Ανακινειται (για ακομα μια φορα) το θεμα των Μουφτηδων

Απαρατήρητα

Στο θέμα της εκλογής μουφτή στη Δυτική Θράκη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ένα από τα ζητήματα που συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
 
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαφοροποίηση της έως σήμερα πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα του μουφτή στη Δυτική Θράκη.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να ανέφερε πως «Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Θεός θα γίνει το θέμα του  εκλεγμένου Μουφτή. Ο Αλέξης Τσίπρας, μας λέει, ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε τον διορισμό του Μουφτή. Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε “πράσινο φως”, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά».
 
Ο κ. Ερντογάν έχει ζητήσει και άλλες φορές την εκλογή του Μουφτή, τελευταία φορά κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το οποίο άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα της γειτονικής χώρας.
 
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση της Πέμπτης δεν έκανε αναφορά στο θέμα του μουφτή, παρόλο που το θέμα έχει ανακινηθεί παλιότερα και από πλευρά της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικότερη την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας το Δεκέμβριο του 2017 κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είχε μιλήσει για συζήτηση με τη μειονότητα για το θέμα της «ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» αλλά και για εκλεκτορικό σώμα, αν και γνωρίζοντας τον κ. Γαβρόγλου, θα πρέπει να είσαι επιστημολόγος για να καταλάβεις τι ακριβώς έχει στο μυαλό του.
 
Πάντως το θέμα ανακινείται σε μια περίοδο που στην Ξάνθη έχει ξαναέρθει στην επιφάνεια το θέμα της αντιπαράθεσης του εκεί Μουφτή με τοπικούς πολιτικούς, με τον ίδιο τον κ. Σινίκογλου να έχει αναφέρει, σε απαντητική του επιστολή σε εφημερίδα για άλλο θέμα, ότι δέχεται επιθέσεις γιατί δεν έχει κάνει το «χατήρι» ορισμένων πολιτικών της περιοχής, που αξιώνουν την παραίτησή του από το διακόνημα του Μουφτή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.!Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.