Περι διοδιων και ενθυμιου

Απαρατήρητα

Όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν και ό,τι πρόλαβαν θα μπορούσε να είναι η φράση που συνοδεύει την νέα κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, για την αναπροσαρμογή των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού και των κάθετων σε αυτή οδικών αξόνων.
 
Μεταξύ των αυξήσεων «φωτιά» στην κυριολεξία που θα δούμε αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2019,  καταργείται και κάθε απαλλαγή από την πληρωμή διοδίων, με την εξαίρεση των ανέργων οι οποίοι θα διέρχονται δωρεάν, όταν δείχνουν την κάρτα ανεργίας, ενώ σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται και η δημιουργία συνολικά 43 ακόμα πλευρικών διοδίων.
 
Όσοι πρόλαβαν και ό,τι πρόλαβαν να γλιτώσουν λοιπόν στην περίπτωση της περίφημης κάρτας μόνιμων κατοίκων που τους τελευταίους μήνες, με την κατασκευή και την λειτουργία των διοδίων της Μέστης, που απάλλασσε όσους έκαναν την σχετική αίτηση από την καταβολή του «κομίστρου».
 
Την είδαμε, την λάβαμε μετά από πολύμηνη διαδικασία και την χαρήκαμε άντε 4-5, το πολύ 10 φορές ο καθένας την καρτούλα επιδεικνύοντάς της στους εν λόγω σταθμούς διοδίων, Μέστης και Ιάσμου, τώρα θα μείνει ως ενθύμιο μίας «ελεύθερης διέλευσης» εποχής από τα διόδια. 
 
Αλλά για να μην μείνουμε με το παράπονο η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει και αυξήσεις φωτιά καθώς αυξάνεται η χρέωση ανά χιλιόμετρο εκτοξεύοντας το κόστος σε κάποιες περιπτώσεις και στο 150%, μιας και ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που προβλέπει αυξάνει τα διόδια από 0,03 σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα (αύξηση 66%).
 
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες από 1 Ιανουαρίου του 2019 οι τιμές των διοδίων θα έχουν ως εξής:
 
Στην Καβάλα με 47,2 χλμ. θα πληρώνουμε 2,36 ευρώ, ενώ στον  Ίασμο για 46,2 χλμ. η χρέωση διαμορφώνεται σε 2,31 ευρώ, από 1,90 ευρώ που είναι σήμερα. Στην Μέστη από με 55,7 χλμ. από 1,70 ευρώ η τιμή θα διορφώνεται σε 2,78 ευρώ και στο Αρδάνιο για 40,5 χλμ. σε 2,02 ευρώ.
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή αφορά προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 4η αξιολόγησης και για την προώθηση του διαγωνισμού παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ. Γεγονός βεβαίως που διόλου αλλάζει το αποτέλεσμα, ήτοι την απόφαση αυτή καθ’ αυτή που καθιστά για πολλούς εξ ημών απροσπέλαστη κυριολεκτικά και μεταφορικά την Εγνατία Οδό. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.