Θολο τοπιο για τη μεταφορα φοιτητων στην Κομοτηνη

Αναρμόδιο να καθορίσει στάσεις και διαδρομές για τη μεταφορά των φοιτητών έκρινε η αρμόδια επιτροπή το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Ανέτρεψε τόσο την απόφαση του Συμβουλίου όσο και του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης
 
Στην ακύρωση απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απέρριπτε την προσφυγή των Αστικών ΚΤΕΛ Κομοτηνής κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, με την οποία καθορίζεται και παραχωρείται η χρήση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στάσεων επιβίβασης-αποβίβασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου στην πόλη της Κομοτηνής, προχώρησε η ειδική επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/06.
 
Και αυτό γιατί έκρινε πως ο Δήμος είναι αναρμόδιος να καθορίσει τόσο τις στάσεις, όσο και τις γραμμές των τουριστικών λεωφορείων που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των φοιτητών.
 
Όπως είναι γνωστό, με απόφασή του στις αρχές του 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής είχε καθορίσει και παραχωρήσει τη χρήση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μιας σειράς από στάσεων επιβίβασης-αποβίβασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου.
 
Αυτό είχε γίνει γιατί από το 2016 την μεταφορά των φοιτητών έχει αναλάβει τοπικό τουριστικό γραφείο μέσω τουριστικών λεωφορείων, χρησιμοποιώντας τις στάσεις των λεωφορείων που χρησιμοποιεί και το Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής, και χρησιμοποιούσε όταν είχε αυτό το έργο της μεταφοράς των μαθητών.
 
Αυτό δημιούργησε θέμα για την μεταφορά, το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο προσπάθησε να θεραπεύσει εκδίδοντας απόφαση παραχώρησης των στάσεων, αυτή ήταν η δεύτερη ανάλογη απόφαση, εναντίον της οποίας προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη τα Αστικά ΚΤΕΛ, την οποία απέρριψε ο Συντονιστής.
 
Έτσι τα Αστικά στράφηκαν προς την Επιτροπή του άρθρου 152, από την οποία ζήτησαν την ακύρωση της απόφασής του Συντονιστή, όπως και έγινε, με την επιτροπή να κρίνει ότι έσφαλε ο Συντονιστής της ΑΔΜΘ ο οποίος απέρριψε την προσφυγή τους.
 
Η επιτροπή του άρθρου 152 έκρινε πως αναρμοδίως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής καθόρισε με την απόφασή του τη γραμμή των τουριστικών λεωφορείων για τη μεταφορά φοιτητών καθώς και των στάσεων για τα λεωφορεία αυτά από την πόλη της Κομοτηνής προς την Πανεπιστημιούπολη και αντίστροφα δεδομένου ότι με την διάταξη του άρθρου 94 παρ. 2του ν. 3852/2010 στην αρμοδιότητά του ανήκει ο καθορισμός των αστικών γραμμών λεωφορείων, της αφετηρίας, της διαδρομής, των στάσεων και του τέρματος των αντίστοιχων γραμμών τις οποίες διενεργούν μόνο τα Αστικά ΚΤΕΛ Κομοτηνής, δεδομένου ότι οι χώροι αυτοίβρίσκονται εντός της περιοχής ευθύνης τους.
 
Η επιτροπή τονίζει δε πως μόνο κατόπιν κυκλοφοριακής μελέτης μπορεί να οριστεί χώρος στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων και αυτό για λόγους ασφάλειας της κυκλοφορίας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.