H πιο… σοκολατενια γιορτη για πρωτη φορα στην Κομοτηνη!

Δεκάδες σχολεία, εκπαιδευτικοί, φορείς και επαγγελματίες από την Θράκη και όλη την Ευρώπη «βυθίστηκαν» στο πιο αγαπημένο γλυκό

Μία … γλυκιά γιορτή ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή δεκάδων σχολείων, εκπαιδευτικών, φορέων και επαγγελματιών από την Θράκη και όλη την Ευρώπη  να ενώνονται με σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε στην σοκολάτα να βυθιστούμε». Η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε με ζωγραφιές, εικαστικές δημιουργίες αλλά και νόστιμες λιχουδιές που μάγεψαν τον ουρανίσκο όλων των «εραστών» της σοκολάτας, όπως λουκουμάδες, γλυκά και μία πρωτότυπη συνταγή – φιλέτο μοσχαρίσιο με sause σοκολάτας –  από τους σεφ των Δ.ΙΚΕ Κομοτηνής.
 
Η δράση εντασσόταν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ “Bringing Europe Home At School (BEHAS)”, στο οποίο συμμετέχει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ως συντονίστρια, μαζί με ανάλογες εκπαιδευτικές δομές της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας και ξεκίνησε δυναμικά, με προοπτικές να γίνει ένας θεσμός που θα προβάλλει την περιοχή μας σε διεθνές επίπεδο, όπως τονίστηκε δια στόματος όλων των συμμετεχόντων. 

Ιωάννα Κωστενίδου «Μαθητές από την Ροδόπη συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους από 6 χώρες» 

Η κ. Ιωάννα Κωστενίδου, προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων στον Νομό Ροδόπης και συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + δράση ΚΑ2 εξήγησε πως το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται σε 5 θεματικές ενότητες για τον εορτασμό και την ανάδειξη  ευρωπαϊκών ημερών στην εκπαίδευση. Αναφερόμενη ειδικότερα στη δράση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σοκολάτας ενημέρωσε πως έλαβαν χώρα πολυάριθμες δραστηριότητες μέσα στις σχολικές τάξεις , ενώ μαθητές από τη Ροδόπη συνεργάστηκαν, αξιοποιώντας κάθε ψηφιακό μέσο – όπως το Skype – με συνομηλίκους τους από την Ιταλία, την Ρουμανία, την Τουρκία, την Λετονία, την Αυστρία και την Ισπανία.
 
Συμμετείχαν τα: 1ο Σχολείο Κομοτηνής, 3ο Σχολείο Κομοτηνής, 5ο Σχολείο Κομοτηνής , 6ο Σχολείο Κομοτηνής, 8ο Σχολείο Κομοτηνής, Διαπολιτισμικό Σχολείο Ιάσμου, Διαπολιτισμικό Σχολείο Σαπών, 2ο μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής, Μειονοτικό Σχολείο Άνω Βυρσίνης, Νηπιαγωγείο Άνω Βυρσίνης, 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, 13ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής. 

Μαρίνος Κωνσταντινίδης «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε την συνεργασία σχολείων, φορέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στην Κομοτηνή κάτω από την ομπρέλα ενός ευρωπαϊκού προγράμματος» 

Πέρα από τη συμμετοχή των 12 σχολείων από τη Ροδόπη στο πρόγραμμα συμμετείχαν και μαθητές και εκπαιδευτικοί από 6 χώρες της Ευρώπης, συμπλήρωσε ο κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους 22 εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στην πόλη μας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε την συνεργασία σχολείων, φορέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στην Κομοτηνή κάτω από την ομπρέλα ενός ευρωπαϊκού προγράμματος», συνέχισε για να κλείσει μιλώντας για τα έργα των μαθητών που βρίσκονταν στον χώρο. 

Ανέστης Βαφειάδης «Του χρόνου να την αγκαλιάσουμε ακόμα περισσότεροι επαγγελματίες προσθέτοντας τοπικά προϊόντα» 

Επρόκειτο για μία διαφορετική εκδήλωση έξω από τα συνηθισμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης. «Η γιορτή σοκολάτας στην πόλη μας διεξάγεται υπό την αιγίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δεν θα μπορούσαν, επομένως, να λείπουν και οι επαγγελματίες της πόλης από την στιγμή που ζητήθηκε η βοήθεια και η αρωγή τους», είπε ευχόμενος η γιορτή να γίνει θεσμός και του χρόνου να την αγκαλιάσουν ακόμα περισσότεροι επαγγελματίες προσθέτοντας τοπικά προϊόντα. 

Ιωάννης Μαυρίδης «Μία εξαιρετική ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να δώσουν λίγη χαρά» 

Το Σωματείο Καφεποτοπωλών Κομοτηνής & Περιφέρειας συμμετέχει σε κάθε είδους εκδήλωση, επεσήμανε ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Μαυρίδης. Ζητώντας να σχολιάσει την προσπάθεια να διοργανωθεί για πρώτη φορά η γιορτή στην πόλη μας έκρινε πως είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να δώσουν λίγη χαρά σε γονείς και παιδιά που αποχαιρετούν τη σχολική χρονιά. 

Κώστας Ντίνας «Η 1η Γιορτή Σοκολάτας στην Κομοτηνή να αποτελέσει την αρχή ενός θεσμού για την πόλη» 

Ο κ. Κώστας Ντίνας είναι καθηγητής αγγλικών και απασχολείται στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Bringing Europe Home at school». «Σκοπός μας είναι μέσα από τον εορτασμό ευρωπαϊκών ημερών να έρθουν πιο κοντά εκπαιδευτικοί διαφορετικών χωρών ανταλλάσοντας γνώσεις και πρακτικές», τόνισε, ενώ με την σειρά του ευχήθηκε η 1η Γιορτή Σοκολάτας στην Κομοτηνή να αποτελέσει την αρχή ενός θεσμού για την πόλη. 

Claudia Pricop, Concha Mingo «Μεγάλη χαρά για τη διοργάνωση από την ελληνική ομάδα» 

Η κ.κ. Claudia Pricop και Concha Mingo εκπροσωπούσαν σχολεία του Ιασίου και της Σανλούκαρ δε Μπαραμέδα αντίστοιχα. Αναφορικά με την πρώτη τους επίσκεψη στην πόλη μας εξέφρασαν την μεγάλη τους χαρά για την ευρωπαϊκή συνεργασία ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και τη διοργάνωση της 1ης Γιορτής Σοκολάτας από την ελληνική ομάδα. 

Antonio Gallo «Εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη μπορούν να μοιραστούν πρακτικές, αλλά και να αναδείξουν τουριστικά τις περιοχές τους» 

Κλείνοντας ο κ.Antonio Gallo, CEO της Futuro Digitale, μίας εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ιταλία για την ανάδειξη και την προαγωγή των Ευρωπαϊκών σχέσεων και της ψηφιακής τεχνολογίας, θέλησε να εξηγήσει τον σκοπό της επίσκεψής του στην Θράκη. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Bringing Europe Home at school» – στο οποίο ανήκε και η 1η Γιορτή Σοκολάτας – έχει δημιουργήσει μία διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποία εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη μπορούν να μοιραστούν πρακτικές, αλλά και να αναδείξουν  τουριστικά τις περιοχές τους, είπε ευχαριστώντας όλους τους φορείς που αποτέλεσαν αρωγούς της προσπάθειας.

Το «παρών» έδωσαν ζαχαροπλάστες και μπουγατσοποιοί

Στην 1η Γιορτή Σοκολάτας στην Κομοτηνή συμμετείχε και το σωματείο Ζαχαροπλαστών και Μπουγατσοποιών Ν. Ροδόπης δημιουργώντας γλυκίσματα με λιωμένη σοκολάτα για μικρούς και μεγάλους στο «Εργαστήρι Σοκολάτας» που στήθηκε στην κεντρική πλατεία! 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.