Διπλη η καινοτομια του φετινου 3ου Colloquium Μεταπτυχιακων Φοιτητων, Υποψηφιων Διδακτορων και Μεταδιδακτορικων Ερευνητων του ΤΕΦ

Ένας «ζωντανός οργανισμός» στην «υπηρεσία» της επίτευξης των στόχων του Τμήματος του ΔΠΘ

Μια ακόμη σημαντική διοργάνωση, με σαφή στοιχεία νεωτερικότητας που  επαναφέρει  συχνά τελευταία στο πεδίο της εκπαίδευσης το ΤΕΦ-ΔΠΘ, υπερασπιζόμενο  στην πράξη τις αξίες των ανθρωπιστικών γραμμάτων που μελετά, ήτοι την συνεργατικότητα και την διαλεκτική, έλαβε χώρα το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
 
Ο λόγος για το 3ο Colloquium Μεταπτυχιακών Φοιτητών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας που φέτος μάλιστα για πρώτη φορά, πέραν της δυνατότητας που δίνει στους προαναφερθέντες να αξιολογήσουν από βήματος την πορεία των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών του εργασιών, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την διοργάνωσή του.
 

Συγκεκριμένα φέτος για πρώτη φορά το Colloquium  έφερε και την οργανωτική «υπογραφή» μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος και συγκεκριμένα των κ.κ.Αρτέμιδος  Αρχοντογεώργη (Υ.Δ.), Ιωάννη Κουρούδη (Μ.Φ.), Ελένης Λαυράνου (Μ.Φ.) και Γεωργίας Ντεμίρη (Μ.Φ.), υπό τον συντονισμό του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος κ. Γιάννη Ντεληγιάννη. Οι πρωτιές όμως της φετινής διοργάνωσης δεν σταμάτησαν εδώ αλλά συνεχίστηκαν και με τη συμμετοχή υποψηφίων διδακτόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από γείτονες χώρες, που επίσης πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά, όπως η περίπτωση του Giuseppetti  Massimo. 

Ζωή Γαβριηλίδου ««Η λειτουργία του colloquium και οι κοινωνικοί ρόλοι που απορρέουν από αυτό σχετίζονται με την επίτευξη των στόχων του Τμήματός μας» 

Οι εργασίες του διήμερου Colloquium ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό της Κοσμητόρισσας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Ζωής Γαβριηλίδου η οποία μιλώντας για το Colloquium έκανε λόγο για «έναν ζωντανό οργανισμό που δεν μένει σταθερός και αναλλοίωτος στο χρόνο, αλλά αναπτύσσεται, μεγαλώνει, σταθεροποιείται και κάθε χρόνο υιοθετεί μια καινοτομία». Η κ.Γαβριηλίδου επεσήμανε την φετινή καινοτομία της διοργάνωσης που δεν ήταν άλλη από το γεγονός ότι την διοργάνωσή της ανέλαβαν οι ίδιοι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υπ.διδάκτορες καθώς και τη συμμετοχή υπ. Διδακτόρων από άλλα τμήματα του εξωτερικού.
 

«Η λειτουργία του colloquium και οι κοινωνικοί ρόλοι που απορρέουν από αυτό σχετίζονται με την επίτευξη των στόχων του Τμήματός μας και προπάντων οδηγούν στο χτίσιμο συνεργασιών και συνεργειών, που μας ενώνουν κάτω από έναν κοινό στόχο: να αναδείξουμε το Τμήμα μας ως μοχλό ποιοτικής και όχι δήθεν εξωστρέφειας στο Δ.Π.Θ και να το εγγράψουμε στον εγχώριο και διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη ως ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα φιλολογίας» σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά απευθύνοντας τα συγχαρητήριά της στην διοργανωτική επιτροπή του Colloquium.

Το διήμερο περιελάμβανε επτά συνολικά συνεδρίες που κάλυπταν το σύνολο των επιστημονικών αντικειμένων που ερευνά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ξεκινώντας από τη Νέα Ελληνική Φιλολογία για την οποία μίλησαν οι κ.κ. Ουρανία Πολυκανδριώτη, Ευάγγελος Ντάβας, Σταυρούλα  Ντινούδη, Georgiana Xanthula Moscu, Θεοδώρα Γρηγοριάδου και Αικατερίνη Γυφτοπούλου, την Παπυρολογία για την οποία μίλησαν οι κ.κ. Ιωάννης Κουρούδης και Ελισάβετ Κάτσια, την Γλωσσολογία για την οποία μίλησαν οι κ.κ. Ιωάννης Γαλαντόμος, Χρυσούλα Δούρου, Παναγιώτα Λαζάκη και Κώστας Καβανόζης, τη Βυζαντινή Φιλολογία με ομιλητές τους κ.κ. Χρήστο Σιμελίδη, Πολυχρονία -Λυδία Λυκοτσέτα, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και Γεώργιο Παρασίδη, την Λατινική Φιλολογία με ομιλητές τους κ.κ. Ρουμπίνη Δημοπούλου, Elina Boeva και Άρτεμι Αρχοντογεώργη, τη Νέα Ελληνική Φιλολογία με ομιλητές τους κ.κ. Ιωάννη Στρούμπα, Κατερίνα Πλιάκη, Γεωργία Ντεμίρη, Ειρήνη Χατζοπούλου και Απόστολο Σαρατζή και τέλος, την Αρχαία Ελληνική Φιλολογία με ομιλητές τους κ.κ. Giuseppetti Massimo, Μαρία Γαλανάκη, Παναγιώτη Ασημόπουλο, Hristo Todorov, Μαρία Νικολαΐδου και Σοφία Ταξίδου.
 
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολουθούσε «ζωηρή» συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που έθιξαν σε αυτές οι συμμετέχοντες ομιλητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.