Καλεσμα στη συναυλια αφιερωμενη στα θυματα της φονικης πυρκαγιας στην Αττικη

Συναυλία Στήριξης και αφύπνισης θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Κομοτηναίων, συνδυάζοντας πολλαπλές τέχνες - Τα έσοδα θα διατεθούν στους πυρόπληκτους

Συναυλία-αφιέρωμα στους πυρόπληκτους της Αττικής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, προς ενίσχυσή τους συνδιοργανώνουν την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον αύλειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο-Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, η Λέσχη Κομοτηναίων και το Μουσικό Εργαστήρι Ολύμπου.
 
Η συναυλία αυτή, σύμφωνα με τους συντελεστές της, δεν θα είναι ίδια με τις συμβατικές συναυλίες που διοργανώνονται, μιας που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλου του κόσμου, οι οποίοι θα κληθούν να τραγουδήσουν όλοι μαζί, ως μια μεγάλη χορωδία, τραγούδια-ορόσημο μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
 
Μια 20μελής ορχήστρα  αποτελούμενη από μπουζούκια-κιθάρες-ακορντεόν-βιολιά-σαξόφωνο-ντραμς-πιάνο, από το Μουσικό εργαστήρι Ολύμπου και το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής θα ερμηνεύσουν ορχηστρικά τα κομμάτια. Δε θα υπάρξουν κεντρικοί τραγουδιστές, μιας που η «ιδέα» περιλαμβάνει την συμμετοχή όλου του κόσμου. Θα τοποθετηθούν μικρόφωνα στα τραπέζια και τον ρόλο του ερμηνευτή θα έχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
 
Η εκδήλωση θα ανοίξει με χορευτικό δρώμενο από την Φωτεινή Δούνκογλου που θα προσπαθήσει να αποτυπώσει το συναίσθημα της πυρκαγιάς και του πανικού που επικράτησε με την εξάπλωσή της.
 
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει  μία αναπαράσταση, όσο διαρκεί η απαγγελία του ποιήματος, στην οποία οι θεατές θα δουν τον ήρωα και θα ακούσουν τον ποιητή, στο δραματοποιημένο ποίημα του Τάκη Σινόπουλου “Ο Καιόμενος”.
 
Και στο τέλος, η σκυτάλη θα δοθεί στην μουσική… και σε όλο τον κόσμο που θα παρευρεθεί, ενώ στις εισόδους θα δίνεται αντί εισιτηρίου. 

Αφουγκράζεται την κοινωνία το Θρακικό Ωδείο 

«Στο Θρακικό Ωδείο έχουμε την ευαισθησία να αφουγκραζόμαστε όλη την κοινωνία, όχι μόνο της πόλης αλλά και της Ελλάδας» σημείωσε η κ. Ζαχαρένια Δημητριάδου, πρόεδρος του ΔΣ του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής, ώστε να συμμετάσχουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν για φιλανθρωπικούς και άλλους κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.
 
Αυτό το κάνουν πάντα συνεργαζόμενοι και δεχόμενοι όλες τις συνεργασίες, και προσπαθούν να προσφέρουν το καλύτερο, με όλο τους το δυναμικό, έχοντας την κατάλληλη υποδομή. Σε αυτή τη συναυλία, της οποίας η πρωτότυπη δομή και παρουσίαση ανήκει στην διευθύντρια του Ωδείου κ. Άντζελα Δράκου, θα συμμετάσχουν το μουσικό εργαστήρι Ολύμπου, με το οποίο έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν, με πολύ καλά αποτελέσματα.
 
«Προσπαθούμε πάντα στο ωδείο μας να είμαστε ενεργοί πολίτες, και αυτό να το μεταδίδουμε και στα παιδιά μας» σημείωσε η κ. Δημητριάδου, τόσο μέσα από τη μουσική παιδεία όσο και με την παρότρυνση προς αυτά να συμμετάσχουν σε πάρα πολλές εκδηλώσεις της πόλης και να αφουγκράζονται τα προβλήματα που υπάρχουν.
 
«Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και ό,τι συμβαίνει στους άλλους μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή σε εμάς, πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα» συμπλήρωσε η ίδια στη συνέχεια. Ευχαρίστησε δε το μουσικό εργαστήρι Ολύμπου για την προσέλευση και συμμετοχή του στη συναυλία, καθώς και το διοικητικό και το διδακτικό προσωπικό του ωδείου που συμμετείχε με μεγάλη προθυμία, καθώς και την κ. Ιωάννα Αρβανιτίδου, η οποία φιλοτέχνησε το κόσμημα που θα διατίθεται στην εκδήλωση..
 
Στάθηκε επίσης κλείνοντας ιδιαίτερα στην προσφορά του χώρου από τη Λέσχη Κομοτηναίων, που συνεχίζει να προσφέρει πολιτιστικά πολλά στον τόπο, κάτι που θεωρεί πως θα πρέπει να αναγνωριστεί. 

Εξωτερικεύοντας τα συναισθήμαα με τρόπο Ελληνικό 

Στα μέσα του καλοκαιριού, σημείωσε η κ. Άντζελα Δράκου, Διευθύντρια του Ωδείου και υπεύθυνη εκδηλώσεων της Λέσχης Κομοτηναίων, ζήσαμε όλοι κάποιες καταστάσεις οι οποίες εμπεριείχαν ανάμεικτα συναισθήματα, όπως θλίψη, οργή, λύπη, και επειδή θεωρεί πως οι Έλληνες, φύσει και θέσει, θέλουν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους μέσω της μουσικής, θέλησαν να κάνουν μια συναυλία έξω από τα στερεότυπα, όπου κύριο λόγο θα έχει ο κόσμος.
 
«Θεωρώ πως μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί ο Έλληνας να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του. Ενδεχομένως αν εκφραστεί, κατά κάποιο τρόπο επέλθει η κάθαρση» σημείωσε, κάτι που εξέφρασε συζητώντας με την κ. Αρβανιτίδου, η οποία προσφέρθηκε να σχεδιάσει ένα κόσμημα για αυτή.
 
Στην εκδήλωση θα υπάρχει αρχικά χρόνος μίας ώρας όπου ο καθένας συμμετέχων θα μπορεί να καταθέσει μονόλεπτες τοποθετήσεις, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα που του γεννήθηκαν από την καταστροφή.
 
Στη συνέχεια θα πάρει τη σκυτάλη ο χορός, ώστε τα συναισθήματα να εκφραστούν και χορευτικά, συνεχίζοντας μέσα από την ποίηση και το θέατρο και φτάνοντας στη μουσική.
 
«Θα προσπαθήσουμε να συγκεράσουμε πολλές μορφές τέχνης, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε, τονίζοντας πως είναι σημαντικό ότι θα συμμετάσχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι σε αυτή. 

Ψηλαφώντας τη θλίψη και τον πόνο 

Όπως αναφέρθηκε, για την εκδήλωση έχει φιλοτεχνηθεί ειδικό αναμνηστικό ασημένιο κόσμημα, από την σχεδιάστρια κοσμημάτων Ιωάννα Αρβανιτίδου, το οποίο θα διατίθεται εν είδει εισιτηρίου, έναντι του ποσού των δέκα ευρώ στις εισόδους της Λέσχης Κομοτηναίων, για ενίσχυση του σκοπού. Η κ. Αρβανιτίδου τόνισε πως φιλοτεχνώντας το κόσμημα προσπάθησε να χωρέσει μέσα σε αυτό όλο τον πόνο, τη θλίψη και το κενό που βιώνει ένας άνθρωπος μετά την απώλεια.
 
Την χορογραφία σύγχρονου χορού που θα παρουσιαστεί ετοίμασε η κ. Φωτεινή Δούνκογλου, η οποία θα την παρουσιάσει με ένα παρτενέρ, τον Δημήτρη Καμουτσή, προσπαθώντας μέσα από το σύγχρονο χορό να αποτυπώσουν την απώλεια και τη δυστυχία που νιώθουν, οι άνθρωποι όταν χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα.
 
Εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα μπορέσουν μέσα από αυτό τον χορό, να εκφράσουν στο μέγιστο αυτά τα συναισθήματα για το κοινό. 

Αποδίδοντας τα συναισθήματα μέσα από το δραματοποιημένο ποίημα 

Το ποίημα «Ο Καιόμενος», με μουσική υπόκρουση του Σταμάτη Σπανουδάκη, θα δραματοποιήσουν η κ. Βούλα Παναγιωτίδου, ηθοποιός και η κ. Αρετή Ρασσά, Θεατρολόγος-Φιλόλογος.
 
Όπως ανέφερε η κ. Ρασσά, κάθε κατάσταση που δημιουργείται, είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο, δίνει πάντα τροφή στους καλλιτέχνες για να μπορέσουν να εκφράσουν και να εξωτερικεύσουν τη σχέση και τα συναισθήματά τους.
 
Για αυτό και όταν συζήτησαν για την συναυλία αυτή και τη συμμετοχή τους μαζί με άλλα τμήματα του Ωδείου, σκέφτηκε να δραματοποιήσουν το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου, ώστε και να εκφραστούν οι ίδιοι μέσα από αυτό αλλά και ο κόσμος να βιώσει μέσα από την εικόνα και την μουσική αυτό που βιώνουν.
 
Εξ ου και μαζί με την κ. Παναγιωτίδου αποφάσισαν να κάνουν μια δραματοποιημένη απαγγελία, με την μεν κ. Ρασσά να φέρει το λόγο του ποιητή μέσα από το ποίημα και η κ. Παναγιωτίδου μέσα από την κινησιολογία της θα το αποδώσει μέσα από το σώμα. Άλλωστε αυτό που θέλουν, σημείωσε η κ. Παναγιωτίδου, είναι να εκφράσουν όσο πιο απλά, και πάνω από όλα με σεβασμό, τον πόνο για την απώλεια που βιώνουν αυτοί που έχουν πληγεί. 

Φόρος τιμής από Ωδείο και Εργαστήριο 

Η κ. Χρύσα Μπατσιβάρη αποτελεί ένα από τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ του Θρακικού Ωδείου και του Μουσικού Εργαστηρίου Ολύμπου, μιας και είναι δασκάλα μουσικής, καθηγήτρια κιθάρας και μέλος τόσο του Ωδείου όσο και του Μουσικού εργαστηρίου.
 
Το εργαστήρι, σημείωσε, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Ωδείου, ως συνεργάτης τα τελευταία χρόνια, θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς απλά και μόνο με τη γλώσσα της μουσικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.