Ευαγγελια Ευσταθιου «Το καλο, το ομορφο η το επιτυχημενο δεν ειναι αναγκαστικα αυτο που πρεπει να υπερισχυει σε μια κοινωνια»

«Οι λέξεις υπάρχουν στο κεφάλι μου, καταγράφονται στα γραπτά μου, ζω με αυτές και δεν μπορώ να τις αφήσω ούτε έξω από τον ελεύθερο χρόνο μου ούτε έξω από τη ζωή μου»

Το 12ο μυθιστόρημα της δημοφιλούς και αγαπητής ελληνίδας συγγραφέα κ. Ευαγγελίας Ευσταθίου, με τίτλο «Αόρατο Νήμα» παρουσιάζουν σήμερα στην Κομοτηνή τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» και οι Εκδόσεις «Λιβάνη».
 
Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει μία δυνατή ερωτική ιστορία με την λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας και περιπέτειας και έναν «αντιήρωα» που δένουν μαεστρικά από την πένα της συγγραφέως η οποία θα βρίσκεται στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο Βαρόσι Art-Cafe στις 20:30 το απόγευμα, μαζί με την Κομοτηναία συγγραφέα Φωτεινή Ναούμ που θα μιλήσει για το βιβλίο.
 
 Η κ. Ευσταθίου παραμονές της παρουσίασης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το «Αόρατο Νήμα» αλλά και τη γενικότερη συγγραφική της πορεία.

Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: κ. Ευσταθίου το «Αόρατο Νήμα» είναι το 12ο μυθιστόρημά σας. Τι ακριβώς πραγματεύεται;
Ε.Ε.:
Το βιβλίο είναι ένα κράμα ανάμεσα σε μια δυνατή ερωτική ιστορία και όχι τόσο επιστημονικής φαντασίας, όσο περιπέτειας και εκδίκησης σε σημασιολογικό περιεχόμενο. Έχει όλο εκείνα τα στοιχεία που συνδυάζω συνήθως στα βιβλία μου, απλά ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό. 

«Άνθρωποι βασανισμένοι, ταλαιπωρημένοι και τραυματισμένοι μπορούν με δύναμη ψυχής και όραμα να κατακτήσουν τα όνειρά τους» 

ΠτΘ: Οι κριτικές που έχουν γραφτεί για το βιβλίο επικεντρώνεται στον λεγόμενο «αντιήρωα» που δημιουργήσατε, τον πρωταγωνιστή Στεφάν Ντομπρίν. Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε έναν αντιήρωα στην συγκεκριμένη ιστορία; Ήταν μία επιτηδευμένη επιλογή;
Ε.Ε.:
Ο λόγος της δημιουργίας του ήρωα αυτού ήταν πιο απλός. Ήταν μια πολύ βαθιά και επίμονη επιθυμία της καλύτερής μου φίλης, να δει έναν ήρωα που  να έχει στοιχεία κακού. Ήταν πρόκληση για μένα να το κάνω αυτό, γιατί συνήθως τους ήρωες, όσο σκληροί κι αν είναι τους «μαλακώνω» ή δεν τους βάζω να κάνουν πράγματα, απεχθή γενικότερα για την κοινωνία. Ο Στεφάν Ντομπρίν γεννήθηκε από την επιθυμία της φίλης μου. Στη συνέχεια όμως ήθελα κι εγώ να δημιουργήσω έναν αντιήρωα, γιατί δεν είναι αναγκαστικά το καλό ή το όμορφο ή το επιτυχημένο αυτό που πρέπει να υπερισχύει σε μία κοινωνία. Θέλησα να δείξω ότι είναι και άνθρωποι βασανισμένοι, ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι, οι οποίοι ίσως μπορούν με δύναμη ψυχής και όραμα να κατακτήσουν το στόχο που θέλουν και τα όνειρα που έχουν. 

«Είναι εσωτερική μου ανάγκη να μπω σε έναν άλλο κόσμο και να ζήσω μία πραγματικότητα λιγότερο κουραστική» 

ΠτΘ: Είστε ένας άνθρωπος που έχει εντρυφήσει σε αυτό το είδος της λογοτεχνίας, και σε αυτό το είδος της μυθοπλασίας, την οποία υπηρετείτε με ιδιαίτερη επιτυχία. Θεωρείτε ότι μέσα από τη μυθοπλασία και αυτό το συγγραφικό είδος μπορούν να περάσουν μηνύματα όπως αυτό του αντιήρωα στο κοινό; Εσείς αφήνετε τέτοια χαρακτηριστικά στο βιβλίο σας ή είναι μια ανάγκη δική σας να περιγράψετε άλλες ιστορίες, να μεταφερθείτε σε άλλους κόσμους και κατ' επέκταση να μεταφέρετε εκεί και τους αναγνώστες σας;
Ε.Ε.:
Είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Γενικότερα η δύναμη της εικόνας είναι πάρα πολύ μεγάλη και κατόπιν έρχεται η δύναμη των λέξεων. Όμως για ανθρώπους, οι οποίοι αγαπούν τις λέξεις και αγαπούν να παίρνουν μηνύματα μέσα από αυτές, νομίζω ότι ο στόχος επιτυγχάνετε όταν δίνονται με τον σωστό τρόπο και αραδιάζονται με τον σωστό τρόπο στις σελίδες. Είναι ταυτόχρονα και εσωτερική μου ανάγκη να μπω σε έναν άλλο κόσμο, και να ζήσω ίσως σε μια πραγματικότητα λιγότερο κουραστική, αν και πιο περιπετειώδη από αυτή που ζω τώρα. Παράλληλα ωστόσο θα ήθελα να περάσω αυτά τα μηνύματα.  Έστω και ένας να τα πάρει, να τα εισπράξει και να τα χρησιμοποιήσει και ως οδηγό, αν είναι καλά μηνύματα όντως, θα ήταν για μένα ευτυχία. 

«Η περιπέτεια της συγγραφής ξεκίνησε για μένα καθώς ένοιωσα την ανάγκη να παρέμβω σε ιστορίες που διάβαζα» 

ΠτΘ: Ξεκινήσατε τη συγγραφή από πολύ νεαρή ηλικία, το λέει και το συγγραφικό σας έργο. Αυτό είναι το δωδέκατο μυθιστόρημα που υπογράφετε. Πώς ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια της συγγραφής και τι σας ώθησε να ξεκινήσετε να γράφετε από τόσο νεαρή ηλικία;
Ε.Ε.:
Αυτή η περιπέτεια ξεκίνησε με ένα απλό και παράξενο τρόπο. Ήμουν δώδεκα ετών όταν δανείστηκα ένα βιβλίο από την πολύ απλή, μικρή και φτωχική βιβλιοθήκη που είχε φτιάξει ο δάσκαλός μας τότε. Ήταν το «Ο Πρίγκιπας και ο φτωχός» του Μαρκ Τουέιν. Καθώς το διάβαζα ένοιωσα την ανάγκη να παρέμβω στην ιστορία, να αλλάξω ίσως στοιχεία των ηρώων ή ακόμα και  σκηνοθετικά. Ήμουν πολύ μικρή, αλλά ένοιωσα ότι εγώ θα μπορούσα να το έχω γράψει αλλιώς. Έτσι το ένοιωσα τότε ως μικρό παιδί. Φυσικά επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί, αμέσως μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να φτιάξω κάτι δικό μου, όπως το ήθελα εγώ, με ήρωες που θα προέρχονταν από τη δική μου ψυχοσύνθεση. Φτιάχτηκε λοιπόν το πρώτο παραμύθι και έκτοτε αυτός ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε έρωτα και αργότερα σε βαθιά αγάπη.
 
ΠτΘ: Υπάρχει κάτι αντίστοιχο από τους αναγνώστες; Δηλαδή σας έχουν πλησιάσει αναγνώστες σας οι οποίοι σας έχουν μεταφέρει τη θέλησή τους για ένα διαφορετικό τέλος, για μια διαφορετική εξέλιξη σε μια ιστορία σας;
Ε.Ε.:
Βεβαίως και μου έχει τύχει. Ειδικά κοπέλες που διαβάζουν πάρα πολύ τα βιβλία μου και έχουν ενθουσιαστεί αυτά έχουν γίνει πηγή έμπνευσης και έχουν θελήσει να γράψουν κάτι δικό τους. Μάλιστα τους παρότρυνα να το κάνουν, να το ολοκληρώσουν και αν περνάει κάτι από το μικρό μου πόστο, από τη μικρή μου θέση, να βοηθήσω κι εγώ για να γίνει το όνειρό τους πραγματικότητα.
 
ΠτΘ: Τι είναι για σας η συγγραφή και φυσικά πώς μπορείτε, να συνδυάζετε την επαγγελματική σας ενασχόληση ως δασκάλα με αυτή;
Ε.Ε.:
Δεν  είναι εύκολο να συνδυάζεις και τα δύο, με την έννοια ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος για να κάνεις άριστα είτε το ένα είτε το άλλο. Για το λόγο αυτό, επειδή εγώ θέλω να είμαι άριστη σε αυτά τα δύο τα οποία λατρεύω, θυσιάζω από τον ύπνο μου. Σηκώνομαι πάρα πολύ πρωί, γράφω μέχρι να αρχίσει η δουλειά μου, να ξυπνήσω τα παιδιά και να πάμε στο σχολείο. Όλη μέρα είμαι με τις λέξεις και για αποφόρτιση το βράδυ θα διαβάσω και λίγο. Ζω με τις λέξεις. Οι λέξεις υπάρχουν στο κεφάλι μου, καταγράφονται στα γραπτά μου, ζω με αυτές και δεν μπορώ να τις αφήσω ούτε έξω από τον ελεύθερο χρόνο μου ούτε έξω από τη ζωή μου.
 
ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα, αν και το «Αόρατο νήμα» μόλις κυκλοφόρησε και βρίσκεστε στο πλαίσιο της περιοδείας σας σε όλη την Ελλάδα, σταθμός της οποίας είναι και η Κομοτηνή, έχετε ξεκινήσει τη συγγραφή του επόμενου μυθιστορήματός σας;
Ε.Ε.:
Όταν έρχεται το επόμενο πριν τελειώσω το προηγούμενο, το ξεκινάω αμέσως μόλις μπει η λέξη τέλος. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει έρθει ακόμη το επόμενο, υπάρχει όμως, όπως υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια ένα σύννεφο στο κεφάλι μου, ένας αχνός σκελετός, τον οποίο θα διαφωτίσω αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η περιοδεία και έχω τον ελεύθερο χρόνο για να μπορέσω να ασχοληθώ με την έρευνα που απαιτεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να στοιχειοθετηθεί σωστά η ψυχογραφία των ηρώων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.