Αντικειμενα που κουβαλουν μνημες απο το χθες βρισκουν μια στεγη στο Λαογραφικο Μουσειο Μεσης

Η Γιάννα Γεωργούδη αφηγείται όλη την προσπάθεια των κατοίκων από την αρχή της μέχρι και τα αποψινά εγκαίνια - «Πολλά πράγματα του μουσείου είναι από την πατρίδα μας το Καρλίκιο, όταν οι δικοί μας ήρθαν ως πρόσφυγες»

 Το δικό της Λαογραφικό Μουσείο θα αποκτήσει η Μέση Ροδόπης, έπειτα από προσπάθεια  μηνών από το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, με πρωτοβουλία του «Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μέσης και φίλων Καρλικιωτών».
 
Προικιά, παλιά εργαλεία, οικιακά σκεύη που βρίσκονταν ξεχασμένα σε παλιά μπαούλα και αποθήκες, κουβαλώντας άσβεστες αναμνήσεις, βρίσκουν πια στέγη, εξήγησε η πρόεδρος κ. Γιάννα Γεωργούδη, που ευχαρίστησε με θέρμη τις δημοτικές αρχές για την στήριξη σε ένα ελπιδοφόρο έργο.
 
Σκοπός όλων των μελών είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο επισκέψιμο για τον καθένα, που θα φέρει κοντά του και  νέα παιδιά μέσα από επισκέψεις σχολείων. Για τον λόγο αυτό τα επίσημα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 19.00 στο παλιό δημοτικό σχολείο Μέσης είναι ανοικτά στο ευρύ κοινό, ενώ στην συνέχεια ο κάθε ένας μπορεί να το επισκεφθεί κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
 

 

Γιάννα Γεωργούδη «Ανακαλύψαμε ότι πολλές από εμάς διέθεταν μεγάλο λαογραφικό πλούτο από τις μαμάδες, τις γιαγιάδες και τις θείες μας»

 Η κ. Γεωργούδη αφηγήθηκε μέσα από τον «ΠτΘ» όλη την προσπάθεια από την αρχή μέχρι τα αποψινά εγκαίνια. «Η ιδέα βρισκόταν επί μήνες στο μυαλό μας αλλά ξέραμε πως είναι δύσκολο να υλοποιήσουμε αυτό το όνειρο. Σε συνεργασία , λοιπόν, με τον Δήμο Κομοτηνής και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού εξετάσαμε το ενδεχόμενο να στεγαστεί η προσπάθειά μας στο πρώην δημοτικό σχολείο Μέσης, έναν χώρο που παρέμενε αναξιοποίητος».
 
Μεσιώτες και Μεσιώτισσες άνοιξαν τα σπίτια τους, ανασύροντας υλικό που άφησε άφωνη ακόμα και την ίδια, όπως μοιράστηκε στην συνέχεια. «Ανακαλύψαμε ότι πολλές από εμάς διέθεταν μεγάλο λαογραφικό πλούτο από τις μαμάδες, τις γιαγιάδες και τις θείες μας. Σκεφτείτε πως ένας συντοπίτης μας βρήκε και ξιφολόγχη από την Μικρασιατική εκστρατεία» εκμυστηρεύθηκε η ίδια χαρακτηριστικά.

 
Όλο αυτό το υλικό θα μοιραστεί στις δύο αίθουσες του σχολείου με την «πινελιά» της εικαστικού, κ. Βαρβάρας Ιωαννίδου Τσίτσιρα που δραστηριοποιείται στον σύλλογο. Πρόκειται για μία απεικόνιση αστικής κατοικίας, ο ένας χώρος περιλαμβάνει το καθιστικό και την κρεβατοκάμαρα και ο άλλος την κουζίνα και μερικά εργαλεία.
 
 Όσο για το τελικό αποτέλεσμα, η πρόεδρος νοιώθει δικαιωμένη, υπογραμμίζοντας ότι «νοιώθω πως σήμερα κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τις ρίζες μας, τις πατρίδες από όπου προερχόμαστε. Με αυτό που κάνουμε πηγαίνουμε κόντρα σε αυτήν την λογική, αφού  πολλά πράγματα που έχουν έρθει κι από την πατρίδα μας το Καρλίκιο, όταν οι δικοί μας ήρθαν ως πρόσφυγες.  Ξέρω πόσο μεγάλη συναισθηματική αξία έχουν όλα αυτά τα κειμήλια και ευχαριστώ πολύ τις οικογένειες που τα δώρισαν για τη δημιουργία του λαογραφικού Μουσείου».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.