Συμφωνια Ελλαδας- Σκοπιων για την ονομασια

Όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του - Τα βήματα που θα ακολουθήσουν

Με σχεδόν ταυτόχρονο διάγγελμα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα την επίτευξη συμφωνίας για την ονομασία της γείτονος χώρας. Στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και ευκαιρία, τονίζοντας πως “σε μια περίοδο που χώρες γύρω μας βυθίζονται στον εαυτό τους, χτυπημένες από το μικρόβιο του εθνικισμού, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών”. 

Τα σημεία της συμφωνίας

Όσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:
 

  • Οι γείτονες συμφώνησαν να αλλάξουν το όνομά τους σε Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) .
  • Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο και στο εσωτερικό, δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους
  • Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι βόρειοι γείτονές μας δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας.
  • Η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν θα είναι Μακεδόνας σκέτο, αλλά πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους ΥΠΕΞ θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας.
  • Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Το χρονοδιάγραμμα

 
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθεί από εδώ και πέρα. Όπως εξήγησε «η Συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με την Ε.Ε. στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό. Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων. Με απλά λόγια, εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η Ελλάδα, τέλος, θα κυρώσει τη μεταξύ μας Σύμβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο θέτοντας την σε ισχύ, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα».
 
Τέλος να σημειωθεί ότι πριν το διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ μετά το διάγγελμα τηλεφωνεί στους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμφωνία.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.