Η αρχη μιας υπεροχης μουσικης φιλιας

Να συσφίξει τους δεσμούς με το κοινό της Κομοτηνής θέλει η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ

Με νότες γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιουνίου το Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, από την Συμφωνική ορχήστρα και τη χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 
Συνολικά 130 άτομα ανέβηκαν στη σκηνή κατά τη διάρκεια της συναυλίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του τμήματος, εγκαινιάζοντας μια συνεργασία τόσο με το ΔΠΘ όσο και με τον Δήμο Κομοτηνής, την οποία όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να στηρίξουν και να αναπτύξουν.
 

Η Ορχήστρα, με τη συμμετοχή και της χορωδίας του Τμήματος μάγεψε το κοινό με κομμάτια των W.A. Mozart, Ole Schmidt, L Janaceck, G. Faure και J. Brahms,
 
Το πρόγραμμα κάλυπτε όλες τις εποχές, κλασική, ρομαντική, σύγχρονη, ενώ οι σολίστες ήταν βραβευμένοι φοιτητές από τον ετήσιο διαγωνισμό ερμηνείας του τμήματος,όπως σημείωσε ο καθηγητής του τμήματος κ. Γεώργιος Βράνος, ο οποίος μαζί με φοιτητές του τμήματος διεύθυνε την ορχήστρα.
 
«Είμαστε το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που δεν περιοριζόμαστε στη μουσικολογία, αλλά έχουμε πραγματικά ερμηνευτικό ρόλο» τόνισε, θεωρώντας πως αυτός είναι ο λόγος που έχουν την μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη συμφωνική ορχήστρα όσο αφορά τη σοβαρή συμφωνική μουσική.
 

Αυτό πιστεύουν πως θα πρέπει να αναδειχθεί, για αυτό και χαίρονται που υπάρχουν δήμοι όπως αυτός της Κομοτηνής που κατανοούν την ανάγκη του κόσμου και της παιδείας και τους καλούν για αυτές τις συναυλίες.
 
Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ιδρύθηκε το 1996, καλωσόρισε τους πρώτους τριάντα φοιτητές το 1998 και έχει απονείμει μέχρι σήμερα 618 πτυχία. Στο τρέχον εικοστό ακαδημαϊκό έτος της λειτουργίας του, για τη διδασκαλία των 540 συνολικά ενεργών φοιτητών, διαθέτει 35 τακτικούς και 33 έκτακτους διδάσκοντες.
 

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, με στόχο τη διαρκή εξέλιξη της σχέσης του τρίπτυχου Τέχνη – Παιδεία – Κοινωνία επιτεύχθηκε η αυτοδύναμη -στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών- λειτουργία: Συνόλων Μουσικής Δωματίου, Ορχήστρας Εγχόρδων, Ορχήστρας Πνευστών, Jazz Big Band, Συμφωνικής Ορχήστρας, Χορωδίας και Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής.
 
Με την τακτική δραστηριότητα των οργανικών και φωνητικών του συνόλων που αναπτύσσεται ετησίως σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέρονται οι απαραίτητες δυνατότητες σε νέους μουσικούς εκτελεστές και συνθέτες να αναδείξουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν πλούσιες εμπειρίες, να προβάλλουν και να κάνουν γνωστά στο ευρύ κοινό έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
 

«Αυτά που κάνουμε σήμερα δεν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε πριν από 10 χρόνια, και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι» σημείωσε, επισημαίνοντας πως πλέον η νεολαία ψάχνει και θέλει να γνωρίσει όλες τις εκφάνσεις της κλασικής μουσικής, όμως είναι δύσκολο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που όπως τόνισε λείπουν οι ορχήστρες, οι όπερες, τα μέγαρα και οι αίθουσες συναυλιών.
 
Αυτό με τη σειρά του κάνει το χρέος του ακόμα μεγαλύτερο, για αυτό και προσπαθούν να πλησιάσουν αυτό το κοινό εδραιώνοντας αυτό το ενδιαφέρον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.