Πεντε σχολεια της Θρακης υιοθετησαν για εκτη χρονια ασπροπαρηδες

Για τον απειλούμενο με εξαφάνιση γύπα της Ευρώπης έμαθαν μαθητές του Γυμνασίου Ιάσμου και του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση της υιοθεσίας ασπροπάρηδων από μαθητές των πέντε σχολείων της Θράκης. Η δράση υλοποιήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά από τη WWF Ελλάς και έχει συμβολικό χαρακτήρα. Η σημασία της ωστόσο είναι τεράστια αφού αφενός αναδεικνύει ότι ο Ασπροπάρης, το εμβληματικό αυτό είδος που κινδυνεύει σήμερα όσο ποτέ με εξαφάνιση, χρειάζεται την προστασία μας, αφετέρου ότι τα παιδιά, που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του πλανήτη, αλλά και φορείς και κάτοικοι, πάντοτε αγκαλιάζουν με αγάπη τις πρωτοβουλίες που προσπαθούν να προστατέψουν τη μαγική φύση της περιοχής.

Αυτή τη χρονιά, 150 μαθητές, 12 εκπαιδευτικοί αλλά και 25 Δημόσιοι φορείς και 13 ιδιώτες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προστασία του σπάνιου Ασπροπάρη,αποδεικνύοντας όχι μόνο ότι τίποτα ακόμη δεν έχει χαθεί, αλλά πολύ περισσότερο ότι εάν όλοι ευαισθητοποιηθούν και συνεργαστούν, η ενδυνάμωση του πληθυσμού του δεν είναι άπιαστο όνειρο.
 
Στο πλαίσιο της δράσης αρχικά, δόθηκε στους μαθητές του κάθε σχολείου η υπόθεση εξαφάνισης του ασπροπάρη από την περιοχή τους, την οποία σαν μικροί ντεντέκτιβ, έπρεπε να διαλευκάνουν. Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες φορώντας χρώματα του ασπροπάρη, έτρεξαν μέσα στους δρόμους του κάθε οικισμού προσπαθώντας να λύσουν γρίφους, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι σε σημαντικά σημεία για τη δραστηριοποίηση προσώπων από δημόσιους φορείς αλλά και των πολιτών. Η ομάδα που έφτανε πρώτη στον τελευταίο σταθμό έχοντας λύσει όλους τους γρίφους, ήταν η νικήτρια. Μέσα από το ιδιότυπο αυτό παιχνίδι «του κρυμμένου ασπροπάρη» οι μαθητές γνώρισαν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δημόσιοι φορείς στις προσπάθειες διάσωσης των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρη και συνέβαλαν για ακόμη μια φορά στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το πρόβλημα.
 

Όπως εκτιμά η WWF Ελλάς μέσα και από τη φετινή δράση οι μαθητές έβαλαν στις αποσκευές τους κι άλλη πολύτιμη γνώση και εφόδια για τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής στάσης αντιμετώπισης του προβλήματος εξαφάνισης του ασπροπάρη και κινητοποίησαν για ακόμη μια φορά την τοπική κοινωνία για να προστατέψουμε όλοι μαζί τον πλέον απειλούμενο  γύπα της Ευρώπης, που θέλουμε να συνεχίσει να φωλιάζει στην περιοχή μας.
 

Να σημειωθεί κλείνοντας πως οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Μαρώνειας και Σουφλίου με τη συνδρομή δημοσίων φορέων (Δασαρχεία, Πυροσβεστικές και Αστυνομικές υπηρεσίες, Αγροτικά Κτηνιατρεία, Ταχυδρομεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, Βιβλιοθήκες και ο Δήμος του κάθε οικισμού), κατοίκων  και ιδιωτών από κάθε οικισμό (κρεοπωλεία, οπωροπωλείο, αρτοποιείο, κομμωτήριο, βιβλιοπωλεία, μουσείο και κυνηγετικοί σύλλογοι κ.α.) που συνεργάστηκαν ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις, τους οποίους η WWF Ελλάς ευχαριστεί θερμά.
 
Στις δράσεις έλαβαν μέρος μαθητές από το Γυμνάσιο Ιάσμου, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών, το Γυμνάσιο Σουφλίου, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο Τυχερού.

Φωτογραφίες: G. Azoridis/WWF – G.Gkiritzioti/WWF

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.