Μικρες κοινωνιες δεν σημαινει και χωρις προβληματα

Ανεργία και οικογενειακά προβλήματα στην κορυφή της λίστας των γυναικών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών - Συνεχίζονται οι δράσεις για υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών συνεχίζει την λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και την υλοποίηση συνοδευτικών δράσεων για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός έργου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης,  χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που υλοποιεί το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
 
Πρόκειται για μία δομή που υποστηρίζει ή συνεργεί μαζί με την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για να επιτευχθεί η παρέμβαση σε πολλές ομάδες του πληθυσμού.  
 
Οι δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα αναμένεται να συνεχιστούν για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών έχει σχεδιαστεί μία σειρά ενεργειών που αφορούν στην ενδυνάμωση των γυναικών, συμβουλευτική γονέων, δραστηριότητες απασχόλησης για παιδιά, παροχή βοήθειας σε ανέργους και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και υποστήριξη επιχειρήσεων. 

Συναντήσεις γυναικών και συμβουλευτική υποστήριξη από ψυχολόγο 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Προσκυνητών συνάντηση γυναικών με σκοπό να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, να προβληματιστούν και να εκφραστούν ελεύθερα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
 
Η ψυχολόγος, κ. Σοφία Ρουσούδη σε πρώτη φάση πραγματοποίησε μία ενημέρωση για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν τα Κέντρα Στήριξης των Δήμων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε και ατομικές συνεδρίες με όσες συμμετέχουσες το επιθυμούσαν.
 

Τα θέματα που καταγράφηκαν ήταν ποικίλα και αφορούσαν την καθημερινότητα των γυναικών και σημαντικά ζητήματα που τις απασχολούν. Μέσα από μία γόνιμη κουβέντα που αναπτύχθηκε μεταξύ τους φαίνεται πως το κυριότερο πρόβλημα που αναδείχθηκε είναι η «μάστιγα» της ανεργίας, η επιτακτικότητα να δημιουργηθούν δομές απασχόλησης που θα τους δώσουν την δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους καθώς και θέματα οικογενειακής φύσεως.
 
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών στις κλειστές αυτές κοινωνίες που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αφορούν κατά κύριο λόγο την εξάρτηση παιδιών και εφήβων από το διαδίκτυο, καθώς και κρούσματα σχολικού εκφοβισμού για την επίλυση των οποίων προτάθηκε μία νέα δομή, μία «σχολή γονέων» που θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη στους πολίτες. 

Φελίνα Καζάκου «Δώσαμε στον σχεδιασμό μία πολυδιάστατη έννοια στο τι σημαίνει “κοινωνική πολιτική”, ώστε να μην επικεντρώνεται μόνο στην υλική και επισιτιστική βοήθεια» 

Στο τέλος της συνάντησης με τίτλο «Ας μιλήσουμε για εμάς…» δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για έναν φορέα, άγνωστο για πολλούς, το Κέντρο Στήριξης Παιδικών Χωριών SOS. 
 
«Πολλοί πολίτες δεν ήξεραν τίποτα για την εν λόγω δομή, υπάρχουν, ωστόσο περιστατικά οικογενειών που έχουν την ανάγκη να απευθυνθούν σε αυτήν, ώστε να τους παρέχονται ολοκληρωμένες και δωρεάν υπηρεσίες», υπογράμμισε με έμφαση η κ. Φελίνα Καζάκου για να μιλήσει στη συνέχεια για τα οφέλη που αφορούν το σύνολο του προγράμματος «αυτή η προσπάθεια άπτεται πολλών πτυχών της καθημερινότητας. Δώσαμε στον σχεδιασμό μία πολυδιάστατη έννοια στο τι σημαίνει “κοινωνική πολιτική”, ώστε να μην επικεντρώνεται μόνο στην υλική και επισιτιστική βοήθεια.  Αυτό που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να υποστηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, τους ανέργους, τους ανθρώπους που έχουν οικονομικά προβλήματα, τις επιχειρήσεις που θέλουν υποστήριξη». 

Εργασιακή ένταξη ανέργων  και υποστήριξη υπερχρεωμένων νοικοκυριών 

Στον Προγραμματισμό Δράσεων και Συνοδευτικών Μέτρων των Κοινωνικών Προγραμμάτων του Δήμου Μαρωνείας Σαπών περιλαμβάνεται τόσο η συμβουλευτική εργασιακής ένταξης όσο και η δωρεάν παροχή νομικών και φορολογικών υπηρεσιών. Μέσω αυτών παρέχονται πληροφορίες σε ανέργους για τα οφέλη της κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και για τις προϋποθέσεις ένταξης στα νέα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα προγράμματα ΟΑΕΔ. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να για προσφορά δωρεάν υπηρεσιών από λογιστή και νομικό σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια με την διαχείριση του προϋπολογισμού τους, και χρηματοδοτήσεις για τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. 

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά στην Ξυλαγανή 

Στο πρόγραμμα υπάρχει μέριμνα και για τους μικρούς δημότες της Ξυλαγανής. Ήδη από την 1η Αυγούστου πραγματοποιούνται δημιουργικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια προσφέροντας διεξόδους για διασκέδαση μες στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Το πρόγραμμα έχει σκοπό την κοινωνικοποίηση των παιδιών/ωφελουμένων μέσα από την συμμετοχή τους πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες και αφορά ηλικίες από 6 έως 12 ετών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.