Αθλητικος Τουρισμος: Μια νεα ευκαιρια αναπτυξης

Ο Αθλητικός τουρισμός είναι ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού, μια νέα σχετικά φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές αθλητισμού, οι οποίες προσελκύουν ανθρώπους με ειδικά αθλητικά ενδιαφέροντα.
 
Ο όρος τουριστικός αθλητισµός είναι ένα πεδίο ανταγωνιστικών ή µη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων µε τις οποίες ασχολούνται οι άνθρωποι για αναψυχή, διασκέδαση, ψυχαγωγία ή ακόμη και για βελτίωση κάποιων επιδόσεων. Η ψυχαγωγία αναφέρεται στις ανθρώπινες εκδηλώσεις που προκαλούν ανάταση, ευεξία και επιτυγχάνεται µέσα από την κατανάλωση πνευµατικής τροφής. Η αναψυχή απαιτεί ενεργητική συμμετοχή.
 
Μπορούμε να διακρίνουμε δύο άξονες διαχωρισµού της σχέσης αθλητισµού – τουρισµού, µε τις έννοιες «Αθλητικός Τουρισµός» και «Τουριστικός Αθλητισµός».
 
Ο Αθλητικός Τουρισµός περιλαµβάνει άτοµα που συµµετέχουν ενεργητικά ή παθητικά σε αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή της µετακίνησης τους από ένα τόπο σε κάποιο άλλο. Η αθλητική δραστηριότητα αποτελεί το κύριο στοιχείο της µετακίνησης ενώ το τουριστικό στοιχείο παίζει δευτερεύοντα ρόλο.
 
Ο Τουριστικός Αθλητισµός περιλαµβάνει επίσης άτοµα που ταξιδεύουν και συµµετέχουν ενεργά ή παθητικά σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, αλλά το ταξίδι είναι σε αυτή την περίπτωση το κύριο κίνητρο µετακίνησης. Ο αθλητισµός λειτουργεί ως δευτερεύον κίνητρο µετακίνησης.
Συνδυάζοντας λοιπόν δύο από τις πλέον δηµοφιλείς δραστηριότητες, τον αθλητισμο και τον τουρισμό, η νέα τάση κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο αριθµό ενδιαφεροµένων, αποκτώντας την αντίστοιχη οικονοµική, κοινωνική και πολιτιστική σηµασία.
 
Παράλληλα, οι παραγωγοί της τουριστικής βιοµηχανίας, που πάντα αναζητούν νέους τοµείς επέκτασης, κατάλαβαν νωρίς τα οικονοµικά οφέλη της τάσης και προχώρησαν σε σηµαντικές επενδύσεις. Ως συνέπεια ο Αθλητικός Τουρισµός χαρακτηρίζεται από γοργό ρυθµό ανάπτυξης, µεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δηµιουργεί σε όλους τους εµπλεκόµενους στο τουριστικό περιβάλλον.
 
Στην Ελλάδα ήρθε στο προσκήνιο με τον Κλασσικό ή Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος είναι τα τελευταία 15 χρόνια το νούμερο ένα sports tourism event της χώρας. Από εκεί και πέρα η Costa Navarino και η Μεσσηνία, η Σαντορίνη, τα Ζαγοροχώρια, η Κρήτη, οι Σπέτσες, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τον αθλητικό τουρισμό με σημαντικές διοργανώσεις. Ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελούσε για πολλά χρόνια τον “κοιμώμενο γίγαντα” του τουρισμού και πλέον θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην έκρηξη μιας νέας παγκόσμιας επανάστασης του τουρισμού. Κατέχει ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.
 
Οι αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν γενεσιουργό αιτία τουριστικής απασχόλησης. και παραγόµενες θέσεις εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης. Οι αθλητικές διοργανώσεις, συμβάλλουν στην αύξηση των οικονοµικών και τουριστικών δεικτών της χώρας και της πόλης όπου τελούνται, καθώς επίσης στην ενδυνάµωση της βιωσιµότητας και ανταγωνιστικότητας των εµπλεκοµένων επιχειρήσεων. Ο αθλητικός τουρισµός και οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, αποτελούν πεδία και ευκαιρίες ανάπτυξης, ευηµερίας και ανταλλαγών και ανακατανοµή των θετικών αξιών µιας κοινωνίας. Η ανάπτυξη της αµφίδροµης σχέσης µεταξύ αθλητισµού και τουρισµού, αποτελεί πλέον μία πρόκληση που θα πρέπει να ενδιαφέρει την κάθε χώρα , τον κάθε τόπο, τον κάθε Δήμο.
 

*Ο Μιχάλης Πολυτσάκης είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.