Δυνατοτητα να διαγραφει οφειλες προς αυτον θελει ο Δημος Κομοτηνης

Για ειδικές ομάδες που αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία να τις καταβάλλουν

Αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να μπορούν να διαγράφουν οφειλές προς τους ίδιους που αφορούν ειδικές ομάδες που αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα, θα αποστείλει το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, μετά από αίτημα της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης.
 
Το θέμα εισηγήθηκαν οι δύο σύμβουλοι της παράταξης, ο επικεφαλής κ. Νίκος Φακιρίδης και σύμβουλος κ. Μαρία Παπαδοπούλου, που ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, δεν είναι λίγοι οι δημότες που χρωστούν στο δήμο, ιδιαίτερα μέχρι 1000 ευρώ, με την κατάσταση να φαίνεται ότι χειροτερεύει με δεδομένη τη φορολογική λαίλαπα που έρχεται στους πολίτες.
 
Για αυτό και ζήτησαν από το Συμβούλιο να ψηφίσει τροπολογία στο πλαίσιο του Κλεισθένη Ι ώστε τα Δημοτικά συμβούλια να μπορούν να διαγράφουν κάθε είδος χρέους προς τους δήμους, που αφορά απόρους, άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα.
 
Ζήτησαν δε να επιτραπεί στους δήμους να θέτουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την διαγραφή των χρεών αυτών, αλλά και οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των Δήμων, με απόφαση του ΔΣ τους, να αποφασίζουν με τα ίδια κριτήρια, ενώ και οι ΔΕΥΑ να μπορούν να αποφασίζουν την δοσοποίηση των χρεών για επαγγελματίες και αγρότες που δεν έχουν δυνατότητα πληρωμής. 

Θετική ανταπόκριση από το Συμβούλιο 

Όπως σημείωσε ο κ. Φακιρίδης, είχαν αναδείξει το θέμα στα τέλη Απριλίου, ζητώντας ειδική συζήτηση στο ΔΣ, και επειδή δεν είχε γίνει μέχρι τώρα το επανέφεραν με την ευκαιρία του Κλεισθένη Ι.
 
Με βάση τα στοιχεία του Δήμου, σημείωσε ο κ. Φακιρίδης, 8.600 δημότες χρωστάνε μέχρι 1000 ευρώ, με τον αριθμό της συνολικής οφειλής να φτάνει το 1 εκ. ευρώ, ενώ άλλοι 800 δημότες χρωστάνε συνολικά 4 εκ. ευρώ.
 
Με δεδομένο ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν οφειλές πολλών ετών, θεωρούν πως είναι ώριμο το αίτημα να ενώσει τη φωνή του με αυτή άλλων δήμων, ώστε να προχωρήσει αυτή η ρύθμιση.
 
Στο αίτημα ανταποκρίθηκαν θετικά όλες οι παρατάξεις του συμβουλίου, ενώ ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως οι περισσότερες από αυτές τις οφειλές προέρχονται από παρελθόντα έτη, γιατί από τότε που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν δεσμεύσεις λογαριασμών, έχουν παρατηρήσει μείωση των σωρευμένων οφειλών.
 
Σημείωσε βέβαια πως αν ποτέ εφαρμοστεί αυτή η διαγραφή, πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στα κριτήρια επιλεξιμότητας, ώστε να μην το εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Διερευνά νέα τιμολογιακή πολιτική η ΔΕΥΑΚ 

Ειδική αναφορά έγινε στη ΔΕΥΑΚ και όχι μόνο τη διαγραφή χρεών, αλλά και τα τιμολόγιά της, με την επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου να ζητά να μάθει για τη μείωση των τελών.
 
Ο κ. Πετρίδης από την πλευρά του τόνισε πως γίνεται διερεύνηση για τη μείωση των τελών, όμως είναι δύσκολο αυτό να γίνει λόγω των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΚ.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να δημιουργήσουν ένα καινούριο τιμολόγιο νερού, για αυτό και διαμορφώνουν το προφίλ των καταναλωτών, ποια κυβικά χρειάζονται, αλλά και πώς θα προσεγγίζουν το θέμα.
 
Από εκεί και πέρα έχουν ζητήσει προτάσεις από Σωματεία ΑμεΑ, νεφροπαθών και άλλα, και αναμένουν τις απαντήσεις τους.
 
Παρόλα αυτά παραμένουν προσεκτικοί, γιατί ό,τι μειώσουν από ένα καταναλωτή, μπορεί να επιβαρύνει έναν άλλο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της επιχείρησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.