Ο συντοπιτης μας φιλολογος Σπυρος Κιοσσες υπογραφει την «Εισαγωγη στη δημιουργικη αναγνωση και γραφη του πεζου λογου – Η συμβολη της αφηγηματολογιας»

Οι «καρποί» της μεταδιδακτορικής έρευνάς του κυκλοφορούν οσονούπω από τις εκδόσεις «Κριτική»

Επί του πιεστηρίου βρίσκεται το εγχειρίδιο «Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου-Η συμβολή της αφηγηματολογίας» που υπογράφει ο κ. Σπύρος Κιοσσές φιλόλογος, ΕΔΙΠ του ΤΕΦ-ΔΠΘ. Το εν λόγω πόνημα είναι το προϊόν της μεταδιδακτορικής έρευνα που πραγματοποίησε ο φιλόλογος υπό την επίβλεψη της κ. Ζωής Γαβριηλίδου, καθηγήτρια του Τμήματος και Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ και οσονούπω θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Κριτική»
 
Τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει η κ. Γαβριηλίδου η οποία σε σχετικό της σημείωμα τονίζει πως «το βιβλίο του Σπύρου Κιοσσέ μας καλεί να αναστοχαστούμε στις συγγραφικές πρακτικές μας και να παρατηρήσουμε πώς η γραφή κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ποιο ρόλο παίζει στη δημιουργία γνώσεων και πώς το λογικό και το φανταστικό συγκρούονται στα κείμενα που άλλοτε ανακαλύπτουν και άλλοτε περιγράφουν, άλλοτε μας αφηγούνται το παρελθόν και άλλοτε φαντάζονται το μέλλον». 

Η «ταυτότητα» του βιβλίου 

Το βιβλίο φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη διδακτική προσέγγιση της δημιουργικής γραφής σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και να προσφέρει απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό σε κάθε πλαίσιο συστηματικής και οργανωμένης ενασχόλησης με το συγκεκριμένο πεδίο. Εστιάζοντας στον πεζό λόγο, το εγχειρίδιο αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για τη δημιουργική ανάγνωση και γραφή, αξιοποιώντας εννοιολογικά σχήματα και μεθοδολογικά εργαλεία που παρέχει ο κλάδος της αφηγηματολογίας.
 
Μετά από μια ευσύνοπτη παρουσίαση θεμάτων που συνδέονται με την έννοια της δημιουργικότητας και της «παιδαγωγικής της δημιουργικής γραφής», παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν τα παρακειμενικά στοιχεία ενός έργου (συγγραφέας, τίτλος, μότο, πρόλογος, αφηγηματική πλαισίωση κ.ά.). Στη συνέχεια εξετάζεται αναλυτικά η αφηγηματική διαδικασία καθαυτή, υπό το πρίσμα της σύγχρονης θεωρίας της αφήγησης, με ειδικότερη αναφορά στην πλοκή, τη διαγραφή των χαρακτήρων, την εστίαση, τον χρόνο, την απόδοση του λόγου και της σκέψης των μυθοπλαστικών προσώπων κ.ά.
 
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται με τρόπο ευσύνοπτο, κατατοπιστικό και σαφή, με απώτερο στόχο να γίνουν κατανοητοί από τον αναγνώστη οι μηχανισμοί λειτουργίας των αφηγηματικών κειμένων και οι ποικίλες τεχνικές κατασκευής του λογοτεχνικού νοήματος και σύνθεσης των ερμηνειών. Προτείνεται, τέλος, ένα πλήθος από πρωτότυπες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εμπέδωση των θεωρητικών εννοιών, προσφέροντας παράλληλα αφορμές για δημιουργική ανάγνωση και γραφή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.