Τις αναπτυξιακες δυνατοτητες της περιοχης θελει να «ξυπνησει» ο Συνδεσμος Βιοτεχνιων – Βιομηχανιων ΑΜΘ

Ζητήσατε την ανάπτυξη - Ημερίδα στην Κομοτηνή με ενημέρωση για τα διαθέσιμα εργαλεία και τις δυνατότητες των υποδομών στην περιοχή

Το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ, με στόχο την πολυθρύλητη ανάπτυξη, μέσα από τις ίδιες τις αναπτυξιακές δυνάμεις που κρύβει η περιοχή, συζητήθηκαν την Δευτέρα 11 Ιουνίου στην Κομοτηνή, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Στοιχεία και Δομές Ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιοτεχνιών  Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

Η ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρείν από όλη την Περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου ημερίδων για την μεταποίηση, την εξωστρέφεια και την απασχόληση στην ΑΜ-Θ, που ήρθαν ως αποτέλεσμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜ-Θ, μέσα από το οποίο συνειδητοποίησε η επιχειρηματική κοινότητα πως πρέπει να αναπτύξει και η ίδια πρωτοβουλίες για το θέμα.
 
Έτσι κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, στοιχεία για την ανάπτυξη, όπως η συμβουλευτική υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) όπως και άλλα εργαλεία για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, αλλά και θέματα υποδομών, ιδίως όσο αφορά τις βιομηχανικές περιοχές και πάρκα.
 
 

Μαθαίνοντας για τα διαθέσιμα εργαλεία 

Στόχος αυτής της κοινής προσπάθειας των Συνδέσμων της ΑΜΘ είναι να γνωρίσουν οι επιχειρήσεις τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει η κάθε μία μπροστά της, σημείωσε ο κ. Χρήστος Γιορδαμλής, Πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών και Συνδέσμου Έβρου.
 
Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε η Περιφέρεια έχει κάνει μια σημαντική προεργασία, και αναμένουν σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενώ η EBRD δίνει επενδυτικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων να γίνουν πράξη.
 
Επίσης οι επιχειρήσεις γνώρισαν πώς μπορούν να προστατέψουν τα «μυστικά» και τις καινοτομίες τους, ενώ έχουν γίνει διάφορες ενέργειες, που έχουν σαν στόχο να αναδείξουν τα ειδικά προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθούν ή θα γίνουν περισσότερο αντιμετωπίσιμα, είτε αναφερόμαστε σε υποδομές, όπως Βιομηχανικές Περιοχές και Λιμάνια, το κόστος των οποίων, σημείωσε, είναι ιδιαίτερα υψηλό και μη ανταγωνιστικό, διώχνοντας επιχειρήσεις από την περιοχή μας.
 
Άλλωστε, σημείωσε ο κ. Γιορδαμλής, όλες οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ έχουν χτυπηθεί άσχημα από την κρίση, με πολλές να έχουν κλείσει, όμως από την άλλη μεριά υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται, να υλοποιούν έργα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, και ταυτόχρονα να προσλαμβάνουν κόσμο και να συνεισφέρουν στην απασχόληση της περιοχής.
 
Για αυτό και θεωρεί σημαντικό η κάθε επιχείρηση που μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να έχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο.
 
 

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη συμβουλευτική 

Τους τρόπους με τους οποίους το πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της EBRD, το οποίο μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις, μπορεί να ενισχύσει επιχειρήσεις της περιοχής μας, παρουσίασε η Επικεφαλής του Προγράμματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών κ. Δήμητρα Παπανδρέου.
 
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα η Τράπεζα βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ανάγκες που έχουν για να λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από συμβούλους επιχειρήσεων στην Ελλάδα, επιδοτώντας μεταξύ άλλων την αξία του συμβουλευτικού έργου μέχρι και 65%.
 
Επίσης η τράπεζα έρχεται να μετρήσει και τον αντίκτυπο του συμβουλευτικού έργου ένα χρόνο μετά την υλοποίησή του, όταν και η εμπειρία τους στην εφαρμογή του προγράμματος σε άλλες χώρες του εξωτερικού έχει δείξει ότι έχει πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την επιχείρηση και την ανάπτυξή της.
 
Το πρόγραμμα άνοιξε επίσημα από τον Μάρτιο του 2018, και ήδη έχουν λάβει τις πρώτες αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από την περιοχή μας αναμένουν, ειδικά μετά από την εκδήλωση της Δευτέρας, αρκετές επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να λύσουν τις απορίες τους και να καταθέσουν αιτήσεις.
 
«Σκοπός για μας στην EBRD είναι να μπορέσουμε να πάμε σε όλη την Ελλάδα και να βοηθήσουμε επιχειρήσεις από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και αυτές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
 
 

Να ανακτήσουν τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα οι ΒΙΠΕ 

Στην ανάγκη να ανακτήσουν οι Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας μας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που είχαν κατά την ίδρυσή τους, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) κ. Πέτρος Μαντάς, που μίλησε στην ημερίδα για τις παθογένειες που παρουσιάζονται στις ΒΙΠΕ.
 
Αυτές μπορούν να λυθούν μόνο με μια συζήτηση σε επίπεδο χώρας, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις για αυτές.
 
Όταν οι ΒΙΠΕ δημιουργήθηκαν από το ελληνικό κράτος, υπήρχε ένας αναπτυξιακός σκοπός για να τονώσει την βιομηχανική παραγωγή, δίνοντας κάποια κίνητρα όπως φτηνή γη, χρηματοδότηση και άλλα.
 
Αυτά που ήταν τα πλεονεκτήματα των βιομηχανικών περιοχών, σήμερα, μέσα από μια «ατυχή» όπως τη χαρακτήρισε, ιδιωτικοποίηση, έχουν μετατραπεί σε αντικίνητρα, μιας και πλέον η γη είναι ακριβή, με μεγάλο κόστος λειτουργίας και διαρκώς μειούμενες παροχές σε βασικές υπηρεσίες, αλλά και έλλειψη ανταγωνισμού στις παροχές αυτές.
 
Το κόστος όμως δεν είναι το κύριο πρόβλημα, όσο η ποιότητα της παραγωγής, μιας και δεν υπάρχει αναπτυξιακή διάσταση σε αυτή, για αυτό και εδώ και δύο χρόνια δημιουργήθηκε ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ένας φορέας που έχει έδρα εκτός του διπόλου Αθήνας- Θεσσαλονίκης και φιλοδοξεί να εκφράσει κυρίως επιχειρήσεις που δεν είχαν παλιότερα φωνή.
 
«Ο σκοπός μας είναι συσπειρούμενοι να παρέμβουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε να μην παίρνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς» ανέφερε, τονίζοντας πως στο μικρό διάστημα που υπάρχουν, δεν δυσκολεύτηκαν να έρθουν σε επαφή με την πολιτική και οικονομική ηγεσία, μεταφέροντας το μήνυμα τους.
 
Πέρα όμως της έκφρασης μιας συμπάθειας προς τους στόχους τους, η υλοποίησή τους είναι πιο αργή, ελπίζουν όμως στην τροποποίηση του ν. 3982/11 που διέπει τη λειτουργία των βιομηχανικών περιοχών και θεωρούν πως δημιουργεί αρκετά προβλήματα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.