Σε ιστορικα υψηλα επιπεδα η τιμη του βαμβακος

Λιγότερο πολυεστέρας και στροφή προς την φυσική ίνα δείχνουν οι παγκόσμιες τάσεις - Σταμάτης Κουρούδης, Πρόεδρος «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Α.Ε.» «Η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει τα παραδείγματα των ανεπτυγμένων χωρών σε ότι αφορά την πώληση του βαμβακιού»

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πενταετίας κινείται η αγορά βάμβακος, ενώ σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές κάθε βδομάδα η ανοδική τάση, σε ό,τι αφορά την χρηματιστηριακή του τιμή συνεχίζεται, καταγράφοντας νέα υψηλά.
 
Τα προαναφερθέντα επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, Πρόεδρος της εταιρείας «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.» ο οποίος έσπευσε επίσης να εξηγήσει τους λόγους της ανόδου διαρκείας στις τιμές του βάμβακος, αλλά και του γεγονότος ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να ξεπεράσει την παγκόσμια παραγωγή. 

Τα αίτια του «ράλι» ανόδου 

Σύμφωνα με τον ίδιο η στροφή αυτή που παρατηρείται προς το βαμβάκι είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πρόκειται για φυσική ίνα, αλλά και του γεγονότος ότι σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρείται μείωση της χρήσης πολυεστέρα αφενός για περιβαλλοντολογικούς λόγους, όπως η μόλυνση των υδάτων και αφετέρου λόγω της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου από το οποίο αυτός προέρχεται.
 
Όπως γίνεται κατανοητό, η αύξηση στη ζήτηση του βαμβακιού προέρχεται κατά κύριο λόγο στα προαναφερθέντα ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές αυτή την περίοδο, λόγω της προετοιμασίας για τη νέα χρονιά, επηρεάζονται πολύ από τις καιρικές συνθήκες.
 
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Κουρούδης, «τόσο σε μεγάλες περιοχές της Κίνας όσο και της Αμερικής, χώρες με μεγάλη παραγωγή βάμβακος υπήρχαν πολλά προβλήματα. Στην μεν Κίνα είχαμε καταστροφές από θεομηνίες και ανέμους και ανεμοθύελλες, στη δε Αμερική  -όπου ένα μεγάλο μέρος των χωραφιών είναι ξερικά – είχαμε μεγάλη ξηρασία και έτσι αναμένεται μικρότερη παραγωγή.  Ταυτόχρονα η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής βάμβακος, τα τελευταία χρόνια είχε περιορίσει τις εισαγωγές της γιατί ήθελε να τεντώσει τα δικά της αποθέματα, τα οποία σιγά σιγά τελείωσαν και τώρα είναι αναγκασμένη να βγει στην αγορά και να ζητήσει και αυτή νέο βαμβάκι» για να μείνει ωστόσο στην ουσία του πράγματος λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά στις χρηματιστηριακές τιμές του βαμβακιού, σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι». 

«Η παραγωγή της Ελλάδας δεν επηρεάζει τις τιμές» 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν και σε ποιον βαθμό οι παγκόσμιες αυτές εξελίξεις επηρεάζουν το ελληνικό βαμβάκι ή επηρεάζονται από αυτό, ο κ. Κουρούδης εξήγησε πως η Ελλάδα παράγει λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος και επομένως δεν επηρεάζουν τις τιμές. Ωστόσο όπως τόνισε, «το ελληνικό βαμβάκι έχει μία πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό και υπό αυτή την έννοια δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσής» με την ύπαρξη μάλιστα κάποιων προνομιούχων αγορών, στις οποίες αυτό πωλείται σε μεγαλύτερες των διεθνών τιμών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, λόγω του μικρότερου μεταφορικού κόστους.
 

Ως προς τις προβλέψεις για τις τιμές της φετινής παραγωγής ο κ. Κουρούδης εξήγησε το πρόβλημα του «ελληνικού παραδείγματος» υπογραμμίζοντας την ανάγκη μίμησης των παραδειγμάτων των ανεπτυγμένων χωρών. Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό «πάντα αν δει κανείς ιστορικά διαγράμματα θα δει ότι την εποχή που παραδίδεται το βαμβάκι οι τιμές είναι χαμηλότερες, διότι είναι η εποχή που παράγεται σε όλον τον κόσμο και επομένως η προσφορά είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση». «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς; Όπως το αντιμετωπίζουν οι αναπτυγμένες χώρες, η Αμερική και η Αυστραλία, που πουλούν το βαμβάκι τους μέσω του χρηματιστηρίου, όλη τη σεζόν και όχι μόνο την εποχή που βγαίνει» συνέχισε για να επισημάνει πως «τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια είναι η μοναδική επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα που ακολουθούμε το παράδειγμα των χωρών αυτών εδώ και τρία χρόνια προσφέροντας τη δυνατότητα στους βαμβακοπαραγωγούς να κλείνουν την τιμή όλο το χρόνο και μάλιστα για περισσότερο από χρόνο, όπως στην φετινή περίπτωση όπου μπορεί κανείς να κλείσει τιμή από την 1η Ιανουαρίου του 2018 έως και τις 30 Ιουνίου του 2019 όποτε αυτός κρίνει ότι η τιμή είναι καλή». 

«Στόχος μας η συμβολική συνεργασία με τους παραγωγούς σε όλα τα επίπεδα, με βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας και τιμής» 

Το 35% των ποσοτήτων που εισέρευσαν φέτος στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια μάλιστα  έγιναν μέσα από αυτή τη διαδικασία, καθώς αποτελεί επιστέγασμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ της εταιρείας και των βαμβακοπαραγωγών που επιθυμούν να παράγουν ένα βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας. Ήδη το ενδιαφέρον των παραγωγών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων είναι μεγάλο, ωστόσο από την επόμενη χρονιά η εφαρμογή αυτής θα περιοριστεί στους παραγωγούς εκείνους που έχουν μπει στη διαδικασία υπεραξίας στην αλυσίδα παραγωγής του βαμβακιού, δηλαδή σε όσους παράγουν πιστοποιημένο βαμβάκι ή καλλιεργούν καλύτερες ποικιλίες καθώς «προσπαθούμε να φτιάξουμε μία συνεργασία με τον παραγωγό σε όλα τα επίπεδα, με βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας και μεγαλύτερη τιμή μέσω του χρηματιστηρίου».
 
Ωστόσο όπως επεσήμανε θα πρέπει και οι ίδιοι οι παραγωγοί να συμβάλλουν στην επιθυμητή αυτή αλλαγή «καλλιεργώντας με τους όρους που καλλιεργούν οι βαμβακοπαραγωγοί των αναπτυγμένων χωρών και σε αντίστοιχους όρους πληρωμής».
 
«Πέρυσι τα επιπλέον χρήματα που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής μας από εμάς γιατί έκλεισαν μέσω του χρηματιστηρίου ήταν γύρω στις 400.000 ευρώ, μόνο και μόνο γιατί δεν πήραν την τιμή της σεζόν που κλείσανε, αλλά της τιμής που κλείσανε μέσω χρηματιστηρίου» τόνισε για να επισημάνει πως πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό νούμερο, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στον παραγωγό ο οποίος «θα πρέπει να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις και να κατευθύνεται μόνος του στην τιμή που καλύπτει το κόστος του, του αφήνει κέρδος και δηλώνει ικανοποιημένος».

Δύσκολη η χρονιά για τα βαμβάκια της Θράκης λόγω καιρικών συνθηκών 

Κλείνοντας ερωτηθείς για τη φετινή παραγωγή της Ροδόπης, αν και όπως επισημάνθηκε είναι αρκετά νωρίς, η καλλιεργητική χρονιά ξεκίνησε με μεγάλα προβλήματα. «Αρχικά έβρεχε πολύ με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καθυστερήσουν να μπουν στα χωράφια τους, ενώ από τη στιγμή που μπήκαν δεν έβρεξε καθόλου. Το ότι έβρεξε πολύ δημιούργησε πολλά προβλήματα και μεγάλο κόστος για την “αποκατάσταση” των χωραφιών, ενώ σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τα ποτιστικά χωράφια  που ήθελαν αρκετό νερό η παρατεταμένη ξηρασία που ακολούθησε και συνεχίζεται επιβάρυνε την κατάσταση» εξήγησε ο κ. Κουρούδης.
 
«Στα ποτιστικά χωράφια λόγω της εμπειρίας οι παραγωγοί κατάφεραν να διορθώσουν κάπως την κατάσταση, ωστόσο στα ξηρικά, κυρίως σε Ροδόπη και Έβρο, τα πράγματα δεν είναι καλά. Ας ελπίσουμε όμως ότι οι παραγωγοί θα ανταμειφθούν από την τιμή και κυρίως ότι ο καιρός από εδώ και πέρα θα σταθεί σύμμαχος τους»  κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.