέδρου, κ. Χρήστου Χατζηπέμου η παράδοση δεν αποτελεί «μουσειακό είδος και βασικό μας μέλημα είναι να την διατηρήσουμε ζωντανή, παραδίδοντας την σκυτάλη στην επερχόμενη γενιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.