ΥΠΕΣ: Στη διαθεση των Δημων 95 εκατομμυρια ευρω για τον εκσυγχρονισμο της λειτουργιας των δημοτικων σταθμων

Υπεγράφη η σχετική πρόσκληση από τον Π. Σκουρλέτη

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την Πρόσκληση προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο διάθεσης 95 εκατ. ευρώ, ώστε το σύνολο των λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα να επιχορηγηθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η εναρμόνισή τους με τις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης (Π.Δ. 99/2017).
 
Με τη πρόσκληση: 

  • Διατίθενται 95 εκατ. ευρώ στους 325 Δήμους για το σύνολο των 1.700 λειτουργούντων δημοτικών σταθμών τους
  • Προβλέπεται κατανομή της χρηματοδότησης ανά σταθμό με ανώτατο ύψος τις 50.000 ευρώ
  • Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2018
  • Το πρόγραμμα υλοποιείται έως τη 31η Δεκεμβρίου 2022, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των Δήμων 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εσωτερικών τονίζει πως «βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η εδραίωση ενός ολοένα και πιο ασφαλούς περιβάλλοντος φιλοξενίας για τα βρέφη και τα παιδιά. Στη βάση αυτής της επιδίωξης, το Υπουργείο Εσωτερικών, ανταποκρινόμενο στην απαίτηση για διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους,  σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
 
Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και της επίδρασής τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπεται πενταετές χρονικό περιθώριο για τους Δήμους προκειμένου να προσαρμοστούν πλήρως στα όσα ορίζει το Π.Δ. 99/2017, με προτεραιότητα στα ζητήματα ασφάλειας. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε το ποσό των 95 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογική προσπάθεια διαμόρφωσης καλύτερων όρων για τα βρέφη και τα παιδιά, παρά τις οικονομικά αντίξοες συνθήκες.
 
Πρόκειται για μία ακόμη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία εντάσσεται στις συνεχόμενες προσπάθειες εναρμόνισης των κοινωνικών υποδομών με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.