Πληγμα για ψυκτικους σε Ροδοπη και Ξανθη το φαινομενο των «πολυτεχνιτων»

Παντελής Χαβιαράς «Αν γίνει αντιληπτό πως ψυκτικές εργασίες εκτελούνται από μη αδειούχο, υπόλογος είναι πλέον και ο ιδιώτης, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 2.500 ευρώ»

Παρ’ ότι θα περιμέναμε η περίοδος του καλοκαιριού να αποτελέσει «ανάσα» για τους επαγγελματίες ψυκτικούς, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει σε Ροδόπη και Ξάνθη, όπου η σεζόν θεωρείται ήδη «χαμένη». Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών Ροδόπης και Ξάνθης, κ. Παντελής Χαβιαράς κάνοντας τον φετινό απολογισμό του μέσω του «ΠτΘ».

Οι καταναλωτές αγοράζουν νωχελικά αφού η ζέστη δεν έχει αγγίξει το περσυνό επίπεδο καύσωνα και πολλοί έχουν φύγει για διακοπές. Αλλά και στον τομέα του επαγγελματικού κλιματισμού η κίνηση είναι εξίσου «πεσμένη», μιας και δεν ανοίγουν καινούργια μαγαζιά, ούτε ανακαινίζονται τα ήδη υπάρχοντα.

Στην παραπάνω ήδη επιβαρυμένη εικόνα έρχεται να προστεθεί το φαινόμενο των «πολυτεχνιτών» ή «αεροπόρων», όπως συχνά χαρακτηρίζονται χαριτολογώντας οι μη αδειούχοι τεχνίτες που δίχως πιστοποίηση αναλαμβάνουν εργασίες πάσης φύσεως.

«Το φαινόμενο είναι έντονο σε μεγάλο βαθμό. Έχει ήδη γίνει μία καταγγελία στην Ξάνθη και πολλές συστάσεις στην Κομοτηνή», πληροφόρησε ο κ. Χαβιαράς, επισημαίνοντας πως αν σε περίπτωση ελέγχου ή καταγγελίας γίνει αντιληπτό πως ψυκτικές εργασίες εκτελούνται από μη αδειούχο υπόλογος είναι πλέον και ο ιδιώτης, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 2.500 ευρώ.

Παντελής Χαβιαράς «Με το να προτιμούμε επαγγελματίες της πόλης μας, τα χρήματα επιστρέφουν πίσω σε εμάς»

Ο ίδιος πάντα προτείνει στους καταναλωτές να προτιμούν τους επαγγελματίες της πόλης τους, αφού με τον τρόπο αυτό «τα χρήματα που ξοδεύουν επιστρέφουν πίσω στους ίδιους». Είναι, βέβαια, εξίσου σημαντικό για κάποιον που θέλει να γίνει η δουλειά του με σωστό και εγγυημένο τρόπο να εμπιστευθεί πιστοποιημένο αδειούχο ψυκτικό, όπως θα έκανε και με έναν ηλεκτρολόγο ή υδραυλικό.

«Έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά κι εμείς ως σωματείο προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο μέσα από δράσεις. Το σημαντικό είναι να καταλάβουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές πως όταν προτιμούν έναν πιστοποιημένο επαγγελματία μπορούν να είναι σίγουροι πως ο άνθρωπος αυτός είναι γνώστης και πάνω από όλα νόμιμος», προσέθεσε για αναδείξει πως πρόκειται και για ένα φαινόμενο παραοικονομίας, μιας και «οι αδειούχοι προσπαθούν να διατηρήσουν μία επιχείρηση για την οποία φορολογούνται, καλό είναι, λοιπόν, να τους στηρίζουμε».

Αγορά air condition: Τι να προσέξετε

Δοθείσης της ευκαιρία, ο κ. Χαβιαράς θέλησε να δώσει στο καταναλωτικό κοινό μερικές συμβουλές γύρω από το τι θα πρέπει να προσέξει κατά την αγορά ενός air condition.

«Οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τις προσφορές. Μπορεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος η συσκευή να είναι παλιά ή να έχει μείνει στοκ, αν και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας την επισήμανση ενεργειακής κλάσης. Σημαντική παράμετρος για να αποφασίσουμε αν θα προβούμε σε μία αγορά ή όχι είναι να δίνεται η προαπαιτούμενη εγγύηση 2 χρόνων, όπως ορίζει ο νόμος», κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι οι ανάγκες του καθενός την δεδομένη χρονική στιγμή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.