Λουκετα: Οι πρωταγωνιστες της οικονομικης κρισης

Γράφει η Ανδριανή Γουργιώτη

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βιώνει μία κρίσιμη οικονομική κατάσταση, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την τοπική οικονομία βάζοντας λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις. Η οικονομική κρίση αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο έχει διαφορετικά αποτελέσματα στη ζωή κάθε πολίτη.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας με ό,τι αυτό συνυφαίνεται, καθώς βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας και δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας πολλές καθημερινές τους ανάγκες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτών, το κλείσιμο των επιχειρήσεων που οδήγησε στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας.

Η εικόνα στις τοπικές κοινωνίες δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα λουκέτα στα τοπικά καταστήματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  οι καταναλωτές  πλέον έχουν στραφεί στα μεγάλα και πιο φθηνά αλλά κάθε άλλο ποιοτικά, πολυκαταστήματα, παρά στα τοπικά.

Χαρακτηριστική η επισυναπτόμενη φωτογραφία του καταστήματος από το κέντρο της πόλης της Κομοτηνής, που όμως προκαλεί εντύπωση λόγω του κεντρικού σημείου της πόλης στο οποίο αυτό βρίσκεται.

Η κοινωνία αντιδρά στη παρούσα κατάσταση καθώς η εργασία είναι πολύ σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου,  δεδομένου ότι αποβλέπει σε έναν παραγωγικό σκοπό και του επιτρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και την οικονομική του ανεξαρτησία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και διαβιούν κάτω από συνθήκες φτώχειας και στέρησης. Με το κλείσιμο των καταστημάτων λοιπόν, επέρχεται και η ανεργία, η οποία ελαχιστοποιεί την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, καθώς πολλές φορές το άτομο δυσκολεύεται ακόμη και να αυτοσυντηρηθεί. Επιπλέον, η ανεργία δημιουργεί προβλήματα και στον ψυχολογικό τομέα όπως είναι το άγχος, η ανασφάλεια και το σύνδρομο κατωτερότητας και ανεπάρκειας.

Σήμερα λοιπόν καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ να εφευρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και η αλληλεγγύη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο όπλο μας. Η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των πολιτών πιο απαραίτητη από ποτέ. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στον συνάνθρωπο του, δίνοντας του αυτό που στον ίδιο θεωρείται περιττό, ενώ η ίδια η πολιτεία μπορεί να οργανώσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων έτσι ώστε να γίνει έστω η αρχή για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Μπορούν ωστόσο αυτά να γίνουν πραγματικότητα και κυρίως οι πολίτες είναι έτοιμοι να ενεργήσουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους απέναντι στην εργασία;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.