Εφυγε απο την ζωη ο π. καθηγητης του ΔΠΘ Βασιλης Καρυδης

Διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Θράκη μετά και την δεκαετή και πλέον πορεία του στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ

Έφυγε από τη ζωή, μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην βοηθός συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης. Ένας άνθρωπος με σημαντική πορεία και σχέση με την Θράκη καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως και το 2006, όταν και αναχώρησε για το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου ως τακτικός καθηγητής, ήταν καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου και δίδαξε εκατοντάδες μαθητών για τα δικαιώματα, την κοινωνική πρόληψη του εγκλήματος και την επιστήμη της εγκληματολογίας που υπηρέτησε μέχρι τέλους.

Πρωτοπόρος άλλωστε στην κριτική εγκληματολογία στην Ελλάδα, θερμός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άξιος εκπρόσωπος της χώρας μας σε διεθνή φόρα και οργανισμούς.

Ο Βασίλης Καρύδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα, εγκληματολογικές επιστήμες στο Λονδίνο (University College London) και ήταν διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου δίδαξε από το 1993, ως μέλος ΔΕΠ.

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: «Εγκληματικότητα και Κοινωνικός Έλεγχος στην ΕΣΣΔ» (1991), «Η Εγκληματικότητα των Μεταναστών στην Ελλάδα» (1996), «Η Αθέατη Εγκληματικότητα. Εθνική Θυματολογική Έρευνα» (2004), «Όψεις Κοινωνικού Ελέγχου στην Ελλάδα. Ηθικοί Πανικοί, Ποινική Δικαιοσύνη» (2010). Επίσης (με Ευτ. Φυτράκη) «Ποινικός Εγκλεισμός και Δικαιώματα. Η Οπτική του Συνηγόρου του Πολίτη», 2011, και (με Αθ. Χουλιάρα) «Ηθικοί Πανικοί, Εξουσία και Δικαιώματα», 2015.

Το 2010 ανέλαβε ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), ενώ ήταν παντρεμένος με την αν. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενική γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων  για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Νίκη Μαρωνίτη.

Τον Βασίλη Καρύδη αποχαιρέτησε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης  επισημαίνοντας τόσο το πλούσιο εκπαιδευτικό του έργο, την ουσιαστική του συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε επιστημονικά συμβούλια και οργανισμούς, τονίζοντας πως «συνέβαλε αποφασιστικά στην επιστημονική αναβάθμιση της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και στην ανάδειξη της αξίας της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στις κόρες και τον γιό του και στην υπόλοιπη οικογένειά του. Καλό του κατευόδιο.

ΠτΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.