Συμφωνησαν πως διαφωνουν για το θεμα της μεταφορας των απορριμματων του Δημου Σαμοθρακης

Τη στήριξη της ΔΙΑΑΜΑΘ ζήτησε και έλαβε ο Δήμος για το θέμα της ανεύρεσης λύσης για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Η δέσμευση της ΔΙΑΑΜΑΘ ότι θα φροντίσει ώστε τα απορριμματοφόρα του Δήμου Σαμοθράκης που μεταφέρουν απορρίμματα από το νησί προς τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνεται η μεταφορά με πλοία κλειστού τύπου ήταν η βασικότερη εξέλιξη από την απόπειρα διευθέτησης του θέματος κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.
 
Όπως είναι γνωστό, η πλοιοκτήτρια εταιρεία που έχει αναλάβει το δρομολόγιο Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, η SAOS FERRIES, έχει διακόψει τη μεταφορά των απορριμμάτων από την Σαμοθράκη με το πλοίο της γραμμής, μιλώντας για υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, λόγω των δυσάρεστων οσμών, οι οποίες είναι διάχυτες στους χώρους των πλοίων, καθώς και των διαρροών από τα φορτία των απορριμματοφόρων.
 
Μετά από ανταλλαγή εκατέρωθεν βολών, τελικά η εταιρεία έχει ξεκινήσει ένα έκτακτο δρομολόγιο, 1 φορά την εβδομάδα, με 2 απορριμματοφόρα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, όμως αυτό δεν ικανοποιεί τον Δήμο Σαμοθράκης, που βρίσκεται σε συνεχόμενη δικαστική διαμάχη με την εταιρεία.
 
 

Σημαντικό το πρόβλημα για το Δήμο Σαμοθράκης 

Από την πλευρά του Δήμου Σαμοθράκης στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Νικόλαος Γαλατούμος, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Παπάς.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Γαλατούμος, το θέμα τους έχει προβληματίσει ιδιαίτερα, με τα πράγματα να έχουν πάρει και τη δικαστική οδό, έχοντας καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας.
 
Ο Περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα προβλέπει στη Σαμοθράκη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, μηχανική διαλογή και ΧΥΤΥ, για τα υπολείμματα επεξεργασίας. Όμως αυτός ο σχεδιασμός θα αργήσει, και μέχρι τότε θα πρέπει να γίνει η μεταφορά, με οχήματα κλειστού τύπου.
 
Ο κ. Γαλατούμος στάθηκε στο γεγονός ότι τα οχήματα που είχε ο Δήμος θεωρούνταν κλειστού τύπου, όταν έγινε η προμήθεια από τη ΔΙΑΑΜΑΘ το 2010, όμως τώρα μετά από έλεγχο αρμόδιας επιτροπής αποδείχθηκαν ακατάλληλα.
 
Όσο για το έκτακτο δρομολόγιο μέχρι το τέλος του Αυγούστου, σημείωσε πως θα τους εξυπηρετήσει μόνο μέχρι εντός σημείου, μιας και υπάρχουν αρκετά τεχνικά θέματα που προκύπτουν.
 
Από την πλευρά του ο κ. Παπάς ζήτησε από την ΔΙΑΑΜΑΘ να δώσει λύση στο θέμα, προειδοποιώντας πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Σαμοθράκη, ενώ άφησε αιχμές για τα τελεσίγραφα, όπως τα χαρακτήρισε, της εταιρείας.
 
 

Ζητά τήρηση του νόμου η ΣΑΟΣ 

Από την πλευρά της ΣΑΟΣ ο εκπρόσωπός της κ. Δημήτρης Λαζόπουλος σημείωσε πως η εταιρεία εδώ και χρόνια έχει διαμαρτυρηθεί για τη μεταφορά των σκουπιδιών, που θεωρούν πως εγκυμονούσε προβλήματα που αφορούσαν την δημόσια υγεία, και την ποιότητά των συνθηκών ταξιδιού.
 
Οι ίδιοι, σημείωσε, έδωσαν χρόνο για να βρεθεί λύση, όμως κάτι που ξεκίνησε ως πρόσκαιρο και διευκόλυνση, έτεινε να παγιωθεί, για αυτό και προχώρησαν στην κίνηση αυτή, προτείνοντας διάφορες λύσεις στο Δήμο Σαμοθράκης, μεταξύ των οποίων η προμήθεια κοντέινερ, που θα μεταφέρονται με ειδικά δρομολόγια, πρόταση, που τόνισε πως επικρότησε και ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας.
 
Υπογράμμισε επίσης πως ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει λύση για το τι θα γίνει μετά το Σεπτέμβρη, σημειώνοντας πως θα πρέπει η μεταφορά να γίνεται με κλειστού τύπου οχήματα, ενώ και τα απορρίμματα να εμπίπτουν σε συγκεκριμένη κατηγορία του διεθνούς ναυτικού κώδικα.
 
 

Στηρίζει η ΔΙΑΑΜΑΘ την προσπάθεια εύρεσης λύσης 

Την πρόθεση της ΔΙΑΑΜΑΘ να βοηθήσει ώστε να βρεθεί λύση για το θέμα, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρός της κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, που σημείωσε πως θα συνδράμουν και με τη νομική τους υπηρεσία στο Δήμο Σαμοθράκης, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα και να το λύσουν.
 
Την ίδια ώρα βρίσκονται σε επικοινωνία με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα απορριμμάτων, ώστε να βρεθεί λύση και να τελειώσει ένα θέμα το οποίο δεν ακουμπά μόνο τον Δήμο Σαμοθράκης αλλά όλους τους Δήμους.
 
Εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα υπάρξει καλή διάθεση και από την εταιρεία, ώστε όλοι μαζί να λύσουν το συγκεκριμένο θέμα.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής σημείωσε ότι προχωρά ο σχεδιασμός ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν ο Περιφερειακός σχεδιασμός στο νησί.
 
Στο μεταξύ τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να λυθούν θέματα που υπάρχουν με τα απορριμματοφόρα, που εμφανίζουν συγκεκριμένα θέματα ώστε να καλύπτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές. 

Βρέθηκε μια σολομώντειος λύση 

Κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως θεωρεί ότι εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή οι  προϋποθέσεις που παρέκκλιναν στα απορριμματοφόρα, και τη διάταξη του νόμου που επιτρέπει τη μεταφορά ανθρώπων και απορριμμάτων όταν υπάρχουν αυτές, θα μπορέσει να συνεχιστεί η μεταφορά.
 
«Στην ερώτησή μου στην εταιρεία αν δέχεται, εφόσον υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις τη μεταφορά, αυτή φάνηκε να αποδέχεται» σημείωσε, τονίζοντας πως έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Αυγούστου αποδέχονται την μεταφορά, υπάρχει μια σολομώντειος λύση.
 
Η ΔΙΑΑΜΑΘ θα προσπαθήσει μέχρι τις 30 Αυγούστου να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου, με την ΠΕΔ να είναι δίπλα και να βοηθάει στην όλη προσπάθεια για να λυθεί το θέμα, που ο κ. Λαμπάκης πιστεύει πως τελικά θα αποδειχτεί πιο εύκολο από ό,τι φαίνεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.