Οταν οι εκπαιδευτικοι… εκπαιδευονται

25 εκπαιδευτικοί των δύο ΕΠΑΛ και του ΙΕΚ Κομοτηνής κάθισαν στα θρανία στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητεία»

Στα θρανία κάθονται 25 περίπου εκπαιδευτικοί από τα δύο ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ Κομοτηνής, για να εντρυφήσουν στις τεχνικές και θεωρητικές συνιστώσες του προγράμματος «Μαθητεία». Η Κομοτηνή δεν είναι η μοναδική πόλη οι εκπαιδευτικοί της οποίας βρίσκονται εκ νέου σε θέση «μαθητευόμενων» καθώς αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούνται από το ΙΕΠ, ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
 
Στην Κομοτηνή, ο κύκλος της επιμόρφωσης άνοιξε στο 1ο ΕΠΑΛ το μεσημέρι της Τετάρτης, 20 Ιουνίου, με την εισήγηση του εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής και δημοσιογράφου κ.Σταύρου Παπαδόπουλου με θέμα,  «Συμβουλευτική – Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, αφού κατά τη διάρκεια του συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας. 

Η γλώσσα του σώματος ο σημαντικότερος επικοινωνιακός παράγοντας στις σχέσεις των ανθρώπων 

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος βασικότερη των καλών πρακτικών που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ήταν ότι ο εκπαιδευτικός – σύμβουλος  επαγγελματικού προσανατολισμού, δεν πρέπει να συμβουλεύει ούτε να προτείνει στους μαθητές, αλλά να τους  «ακούει», υπογραμμίζοντας πως η «συμβουλευτική» είναι μια διαρκής διαδικασία στην οποία ο ίδιος ο νέος θα αναγνωρίσει τις δεξιότητες, κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του και θα δομήσει το επαγγελματικό του προφίλ. Τέλος μεγάλη σημασία δόθηκε και στον παράγοντα της μη λεκτικής επικοινωνίας, αλλιώς γλώσσα του σώματος, όπου σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί τον πιο σημαντικό επικοινωνιακό παράγοντα στις επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων. 

Το πρόγραμμα «Μαθητεία» 

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης θα συνεχιστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, υλοποιείται από το ΙΕΠ – Υπουργείο Παιδείας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
 
Σύμφωνα με το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και της Μαθητείας» και σε εφαρμογή των Ν.4186/2013, Ν. 4336/2015 και Ν. 4386/2016, η ανάπτυξη, αναβάθμιση και επέκταση του θεσμού της μαθητείας αποτελεί βασική προτεραιότητα.
 

Η ΕΕΚ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας και η προσπάθεια συνολικής αναβάθμισής της στοιχειοθετεί μία από τις προτεραιότητες της παρούσας εκπαιδευτικής πολιτικής. Η προτεραιότητα δε που δίνεται στην ΕΕΚ έχει διττό ρόλο, αφενός επαγγελματικό που αφορά στην προετοιμασία των αποφοίτων ώστε να είναι ικανοί να εισέλθουν με επιτυχία και αξιώσεις στο επάγγελμα και παράλληλα να συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος – γεγονός που συνδέεται άμεσα με την εθνική προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση, με επίκεντρο τη γνώση και την εργασία- και αφετέρου κοινωνικό, με την προετοιμασία των αποφοίτων για τη ζωή, καθιστώντας εφικτή την ενεργό, δημιουργική συμμετοχή όλων των μαθητών/εκπαιδευόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία και να δημιουργήσει ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις της ΕΕΚ. 

Η δομή του προγράμματος 

Ως Μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Ο μαθητευόμενος συνδέεται με συμφωνητικό Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Η Μαθητεία υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένο επάγγελμα.

Το πρόγραμμα μαθητεία είναι 9μηνης διάρκειας και αφορά σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ και ΔΙΕΚ. Αυτή την περίοδο εκατοντάδες νέοι συμμετέχουν στη μαθητεία, εργαζόμενοι ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.