Σφαγεια ειδικου σκοπου για το Κουρμπαν Μπαιραμ προωθει το ΥΠΑΑΤ

Ώστε να γίνονται με νομιμότητα και ασφάλεια οι θρησκευτικές σφαγές της θρησκευτικής εορτής - Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ παρουσία του Γενικού Διευθυντή Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 16 Ιουλίου ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με φορείς στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ για το θέμα της θρησκευτικής σφαγής των ζώων κατά την μουσουλμανική γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ.
 
Όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο κατά τη θρησκευτική εορτή σφάζεται, κατά κύριο λόγο εκτός σφαγείων, μεγάλος αριθμός ζώων σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας.
 
Το θέμα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μιας και πολλοί κτηνοτρόφοι απειλούνται με πρόστιμα, γιατί τα ζώα δεν μπορούν πλέον να διαγραφούν μετά τη σφαγή τους.
 
Για αυτό και το Υπουργείο φαίνεται να προωθεί τη λύση της δημιουργίας σφαγείων ειδικού σκοπού για τα ζώα με τις προβλέψεις της μουσουλμανικής θρησκείας, παρόλο που ακόμα βρίσκεται στο προσχέδιο του προεδρικού  διατάγματος, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από την ΕΕ.
 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, οι Βουλευτές Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο Δήμαρχος Αρριανών κ. Αμέτ Ριτβάν, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής της ΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, καθώς και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Ροδόπης. 

Σφαγεία ειδικού σκοπού 

Το πρόβλημα που έχει προκύψει, έχει δημιουργήσει την ανάγκη να βρεθεί μόνιμη λύση, η οποία θα εξασφαλίζει ότι όλα θα γίνονται με τις προβλέψεις της Μουσουλμανικής θρησκείας, αλλά και θα υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός προστασίας των καταναλωτών.
 
Με βάση προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο, το οποίο έχουν επεξεργαστεί τόσο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου όσο και της ΑΜΘ, το οποίο παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην Κομοτηνή.
 

Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, σκοπός τους είναι μέσα από μια ειδική ρύθμιση να φτιάξουν σφαγεία ειδικού σκοπού, τα οποία θα λειτουργούν για συγκεκριμένο διάστημα για το Κουρμπάν Μπαϊράμ, με το χρόνο να καθορίζεται σε συνεργασία με τις μουσουλμανικές θρησκευτικές αρχές.
 
Οι κατασκευές θα γίνονται μόνο για το Κουρμπάν Μπαϊράμ, με χαμηλό κόστος ώστε να είναι βιώσιμες, αν και μίλησε και για άλλες λύσεις που μπορούν να υπάρξουν, σε κάθε περίπτωση όμως θα εξυπηρετούν και το θρησκευτικό συναίσθημα, και την τοπική οικονομία, και όλα στο πλαίσιο της νομιμότητας.
 
Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο θα αποστείλει το σχέδιο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το οποίο θα εμπλουτιστεί με τις ιδέες και προτάσεις από αυτούς, διαμορφώνοντάς το ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος.
 

Για αυτό άλλωστε ο κ. Γενικός Διευθυντής επισκέπτεται σήμερα Τρίτη 17 Ιουλίου την Ξάνθη, ώστε να έχει συνάντηση και με τους εκεί τοπικούς φορείς.
 
Όταν λοιπόν μετά από αυτή τη διαβούλευση δημιουργηθεί το σχέδιο, θα αποσταλεί στην ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την τελική του μορφή, μιας και λόγω της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, ό,τι γίνεται σε παρέκκλιση της νομοθεσίας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε ένα σημείο μιας χώρας, πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο.
 
Πάντως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν και μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν την κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή, καθώς και κάποιες αρχικές παρατηρήσεις από τις διάφορες πλευρές για το συγκεκριμένο σχέδιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.