Η Αερολεσχη Κομοτηνης πεταει στους ουρανους της Ροδοπης απο το 2005

Μέσω του αεροαθλητισμού θέτει τις βάσεις για την προώθηση εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή μας

Ήταν 2005 όταν δημιουργήθηκε η  Αερολέσχη Κομοτηνής, ένας μικρός πυρήνας που χρόνο με τον χρόνο όλο και διευρυνόταν, φτάνοντας, μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα σε σημείο να απαριθμεί μέχρι και 155 μέλη. 3 χρόνια μετά, το 2008 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τους παραχώρησε μία έκταση 28 στρεμμάτων κοντά στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο, αναγνωρίζοντας το κοινωνικό έργο που προσφέρουν στο πλάι των σωμάτων ασφαλείας, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του λιμενικού.
 
Οι κκ. Χρήστος Δεληγιώργης, πρόεδρος, Γιώργος Τοκαλατσίδης, γενικός γραμματέας, Νίκος Δημόπουλος, ταμίας και Ιωάννης Ζωίδης, υπεύθυνος μελών μοιράστηκαν με τον «ΠτΘ» την εμπειρία τους να πετάς εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος, μία εμπειρία που «πρέπει να ζήσει ο κάθε άνθρωπος ηλικίας από 5 έως 80 χρονών», όπως χαρακτηριστικά είπαν.
 
Και μπορεί σήμερα τα μέλη να μειώνονται λόγω οικονομικής κρίσης, ο αεραθλητισμός, όμως, όπως υπογράμμισαν και οι τέσσερις όχι μόνο συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά θέτει και τις βάσεις για την προώθηση του τουρισμού  στην περιοχή μας! 

Χρήστος Δεληγιώργης «Αλεξίπτωτα πλαγιάς και διθέσια υπερελαφρά σκάφη δίνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να γνωρίσει την Κομοτηνή από ψηλά και με απόλυτη ασφάλεια» 

«Η Αερολέσχη Κομοτηνής υπήρχε χρόνια πριν, αλλά διαλύθηκε. Το 2005 μία μικρή ομάδα ανθρώπων με κοινή αγάπη για τον αεραθλητισμό αποφάσισαν να την επανιδρύσουν και σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να διαθέτουμε μητρώο σωματείου στην Πολιτική Προστασία και να συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία», είπε κάνοντας μία αναδρομή ο πρόεδρος, κ. Δεληγιώργης για να υπογραμμίσει στην συνέχεια πως η Αερολέσχη λειτουργεί και είναι ανοικτή για τον καθένα.
 
«Επιδιώκουμε να γίνει ευρέως γνωστός ο αερομοντελισμός, η ενασχόληση, δηλαδή, με τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα», συνέχισε, τονίζοντας, όμως, πως η Αερολέσχη Κομοτηνής διαθέτει αλεξίπτωτα πλαγιάς και διθέσια υπερελαφρά σκάφη, που δίνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να γνωρίσει την Κομοτηνή από ψηλά και με απόλυτη ασφάλεια.
 
Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως  παρατηρούνται στην περιοχή μας πτήσεις drones.  «Επειδή έχουν γίνει πλέον επικίνδυνα για τις πτήσεις των επανδρωμένων πτητικών με μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος, θέλω να ενημερώσω ότι υπάρχει κανονισμός που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να βγάλουν πτυχίο για την πτήση τους, ότι το μέγιστο ύψος πτήσης είναι τα 120 μέτρα, όπως επίσης πρέπει να δηλώνουν τις πτήσεις τους, σε ποια περιοχή και ποια ώρα θα γίνουν», τόνισε, εξηγώντας πως για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση των πτήσεων μπορεί κανείς να επισκεφθεί την επίσημη σελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (https://dagr.hcaa.gr/). 

Νίκος Δημόπουλος «Ο αεραθλητισμός ως χόμπι δεν είναι τόσο δαπανηρό όσο νομίζουν οι περισσότεροι» 

Παίρνοντας με την σειρά του τον λόγο ο ταμίας, κ. Νίκος Δημόπουλος ξεκαθάρισε πως παρά την πτωτική πορεία των μελών, ο αεραθλητισμόςως χόμπι δεν είναι τόσο δαπανηρό όσο νομίζουν οι περισσότεροι.  Για την εγγραφή στην Αερολέσχη Κομοτηνής και μία «πτήση εθισμού» – ως συγκυβερνήτης δίπλα στον πιλότο – το ετήσιο κόστος ανέρχεται μόλις στα 20 ευρώ, τα οποία καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδά της .
 
«Ένας  άνθρωπος που ασχολείται ερασιτεχνικά με το κυνήγι και διαθέτει δικό του τζιπ ή ο ιδιοκτήτης μίας μεσαίας βάρκας με μηχανή 50 ίππων ξοδεύουν περισσότερα από εμένα για το χόμπι τους»,  συνέχισε και ενδεικτικά ανέφερε πως η αγορά ενός μικρού μεταχειρισμένου αεροσκάφους ή μηχανοκίνητου αετού κοστίζει από 12 έως 20 χιλιάδες ευρώ, «όσο δηλαδή  ένα αυτοκίνητο  ή μια μεσαία βάρκα με μηχανή , και προφανώς δεν χάνεις τα λεφτά σου γιατί όποτε αποφασίσεις το πουλάς στα λεφτά που το πήρες».
 
Εξάλλου, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο καθένας μπορεί να ρυθμίσει το κόστος λειτουργίας ανάλογα με τις δυνατότητές του «αν εγώ έχω μπορώ  να ξοδέψω  20 ευρώ την εβδομάδα για το χόμπι μου πετάω μισή ώρα , αν την άλλη εβδομάδα δεν θέλω ή δεν έχω να ξοδέψω , πολύ απλά δεν πετάω. Μπορώ να μοιραστώ τα έξοδαμε τον φίλο συνεπιβάτη  και μου βγαίνει  στο ίδιο κόστος σαν να πήγαινα με το αυτοκίνητο, μόνο που πάω γρηγορότερα  και έχεις πολύ ωραία θέα στο ταξίδι σου. Τέλος, με τον αεραθλητισμό μπορείς να ασχοληθείς και με 50 μόνο ευρώ αγοράζοντας ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι για να κάνεις τις πτήσεις σου».

Γιώργος Τοκαλατσίδης «Υπάρχει ο λεγόμενος “Αεραθλητικός Τουρισμός”» 

Αυτό που κάποιοι πιθανώς δεν γνωρίζουν, είναι πως η Αερολέσχη Κομοτηνής μετρά συμμετοχές, καθώς και διακρίσεις σε κύπελλα και αγώνες άλλων περιοχών, όπως προσέθεσε ο γενικός γραμματέας, κ. Γιώργος Τοκαλατσίδης.
 
«Συμμετείχαμε στο περιφερειακό πρωτάθλημα Ξάνθης, που μέλος μας κατέκτησε την πρώτη θέση, καθώς και σε δεκάδες κύπελλα στην Έδεσσα, την Σκιάθο, την Δράμα, τις Σέρρες, την Καρδίτσα, γνωρίσαμε από κοντά ακόμα και την βάση F16 στη Νέα Αγχίαλο, ενώ ως Αερολέσχη Κομοτηνής έχουμε υπάρξει κι εμείς διοργανωτές αγώνων», ανέφερε επιδιώκοντας στην συνέχεια να αναδείξει τον λεγόμενο «Αεραθλητικό Τουρισμό».
 
«Οι αγώνες δεν αφορούν μόνο την ταχύτητα. Ο οδηγός μαζί με τον συγκυβερνήτη πρέπει να χαράξουν μία διαδρομή από τον ουρανό και να φωτογραφίσουν από δεδομένη γωνία συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουν … από ψηλά τις ομορφιές ενός τόπου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες αναπτύξαμε φιλικές σχέσεις με άλλες Αερολέσχες, πραγματοποιώντας συναντήσεις είτε στην δική τους πόλη είτε στην Κομοτηνή». 

Ιωάννης Ζωίδης «Η εμπειρία και τα δυνατά συναισθήματα του να βρίσκεσαι στον ουρανό» 

Την εμπειρία και τα δυνατά συναισθήματα που σου προσφέρει το να βρίσκεσαι στον ουρανό, πετώντας, θέλησε να μοιραστεί ο κ. Ιωάννης Ζωίδης. «Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος μέχρι και τα 90 πρέπει να έχει την εμπειρία της πτήσης. Προσωπικά με συγκινεί πολύ να εκμεταλλεύεσαι την τρίτη διάσταση, να μπορείς να πας από το ένα μέρος στο άλλο πολύ πιο γρήγορα από όσο με ένα αυτοκίνητο και, μάλιστα, με στατιστικά μεγαλύτερη ασφάλεια».
 
Πριν από χρόνια την Αερολέσχη επισκέπτονταν ακόμα και μικρά παιδάκια, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, εξήγησε, θέλοντας να γίνει σαφές πως υπάρχουν πτήσεις … για όλα τα γούστα, από μία ήρεμη πτήση εθισμού μέχρι κάτι πιο «extreme» και καλώντας τον κάθε ένα να το δοκιμάσει οπωσδήποτε.
 
Ολοκληρώνοντας, οι 4 τους έκλεισαν με μία αγαπημένη τους φράση,  αντλημένη από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι «αν γευτείς την πτήση για πρώτη φορά, περπατάς στην Γη και έχεις στραμμένα τα μάτια σου προς τον ουρανό. Γιατί εκεί ανήκεις και εκεί λαχταράς να επιστρέψεις» .

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.