Απο το εθνικο πενθος στον πολιτικο θρηνο;

«Η σιωπή
θνητούς μας ξανακάνει
και η ηχώ βάρβαρη
όπως η ζωή η ίδια»

(Νίκος Παπαδάκης, Chiaro Scuro)

 
Προφανώς ζήσαμε μιά τραγωδία, αρχαία ή νεοελληνική δεν έχει τόση σημασία, όση ότι συνάνθρωποί μας χάθηκαν αναίτια και εν πολλοίς αβοήθητοι.
 
Ο Πρωθυπουργός, και σωστά, δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι της κομματικής διαμάχης. Άλλωστε πάντοτε βρίσκουμε χρόνο για να φαγωθούμε μεταξύ μας ως εκ των υστέρων επιμηθείς «προφήτες». Ας κρατήσουν λοιπόν ορισμένοι την ψυχραιμία τους, ας τιθασεύσουν το πολιτικό τους πάθος μήπως και μπορέσουμε να δούμε άπαντες με καθαρά μάτια το φαινόμενο (ακραίο, ασύμμετρο ή σύνηθες).
 
1.Αυτοί που καταστρέφουν ή αφήνουν να καταστραφεί  ο φυσικός πλούτος μιάς χώρας και συμβάλλουν στο να χαθούν ανθρώπινες ζωές πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι «ποιοί είναι αυτοί» οι εχθροί της Πατρίδας; Κινούνται εντός ή εκτός της Ελλάδας;
 
2.Το γεγονός ότι τόσα χρόνια ξεσπάνε πυρκαγιές καταστροφής, κι αφού αποκλείσουμε ατομική αμέλεια και κερδοσκοπικό δόλο, πώς είναι δυνατό να μιλάμε ακόμα για «γνωστούς/αγνώστους»; Τόσες κυβερνήσεις έχουν αλλάξει, τουλάχιστον από το 1974, και καμμία υπηρεσία δεν τους έχει εντοπίσει;
 
3.Κατά την απογραφή κάθε καταστροφής ποιο τελικά συμπέρασμα βγαίνει ως προς τους δράστες, τα κίνητρα κλπ; Κρίνω σκόπιμο να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα πορίσματα και όλες οι επιστημονικές έρευνες για ν’ αποκτήσει ο λαός πραγματική (κι όχι θεωρητική)εικόνα και γνώση. Ακόμα κι αν τις καταστροφές τις προκαλεί ο άνεμος, ακόμα κι αν τη φωτιά την βάζει ανθρώπινο χέρι, από τη μεριά της Πολιτείας δεν φταίει κανένας; Είναι δυνατό να μην καταλογίζεται σε κάποιον αντικειμενική πολιτική ευθύνη; Όλοι οι αξιωματούχοι είναι «ανεύθυνοι»; Κατά τη γνώμη μου οι απαθείς και οι μυθομανείς, οι άχρηστοι και θεωρητικοί της συνωμοσίας αποτελούν το καλύτερο φυτίλι για τους πυρομανείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ή οι υπουργοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους ή οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι διαβρωμένες.
 
4.Με δεδομένο ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί (ακόμα;) να νικήσει τη φύση η Πολιτεία (κι όχι μόνον η κυβέρνηση) οφείλουν να συγκροτήσουν Συντονιστικά όργανα μόνιμης Πρόληψης (κι όχι όργανα «τρεχάλας μετά την κρίση»).
 
5.Οι καταστροφές (βιβλικές και μη) έχουν πάντοτε και «την επόμενη μέρα τους», που σημαίνει ότι το Κράτος Πρόνοιας πρέπει να επουλώσει τις πληγές, το Κράτος Δικαίου να βρει και να δικάσει όλους τους ένοχους, το Κράτος Οικολογικής Ευαισθησίας να μην επιτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια πάνω στα καμμένα.
 
6.Ήρθε νομίζω η ώρα να ιδρυθεί Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και να θεσμοθετηθεί θέση αρμοδίου υφυπουργού διαχείρισης φυσικών καταστροφών και ακραίων (πάσης κατηγορίας) φαινομένων.
 
Τα παραπάνω έχουν το σχετικό τους ενδιαφέρον αλλά αυτό που πρέπει πριν απ’ όλα να κάνει η Αριστερά είναι να δηλώσει ότι «δεν συμψηφίζει τα λάθη» και «δεν ξεχνάει τα θύματα».
 
ΥΓ.  Η κοινωνία της αλληλεγγύης, πολλοί κρατικοί/δημοτικοί φορείς και εκατοντάδες εθελοντές πολίτες λειτούργησαν αποτελεσματικά τις ώρες της τραγωδίας. Ας γραφτούν και κάποια καλά λόγια γι’ αυτούς, όπως κι ας δοθούν δημόσιοι έπαινοι σε πυροσβέστες, λιμενικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς κι όσους «τα έδωσαν όλα» για να σώσουν ζωές.
 
ΥΓ2.’ «Ετούτη ήταν η μικρή αυλή μας
 
Ετούτη ήταν η ψυχή μας
Ετούτη ήταν η μοίρα μας»

(Δ.Πιστικός, Η μικρή αυλή)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.