Παρουσια του αναπληρωτη γενικου γραμματεα του Υπουργειου Υγειας τα εγκαινια των δυο ΤΟΜΥ Κομοτηνης

Σταμάτης Βαρδαρός «Το κομμάτι της αποκατάστασης και της μετανοσοκομειακής φροντίδας, είναι από τα πράγματα που το αμέσως επόμενο διάστημα θα βάλουμε μπροστά»

Τα επίσημα εγκαίνια των δύο ΤΟΜΥ της Κομοτηνής, η οποία είναι η πρώτη πόλη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που διαθέτει ήδη δύο μονάδες, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας, 4 Ιουνίου παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού.
 
Και οι δύο τελετές τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, παρουσία επίσης των βουλευτών Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρα Γιουσούφ, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης κ.Στρατή Πλωμαρίτη, του διοικητή του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργου Φιλιππίδη, καθώς και του κ. Δημήτρη Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Απόστολου Κουτάβα, μέλος της ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ και εργαζομένων των δύο δομών.
 
Ξεκινώντας από την 1η ΤΟΜΥ Κομοτηνής που βρίσκεται επί της Παρ. Παναγιώτη Ελή (πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής, περιοχή Εκτενεπόλ) για να ακολουθήσουν τα εγκαίνια της 2η ΤΟΜΥ Κομοτηνής που βρίσκεται επί της οδού Φιλίππου 2-4 (στο κτίριο που στεγάζεται το Α΄ ΚΑΠΗ).
 
 Να θυμίσουμε ότι έργο των ΤΟΜΥ είναι η παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό. Ειδικότερα, οι ΤΟΜΥ λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς διακρίσεις, σε ασφαλισμένους και μη. 

Σταμάτης Βαρδαρός «Οι ΤΟΜΥ δεν είναι δομές on – off που θα κλείσουν μετά το πέρας της τετραετίας» 

Για μία σημαντική ημέρα έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Σταμάτης Βαρδαρός καθώς όπως τόνισε «ερχόμαστε να καλύψουμε ένα διαχρονικό έλλειμμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από το 1983 που συγκροτήθηκε το ΕΣΥ μέχρι και σήμερα, που αφορά στο κομμάτι του οικογενειακού γιατρού και της οργανωμένης πρόληψης και αγωγής υγείας».
 

Όπως τόνισε ο ίδιος στο παρελθόν έχουν νομοθετηθεί πολλές αντίστοιχες προσπάθειες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά, που η νομοθέτηση του προηγούμενου καλοκαιρού του Ν. 4486 είναι πια σε διαδικασία υλοποίησης. «Σήμερα έχουμε πάνω από 70 μονάδες υγείας σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα, άρα μιλάμε για μία διαδικασία σε εξέλιξη και όχι απλά για ένα σχέδιο που έχει λάβει τον χαρακτήρα ενός νόμου, ενός νομοσχεδίου» σημείωσε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα προς την ενίσχυση του θεσμού αυτού. 

Εντός των επόμενων ημερών προκήρυξη για γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους 

Στην κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη  για ιατρικές ειδικότητες, γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, «ώστε να έχουμε μία δεξαμενή που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και στη συγκρότηση και των υπόλοιπων δομών που προβλέπονται ανά περιοχή», ενώ θα υπάρξει και δεύτερη προκήρυξη τον προσεχή Σεπτέμβρη για την κάλυψη των κενών θέσεων στα υπόλοιπα ιδρύματα  υγείας.  
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που συνάντησε η δημιουργία των ΤΟΜΥ από ιατρικούς συλλόγους της χώρας ο κ. Βαρδαρός σχολίασε πως οι αντιδράσεις αυτές αφορμώνται από «μία πολύ σωστή ερμηνεία από πλευράς των ιατρικών συλλόγων, της φυσιογνωμίας και της ταυτότητας αυτής της παρέμβασης, καθώς πρόκειται για μία παρέμβαση που διευρύνει το εθνικό σύστημα υγείας  και αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχα μειώνεται ή ανακατανέμεται η πίτα στις υπηρεσίες υγείας εις βάρος του ιδιωτικού τομέα».
 

«Η προσέγγιση αυτή  λοιπόν των ιατρικών συλλόγων εξηγείται ακριβώς από αυτή την στάση» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «δεν θεωρώ ότι είναι ένα θέμα ιδεολογικής διαφοράς των νέων γιατρών, οι οποίο αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, όπως η φυγή 16000 νέων επιστημόνων στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα του brain drain των τελευταίων χρόνων». «Αντίθετα η προκήρυξη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, που είχε και αρκετές δυσκολίες και πολεμήθηκε ιδιαιτέρως  -και με αρκετή παραπληροφόρηση όχι τυχαία θα έλεγα εγώ από πλευράς και των ιατρικών συλλόγων-,  το 80% των αιτήσεων από γιατρούς ήταν από ανθρώπους ηλικίας μέχρι 40 ετών» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μία ευκαιρία για τους νέους γιατρούς να κάνουν τα πρώτα τους επιστημονικά και επαγγελματικά βήματα στο σύστημα υγείας».
 
Ο κ. Βαρδαρός έσπευσε να υπογραμμίσει επίσης πως οι ΤΟΜΥ αποτελούν παρεμβάσεις χρηματοδοτούμενες από ένα 4ετές συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από κοινοτικά κονδύλια και μετά το πέρας αυτής της 4ετίας θα ενταχθούν στο ΕΣΥ. «Αυτό δεν συμβαίνει επειδή  το εξαγγέλλει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε. και απαραίτητος όρος για την χρηματοδότηση. Έτσι γίνεται σαφές ότι δεν είναι δομές on-off που μετά από τέσσερα χρόνια θα κλείσουν».
 
Ερωτηθείς επίσης για το μέλλον της πισίνας υδροθεραπείας που υπάρχει στις εγκαταστάσεις και παραμένει αναξιοποίητη, ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται μία καλύτερη οργάνωση και εντατικοποίηση ώστε να λειτουργήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και με καλύτερη προσέλευση από πλευράς του κόσμου. «Ούτως ή άλλως το κομμάτι της αποκατάστασης και της μετανοσοκομειακής φροντίδας, είναι από τα πράγματα που το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να βάλουμε μπροστά, στο Υπουργείου Υγείας, ως μία κεντρική προτεραιότητα, καθώς είναι ένα κομμάτι στο οποίο ο δημόσιος τομέας υπολείπεται δραματικά και το μεγαλύτερο μέρος στις υπηρεσίες υγείας στην ιατρική αποκατάσταση καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα και με όρους που πολλές φορές δεν είναι προς όφελος των πολιτών». 

400-450 μόνιμες θέσεις γιατρών σε Κέντρα Υγείας από Σεπτέμβρη 

Κλείνοντας ο κ. Βαρδαρός ανακοίνωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη και η προκήρυξη που αφορά στην στελέχωση των κέντρων υγείας, τις οποίες χαρακτήρισε ως βασικό πυλώνα στην πρωτοβάθμια υγεία», σημειώνοντας πως θα υπάρξει δέσμη μέτρων 400-450 μόνιμων θέσεων γιατρών, που θα μοιραστούν ισομερώς σε κέντρα υγείας της υπαίθρου και μεγάλων πόλεων και θα αποτελέσει «ένα ακόμα σημαντικό ώστε αυτή η ιστορία να θωρακιστεί και σε μία μόνιμη βάση».
 

Για μία σημαντική ημέρα για ζωή των πολιτών της Ροδόπης και την καριέρα των νεαρών επιστημόνων έκανε λόγο στον σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, υπογραμμίζοντας την στήριξη όλης της προσπάθειας από πλευράς τόσο της κοινωνίας όσο και των συναδέλφων που στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ. 

Νίκος Τσαλικίδης «Έρχονται καλύτερες ημέρες για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Ροδόπης και της ΠΑΜ-Θ συνολικά» 

Για μία νέα δομή «που θα συμβάλει δυναμικά και ουσιαστικά στην κοινωνία της περιοχής μας» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, υπογραμμίζοντας πως «σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις του Υπουργού για τη μεταφορά της έδρας της Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κομοτηνή αλλά και την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου θεωρούμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες στο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης τόσο της περιοχής μας όσο και της περιφέρειάς μας συνολικά». 

Η Κομοτηνή μοναδική πόλη της ΠΑΜ-Θ με δύο ΤΟΜΥ 

«Τα σημερινά εγκαίνια αποδεικνύουν στην πράξη την πολιτική βούληση για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα υποστήριξης του μεγαλύτερου αγαθού που έχουμε και είναι η υγεία μας» σημείωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης επισημαίνοντας πως «η δημιουργία των ΤΟΜΥ  μόνο καλά μπορεί να επιφέρει, ειδικά η αποκέντρωσή της σε τοπικό επίπεδο» για να υπογραμμίσει την εγγύτητα τους στον απλό πολίτη και κάθε γειτονιά. «Εξ’ όσων γνωρίζουμε θα προστεθούν κι άλλες ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή σε μία διασπορά που να καλύπτει τις γειτονιές της πόλης, επομένως μόνο θετικά  λόγια έχουμε να πούμε για την πρωτοβουλία όπως και το ότι αυτονόητα είμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε τέλος για να γνωστοποιήσει επίσης πως η Κομοτηνή είναι  η μοναδική πόλη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έως τώρα, που διαθέτει δύο ΤΟΜΥ, γεγονός που αποτελεί «επιστέγασμα της καλής συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και υπουργείου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.