Καυγας για τα αδεσποτα στο Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Το θέμα της κατάστασης στο Δημοτικό Κυνοκομείο, το οποίο φιλοξενεί πλέον πάνω από 400 ζώα, προκάλεσε αντιπαραθέσεις - 1.800 στειρώσεις έχουν κάνει μέσα σε 6 χρόνια οι κτηνίατροι του Δήμου, και πάλι ο αριθμός των αδέσποτων αυξάνεται

Αντεγκλήσεις και ένταση περιλάμβανε η συζήτηση για το θέμα των αδέσποτων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ζητούν λύσεις στο πρόβλημα από την διοίκηση, που προσανατολιζόταν κυρίως στην δημιουργία επιπλέον κυνοκομείων ή χώρων όπου θα κατευθύνονταν όλοι οι σκύλοι, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη να τονίζει πως με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο Δήμος μπορεί μόνο να συνεχίσει να κάνει μικρές βελτιώσεις στην υφιστάμενη κατάσταση, μιας και άλλες κινήσεις είναι είτε εξαιρετικά κοστοβόρες, ή παράνομες.
 
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση και του κτηνιάτρου του Κυνοκομείου Κομοτηνής κ. Αθανάσιου Καραγιώργη, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα δεν έγκειται στο κυνοκομείο, σημειώνοντας πως παρόλο που τα τελευταία 6 χρόνια έχουν γίνει σχεδόν 1.800 στειρώσεις, υπάρχουν συνεχώς καινούρια σκυλιά, και ο αριθμός τους αυξάνεται. 

Ζήτησε λύσεις η «Πολη-τική Ανατροπή» 

Το θέμα έφερε προς συζήτηση η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, που στην εισήγησή της προς το συμβούλιο τόνισε πως καταγγελίες πολιτών τους αναφέρουν πως οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για φιλοξενία και θεραπεία ζώων, μιλώντας για κολαστήριο, και πως τα σκυλιά είναι στοιβαγμένα σε κλουβιά μικρής χωρητικότητας, δεν έχουν χώρο να κινηθούν, οι μολυσματικές ασθένειες δεν αντιμετωπίζονται και πολλά ζώα οδηγούνται σε θάνατο.
 
Για αυτό και ζητούσε να μάθει πόσα σκυλιά εισήχθησαν το 2017, πόσα παραμένουν σε αυτό, πόσα απεβίωσαν το 2017, πόσα σκυλιά εισήχθησαν το 2018 για μόνιμο εγκλεισμό και πόσα απεβίωσαν το 2018 και πόσα υπάρχουν σήμερα στο κυνοκομείο.
 
Η υπηρεσία απάντησε πως το 2017 εισήχθησαν πάνω από 700 σκυλιά, επανεντάχθηκαν σχεδόν 500, και απεβίωσαν 16. 206 έχουν συλλεγεί φέτος, και 4 έχουν αποβιώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να φιλοξενούνται στο κυνοκομείο Κομοτηνής πάνω από 400 σκυλιά.
 
Η κ. Λαφτσή ζήτησε από το Δήμαρχο να γίνει επέκταση του κυνοκομείου, ενώ απαίτησε λύσεις για το θέμα από τη διοίκηση, θεωρώντας πως αυτός είναι ο ρόλος της. 

Καμία δυνατότητα κίνησης με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο 

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως ο αριθμός των σκυλιών που βρίσκονται στο κυνοκομείοθα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερος, λόγω προδιαγραφών και με βάση την ίδια τη νομοθεσία, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων στους δρόμους της πόλης.
 
Τα κόστη για τη δημιουργία νέων δομών, σημείωσε, είναι πολύ μεγάλα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ξάνθη, που προκήρυξε έργο για κυνοκομείο 60 θέσεων με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, που έπεσε στις 400.000 με τις εκπτώσεις, και θα πρέπει στη συνέχεια να το στελεχώσει.
 
Όσο για την κατασκευή νέων κυνοκομείων με πόρους από Ευρωπαϊκά κονδύλια, σημείωσε πως αυτά δεν υπάρχουν, πέρα του προγράμματος LEADERστο οποίο όμως θεωρεί θα είναι δύσκολο να ενταχθεί πρόταση έστω και για ένα κυνοκομείο 60 θέσεων, όταν αυτό θα καλύψει τον μισό προϋπολογισμό του.
 
Ο ίδιος σημείωσε πως έχουν τρείς εναλλακτικές, την αυστηρή τήρηση του νόμου απελευθερώνοντας ένα μεγάλο αριθμό σκυλιών από το κυνοκομείο, την κατασκευή νέων από ίδιους πόρους του Δήμου που θα έχουν και πρόσθετη επιβάρυνση για τη λειτουργία τους, ή την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η οποία όμως την μία  φορά, πριν από μερικούς μήνες, που πήγε να ξεκινήσει, συνάντησε σημαντική αντίσταση και αποσύρθηκε.
 

Όσο για το θέμα επέκτασης του υφιστάμενου, σημείωσε πως τυχόν επεκτάσεις γίνονται για προσωρινή φιλοξενία, σημειώνοντας με νόημα ότι στο υφιστάμενο κυνοκομείο, από την διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων που έχουν κάνει, δεν μπορεί να γίνει νομίμως επέκταση.
 
Ερωτηθείς για την εισήγηση που είχε κάνει ο ίδιος στην ΚΕΔΕ, όταν είχε οριστεί υπεύθυνος για την σύνταξή της, σημείωσε πως είχε προτείνει την υποχρεωτικότητα της στείρωσης και των δεσποζόμενων ζώων, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου διακίνησης εμπορίας και πώλησης των ζώων συντροφιάς.
 
Επίσης είχε συμπεριληφθεί εισήγηση, πιο υπερβολική ίσως, για απαγόρευση της πώλησης ζώων συντροφιάς για μία πενταετία, ώστε οι υιοθεσίες να γίνονται από τα κυνοκομεία, και τέλος προτείνονταν η νομική θεσμοθέτηση κινήτρων, ώστε να γίνεται υιοθεσία αδέσποτων.
 
Αυτές τις προτάσεις κατέθεσε στη μοναδική συνεδρίαση της επιτροπής στην οποία συμμετείχε, όμως στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης κρίνοντας ότι οι απόψεις αποκλίνουν από τις απόψεις των φιλοζωικών οργανώσεων, τον απέσυρε από την επιτροπή. 

Ανάγκη για χρηματοδότηση 

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου σημείωσε πως η συζήτηση γίνεται επιπόλαια, μιας και το θέμα των αδέσποτων αφορά οργανώσεις πολιτών, τους εργαζομένους, ενώ θεωρεί πως χρειάζεται να έχουν και μια εικόνα της λειτουργίας της αρμόδιας πενταμελούς επιτροπής του Δήμου.
 
Αφού σημείωσε πως το κυνοκομείο όπως είναι σήμερα δεν αξίζει σε μια πολιτισμένη πόλη, τόνισε πως η διοίκηση τελεί σε πλήρη σύγχυση και ασυνεννοησία, αναφέροντας παλιότερες δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου για την επέκτασή της δομής.
 
Και αφού κατηγόρησε τον κ. Πετρίδη ότι δεν έχει καταφέρει στα 8 χρόνια διοίκησης να βρει λύση ούτε για το θέμα των αδεσπότων στην πόλη ούτε στις δομές φιλοξενίας, τόνισε πως θα πρέπει ο Δήμος να μεριμνήσει ώστε να δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας. 

Προβληματισμοί και ένταση 

Για την ύπαρξη τρομοκρατίας από σκυλόφιλους, όπως τους χαρακτήρισε, μίλησε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος θύμισε πως είχαμε εκατοντάδες κρούσματα δαγκωμάτων το 2017, που συνεχίζονται και φέτος, αφήνοντας και αιχμές για τη φιλοζωική Κομοτηνής και τη λειτουργία της.
 
Και αφού τόνισε πως το πρόβλημα είναι τεράστιο και μπορεί να το λύσει μόνο η κυβέρνηση, η οποία υποχώρησε, σημείωσε πως δεν πρέπει να μείνει ούτε ένα αδέσποτο ελεύθερο στην Κομοτηνή, και πως όλα θα πρέπει να μεταφερθούν σε μια έκταση, όπου θα ζουν και θα σιτίζονται, θεωρώντας πως μπορεί να αντιβαίνει το γράμμα του νόμου, όπως του τόνισε και ο κ. Πετρίδης, αλλά όχι την ουσία του νόμου.
 
Τέλος από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Φακιρίδης ανέφερε πως για το πρόβλημα την πρώτη ευθύνη έχει η πολιτεία, και είναι φανερό ότι θα λυθεί δύσκολα σε ένα δήμο που είναι μισός αγροτικός.
 
Σημείωσε πως όποια λύση χρειάζεται προσωπικό και χρηματοδότηση, που δεν υφίσταται, και πρότεινε να υπάρξει συνεργασία και με τους κτηνίατρους της πόλης.
 
Για το θέμα τοποθετήθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ η συζήτηση έκλεισε σε κλίμα έντασης μεταξύ του κ. Πετρίδη, της κ. Λαφτσή και της κ. Καζάκου, που ανακύκλωναν εκατέρωθεν τα επιμέρους επιχειρήματά τους, και η οποία δεν σταμάτησε παρά μόνο όταν η πρόεδρος κ. Στογιαννίδου απείλησε να διακόψει τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά. 

Συνεχής η ροή καινούριων σκυλιών 

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπεύθυνου κτηνίατρου του Κυνοκομείου Κομοτηνής κ. Αθανάσιου Καραγιώργη, ο οποίος ξεκίνησε επικρίνοντας τη χρήση του όρου κολαστήριο για το κυνοκομείο, και σημειώνοντας πως η κατάσταση που επικρατεί σε κυνοκομεία σε άλλες πόλεις είναι τραγική, με 100 ζώα σε μια μεγάλη αυλή, όπου κυριολεκτικά τρώγονται.
 
Αυτά τα περιστατικά δεν συμβαίνουν στην Κομοτηνή σημείωσε, ενώ οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί είναι από βιολογικά αίτια ή παθολογική νόσο.
 
Το 2017 έκαναν 763 περισυλλογές, 497 επανεντάξεις, 390 στειρώσεις, ενώ τσιπαρίστηκαν 361 ζώα, πέραν αυτών που τσιπαρίστηκαν όταν τους πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις.
 
Το πρόβλημα όμως θεωρεί ότι έγκειται στην κουλτούρα, μιας και συνολικά σε 6 χρόνια, 2 από τα οποία είναι ο ίδιος κτηνίατρος, έχουν γίνει περίπου 1800 στειρώσεις, και ενώ έχουμε όπως δήλωσε ο ίδιος πάνω από 400 στο κυνοκομείο και παραπάνω εκτός, εμφανίζονται συνεχώς καινούρια σκυλιά, κουτάβια παρατημένα έξω από το κυνοκομείο, καθώς και σε διάφορους δρόμους.
 
«Έχουμε κάνει 1.800 στειρώσεις οι κτηνίατροι, και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε από πού έρχονται τα αδέσποτα. Δεν φταίνε τα αδέσποτα, όταν έχουμε με τόσες στειρώσεις ακόμα περισσότερα σκυλιά, όταν έχουμε τόσο πολλά στο κυνοκομείο και φωνάζουμε για περιστατικά στην πόλη, στους οικισμούς, από πού έρχονται;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας πως θα κάνουν προσπάθειες για να βελτιώσουν τις συνθήκες στο κυνοκομείο, όμως όταν υπάρχει τέτοια εισροή ζώων, είναι δύσκολο να ανταποκριθούν.
 
Την ίδια ώρα βλέπουν καθημερινά ανθρώπους που τους βρίζουν είτε γιατί μαζεύουν, είτε γιατί δεν μαζεύουν σκυλιά, ενώ έχουν γίνει 18 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων το 2017, και ήδη έχουν 18 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων το πρώτο τετράμηνο του 2018.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.