Λουκετα στις βιτρινες της Κομοτηνης

Γράφει η Πηνελόπη Αρβανίτη

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα διέρχεται μία μεγάλη οικονομική κρίση, τη μεγαλύτερη ίσως που γνώρισε ποτέ στην ιστορία της. Η οικονομική ύφεση πλήττει σημαντικά το οικονομικό σύστημα και τους παραγωγικούς τομείς της χώρας εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων κίνησης με παράλληλη αύξηση των επιτοκίων και τελικό αποτέλεσμα την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Το διάστημα της ύφεσης, από το 2009 και έπειτα, διέκοψαν τη λειτουργία τους πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο να αποτελούν τον κλάδο που επλήγη ιδιαίτερα. Χωρίς σε αυτά τα προσμετρούνται οι χιλιάδες εκείνες επιχειρήσεις οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να κλείσουν εξαιτίας  των μεγάλων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο, παραμένοντας «ανοιχτές » στα χαρτιά, οριστικά κλειστές όμως στην πραγματικότητα.

Η οικονομική κρίση αναμφισβήτητα έχει επηρεάσει αρνητικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κομοτηνής δημιουργώντας εικόνες αποτελούμενες από λουκέτα, ενοικιαστήρια και ερημωμένους εμπορικούς δρόμους που άλλοτε έσφυζαν από ζωή.
Διασχίζοντας κάποιος την αγορά της πόλης δε δύναται να μην αντιληφθεί το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων. Οι κεντρικοί δρόμοι που άλλοτε  έσφυζαν από ζωή, πλέον αποτελούνται από κλειστές επιχειρήσεις και ταμπέλες ενοικιαστηρίων. Έμποροι που για αρκετές δεκαετίες διατηρούσαν μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και κάλυπταν πλήρως τις βιοποριστικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους εν γένει, έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική ύφεση και αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Το μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε να εμφανίζεται  πιο έντονα από το 2009 με βασικότερη αιτία τις μειωμένες οικονομικές απολαβές. Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις είναι ο πιο ευαίσθητος κρίκος της οικονομίας, καθώς επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερο από τα νέα μέτρα και τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση.

Σημαντικός παράγοντας των λουκέτων αποτελεί και η αλλαγή στην συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς η τιμή, στην προκειμένη η χαμηλότερη, ξεπερνά την ποιτότητα και κατ’ επέκταση τα πολυκαταστήματα ή τα κινέζικα προϊόντα αποτελούν δημοφιλέστερη των άλλων προϊόντων επιλογές.

Η επιβολή λουκέτων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Κομοτηνής είναι ένα αναπόφευκτο φαινόμενο καθώς η αγορά βρίσκεται σε μία χρονική περίοδο ύφεσης εξαιτίας της συνεχούς επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη  ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας και στηρίζουν την τοπική κοινωνία, προωθώντας  την καινοτομία. Αντιθέτως, οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται το παγκόσμιο φθηνό εργατικό δυναμικό καταπατώντας τη εργατική νομοθεσία έχοντας ως στόχο το κέρδος.

Σε ένα κράτος που αδυνατεί να σταθεί δίπλα στις μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις, χρέος των πολιτών είναι να πράξουν όπως αρμόζει. Αντί της στήριξης ενός υψηλόβαθμου στελέχους πολυεθνικής να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και μεγαλύτερο τραπεζικό λογαριασμό, ας βοηθήσουμε μία οικογένεια ή μία μικρότερη επιχείρηση να συνεχίσει να είναι ανοιχτή, να επενδύει και να συνεχίζει την «παράδοση».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.