Οι απανταχου Ανατολικορωμυλιωτες εσμιξαν στο Φραγμα Θερμης

Παρών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής που μοιράζεται τις εμπειρίες του

Με τους απανταχού Ανατολικορωμυλιώτες έσμιξε  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής δηλώνοντας παρών στο 8ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών που φέτος φιλοξενήθηκε στο Φράγμα Θέρμης. Σύλλογοι από τον Έβρο μέχρι και την Αθήνα αντάμωσαν σε ένα τετραήμερο παράλληλων δράσεων, αναδεικνύοντας μέσα από μία μεγάλη διοργάνωση την ενότητα και την συλλογικότητα του Θρακικού και Ανατολικορωμυλιωτικού Ελληνισμού.
 
Στόχος τους η επισφράγιση των προσπαθειών όλων των προηγούμενων για να κρατήσουν άσβεστες τις εικόνες που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους, αφού το «αντάμωμα» είναι κάτι πολύ περισσότερο από χορός και τραγούδι. 

«Αυξητική η τάση των νέων που ασχολούνται με την παράδοση» 

«Το 8ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών φέτος πραγματοποιήθηκε σε έναν αμφιθεατρικό χώρο στο Φράγμα Θέρμης.  Μιλάμε για μία πολύ καλή διοργάνωση με την συμμετοχή 30, περίπου, συλλόγων από όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής κ. Καρακασίδης, θέλοντας να μοιραστεί την εμπειρία της συμμετοχής. «Εκεί σμίξαμε με Ανατολικορωμυλιώτες από περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, τα Δίκαια, τα Γιαννιτσά, το Πολύκαστρο, τον Βόλο, την Λάρισα και τα Τρίκαλα. Η δική μας συμμετοχή, 20 χορευτές και 10 συνοδοί, αφορούσε χορούς από το Καβακλί» συμπλήρωσε.
 

Όσο για τις λεπτομέρειες γύρω από το πρόγραμμα, ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά πως το τετραήμερο εκδηλώσεων «άνοιξαν» με ομιλίες τους  η πρόεδρος ΠΟΣΑΡ και ο συντονιστής των χορευτικών,  ενώ ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης,  τον πρέσβη της Κύπρου και τον πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος Αγίας Τριάδος. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης, μάλιστα, απονεμήθηκαν βραβεία σε ανθρώπους που μέσα από την προσφορά τους στήριξαν όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις.
 
Το «αντάμωμα», ωστόσο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από χορός και τραγούδι. Μέσα  από αυτό επισφραγίζεται η προσπάθεια των προηγούμενων να κρατήσουν άσβεστες τις εικόνες που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους με την «σκυτάλη» να παραδίδεται στις επερχόμενες γενιές.
 

«Διασφαλίζεται η συνέχεια της παράδοσης, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστή την ιστορία της Ανατολικής Ρωμυλίας», πρόσθεσε ο κ. Καρακασίδης, για να εκφράσει την άποψη πως το κεφάλαιο αυτό είναι για πολλούς άγνωστο, «δίνεται η ευκαιρία στους νέους να έρθουν σε επαφή με την παράδοσή μας και να μάθουν για τους πρόσφυγες που προήλθαν από εκείνες τις αλησμόνητες πατρίδες».
 
Ο ίδιος, άλλωστε, τόνισε με έμφαση πως τα τελευταία χρόνια μέσα από την προσωπική του εμπειρία έχει διαπιστώσει μία αυξητική τάση των νέων που ασχολούνται με την παράδοση. Έσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει πως  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής δεν απευθύνεται μόνο στους Ανατολικορωμυλιώτες, μιας και πρόκειται για μία ομάδα ανοικτή στον καθένα. 

«Ο σύλλογός μας έχει μία πολύπλευρη δραστηριότητα με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του πολιτισμού» 

«Ναι, υπάρχει μία συγκεκριμένη ταυτότητα, αλλά το ενδιαφέρον μας στρέφεται και στην παράδοση άλλων περιοχών», είπε, για να συμπληρώσει πως πέραν από την ενασχόληση με τον παραδοσιακό χορό και το τραγούδι, «ο σύλλογός μας έχει μία πολύπλευρη δραστηριότητα με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του πολιτισμού, εξ ου και πραγματοποιεί αναβιώσεις εθίμων, εκδρομές και παρουσιάσεις βιβλίων».
 

Τα μέλη που δραστηριοποιούνται στους κόλπους του συλλόγου, λοιπόν, δεν είναι όλα Ανατολικορωμυλιώτες στην καταγωγή. Είναι άνθρωποι που, έχοντας εκτιμήσει το έργο και την προσπάθειά του θέλησαν να συμμετέχουν και να προσφέρουν βοήθεια. «Στις πρόβες των χορευτικών τμημάτων μας μαθαίνουμε χορούς και από άλλες περιοχές. Στις εκδηλώσεις εντός της πόλης δίνουμε έμφαση στην καταγωγή μας, αν χρειαστεί, βέβαια να παρουσιαστούμε σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας ή στο εξωτερικό προσπαθούμε να δώσουμε μία συνολική εικόνα της παράδοσης της χώρας μας» τόνισε ο κ. Καρακασίδης κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.