Οι Ξυλαγανιώτες κατέγραψαν ακόμα ένα έθιμο του τόπου τους, αναβιώνοντας το «Μιντζί»

04.07.2018 12:03

Απαρατήρητα

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Η ομάδα «Βοηθάμε τον τόπο μας» σε συνεργασία με το «Σύλλογο Γυναικών Ξυλαγανής»,  θέλοντας να καταγράψει την ιστορία του σκόρδου στο χωρίο , οργάνωσε ένα «Μιντζί». Για αυτούς που γνωρίζουν τον ορό αυτό δεν είναι τίποτε άλλο πάρα ατέλειωτα βράδια που μαζεύονταν οι συγγενείς , οι φίλοι, οι γειτόνοι σε ένα σπίτι , σε ένα νοικοκύρη για να τον βοηθήσουν στην προετοιμασία των καλλιεργειών, μιας και στο παρελθόν όλες οι εργασίες γίνονταν με το χέρι και τα πολλά τα χέρια ήταν ευλογιά. Έτσι και το σκόρδο , που ήταν μια από τις κύριες καλλιέργειες όπως μας αναφέρουν οι μεγαλύτεροι , χρειάζονταν αρκετό χρόνο για την καλλιέργεια του.


Μέσα λοιπόν από την καταγραφή αύτη μας γύρισαν πολλά χρόνια πριν. Κάναμε μια αναδρομή στο παρελθόν , στα πρώτα χρόνια της καλλιέργειας του, μέσα  στη δεκαετία του 1920 με τους πρώτους προσφυγές που εγκαταστάθηκαν στο χωρίο ερχόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία μέχρι και σήμερα. Επάξια δόθηκε στο χωρίο η ονομασία "σκορδοχώρι" μιας και ήταν ξακουστό σε όλη την Ελλάδα για την ποιότητα του, την αντοχή του και το «κάψιμο» του. Φυσικά μετά το τέλος της καταγραφής αυτής υπήρχε μπουφές με ντόπια παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού και  - αν μη τι άλλο - είχαν μέσα σκόρδο. Στο τέλος οι συμμετέχοντες δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν όλους όσους συνέδραμαν σε αύτη την καταγραφή και να ευχηθούν στους νέους αγρότες καλές παράγωγες.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine