4ο Ετος Ποντιακης Γαστρονομιας: Ετον περεκετιν!

Με μεγάλη επιτυχία και 16 συλλόγους πραγματοποιήθηκε ο μαγειρικός διαγωνισμός στο Θρυλόριο

Θεσμός έχει γίνει πλέον το Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, με την 4η διοργάνωση «Δώρο φύσης, τέχνη γεύσης, η μαγειρική» να πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρακάθ’ και Αροθυμίας» στο Θρυλόριο.
 
16 σωματεία, από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στην προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
 

Έτσι οι κριτές, αλλά και το κοινό, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από εδέσματα, όπως Τρίμμαν, Γιοχάδες, Ωτία, Πουσούντε, Πισία Χαμψοκεφτέδες, Χαψοπίλαφο αλλά και Τανομένο σορβά, απολαμβάνοντας παραδοσιακές ποντιακές συνταγές με τοπικά εδέσματα.
 
Για την ιστορία το πρώτο βραβείο κέρδισε το Χαψοπίλαφο της Ελίφ Γιντιρίμ από τον Όφι Τραπεζούντας, το δεύτερο βραβείο κέρδισαν οι Γιοχάδες ή φυλλωτά του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου «Οι Μωμόγεροι» από τον Άγιο Μάρκο Κιλκίς, και το τρίτο βραβείο κέρδισαν τα Ντολμαδάκια με μαύρα λάχανα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νίψας. 

Δυναμική στο χώρο της ποντιακής κουζίνας 

Τη χαρά της για τη δυναμική που έχει αποκτήσει το Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που θεωρεί ότι πιο ενθαρρυντικό μπορεί να συμβεί στο χώρο της Ποντιακής κουζίνας αλλά και παράδοσης, εξέφρασε η κ. Ελένη Βασιλειάδου, Ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Παραγωγός Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης» Ποντιακής Διατροφής γαλακτοκομικών και ζυμαρικών.
 

Είναι μια γιορτή πολιτισμού, μιας και η διατροφή μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού» σημείωσε, συγχαίροντας την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου και όλο το επιτελείο που καταθέτουν την ψυχή τους για να γίνει αυτή η γιορτή πραγματικότητα.
 
Η ίδια έρχεται από την πρώτη χρονιά στην γιορτή, και φέτος βλέπει πως η εκδήλωση έχει ανθίσει, με τους συμμετέχοντες να έρχονται συνειδητοποιημένοι, και να ξέρουν πολύ καλά πως αυτό που συμβαίνει τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν και να παράγουν και να λειτουργούν με άξονα και οδηγό την παράδοση.
 

«Είναι πολύ σημαντικό ότι κρατούμε τα στοιχεία μας αυθεντικά, διδάσκουμε πολιτισμό, συνυπάρχουμε, πρέπει να προδιαγράψουμε όμως το μέλλον» σημείωσε, και βλέπει πως θα υπάρξει μέλλον όταν οι νέοι αρχίσουν να βάζουν τα παραδοσιακά ποντιακά πιάτα στην καθημερινότητά τους, για αυτό και θεωρεί πως χρειάζεται δύναμη, αυτοπεποίθηση και αγώνας. 

Καταγραφή και διάσωση της παράδοσης 

Πρόκειται για μια σημαντική δράση και ταυτόχρονα καταγραφή του Ποντιακού φαγητού, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, και η επιτυχία της εκδήλωσης σηματοδοτεί ότι μπορεί να ακολουθήσουν και πολλά περισσότερα.
 

Άλλωστε μέσα από την εκδήλωση γνωρίζονται οι σύλλογοι, η διατροφή σε όλες τις περιοχές του Πόντου, μιας και μπορεί να μαγειρεύουν κάποια φαγητό αλλά με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, αλλά και να γνωρίσουν οι νέοι τις συνταγές και να συνεχιστεί η διατροφική τους παράδοση, ώστε αν φύγουν οι παλαιότεροι, αυτή να μην πάψει να υπάρχει στην κουζίνα.
 
Μέχρι τώρα οι επόμενες γενιές σύμφωνα με την έρευνα που έχει γίνει σε συνεργασία με τον καθηγητή κ Μανόλη Σέργη, γνωρίζουν το ποντιακό φαγητό και έχουν βιώματα από τις γιαγιάδες όμως αν οι σημερινοί φορείς της παράδοσης από τη νέα γενιά δεν μαγειρέψουν, τότε αυτή κινδυνεύει να χαθεί.


 
Πλέον φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ασχοληθούν με αυτή την παράδοση, αγαπούν το Ποντιακό φαγητό, και μάλιστα φαίνεται να το προτιμούν από το «γρήγορο».
 
Άλλωστε έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι η ποντιακή κουζίνα είναι υγιεινή, και μένει να τη γνωρίσει ο κόσμος και να την υιοθετήσει. Σε αυτό βοηθά και το έντυπό τους, μιας και περιέχει τις συνταγές όλων των συμμετεχόντων, ώστε όποιος θέλει να δοκιμάσει να τις κάνει.
 
Η κ. Μαυρίδου ευχαρίστησε τους συλλόγους που έχουν αγκαλιάσει την εκδήλωση και έρχονται κάθε φορά, και όλους τους κριτές που συμμετέχουν, και περιμένουν χρόνο με το χρόνο να περισσεύει η προσπάθεια αυτή. 

Δημιουργώντας το μέλλον μέσα από την παράδοση

Βέβαια όλα με το χρόνο εξελίσσονται, και η κ. Μαυρίδου θεωρεί πως η παράδοση δεν μπορεί να μείνει εκτός, οπότε αναρωτήθηκε αν ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί μια νέα παράδοση, με βάση την παλιά.
 

«Αν κάποιος δεν θέλει το σκόρδο που πάει επάνω στο Σιρόν, αλλά λατρεύει εκείνη τη σάλτσα, και σκέφτεται να τη βάλει σε κάποιο άλλο ζυμαρικό επάνω, αυτό σημαίνει ότι εκσυγχρονίζεται η ποντιακή κουζίνα» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό δεν της φαίνεται καθόλου αρνητικό, και θεωρεί πως θα ήταν χρήσιμο με τέτοιου είδους παρεμβάσεις να αποτελέσει ένα φαγητό σε μια σύγχρονη κουζίνα, ενός εστιατορίου ή ενός ξενοδοχείου. «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, μέσα από την παράδοσή μας να δημιουργήσουμε το μέλλον» κατέληξε. 

Κέρδισε τις εντυπώσεις και το πρώτο βραβείο το χαψοπίλαφο της Ελίφ Γιντιρίμ από τον Όφι Τραπεζούντας 

Την πρώτη θέση, αλλά και τις καλύτερες εντυπώσεις κέρδισε το Χαψοπίλαφο της κ. Ελίφ Γιντιρίμ, η οποία είναι από την Τουρκία, αλλά μένει στην περιοχή μας, και μεγάλωσε στον Όφι της Τραπεζούντας και μαγειρεύει παρόμοια πιάτα με τα ποντιακά.
 
Η ίδια γνωρίζεται με μέλος του ΔΣ του συμβουλίου του Συλλόγου, και συμμετείχε μιας και η κουζίνα που γνώρισε και έμαθε είναι παρόμοια με την ποντιακή, και από την ίδιο τόπο.
 

Έτσι μαγείρεψε το χαψοπίλαφο ως παραλλαγή της πιο διαδεδομένη συνταγής, σε τηγάνι με τα χαψία, τα ψάρια, να περικλείουν ουσιαστικά το ρύζι, το οποίο είχε μέσα μεταξύ άλλων και μαύρη σταφίδα, κουκουνάρι, μαϊντανό.
 
Οι κριτές φαίνεται πως εντυπωσιάστηκαν και από την γεύση, αλλά και από την εμφάνιση του πιάτου, το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.