20 χρονια ακαδημαικης πορειας για το Τμημα Κοινωνικης Διοικησης και Πολιτικης Επιστημης

Έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο γύρω από «καυτά» θέματα της επικαιρότητας - Τίμησε την προσωπικότητα της καθηγήτριας Μαρίας Πετμεζίδου

Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης υπήρξε το πρώτο τμήμα στον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο που εισήγαγε σε ακαδημαϊκό επίπεδο έννοιες όπως «κοινωνική πολιτική» και «κοινωνική εργασία». Έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο γύρω από «καυτά» θέματα της επικαιρότητας, όπως η υγεία, η κοινωνική ευημερία, οι συντάξεις, ενώ έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση μίας επιστημονικής εταιρείας κοινωνικής πολιτικής.

Το τμήμα με αφορμή 20 χρόνια δυναμικής παρουσίας τίμησε την προσωπικότητα της καθηγήτριας, κ. Μαρίας Πετμεζίδου απονέμοντάς της τον τίτλο της ομότιμης καθηγήτριας. Η κ. Μαρία Πετμεζίδου διδάσκει και πραγματοποιεί έρευνα στο τμήμα ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ενώ όπως τονίστηκε δια στόματος όλων των παρευρισκομένων διαμόρφωσε αποφασιστικά το πρόγραμμα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του τμήματος.

Σε εκδήλωση ομοτιμοποίησης που έλαβε χώρα σε αίθουσα κτηρίου της Πρυτανείας στις 13 Μαΐου παρευρέθηκε πλήθος μελών της διοίκησης καθώς και του ερευνητικού και επιστημονικού προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ συντονιστές ήταν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μέκος και Κώστας Δίκαιος. Οι εργασίες της τελετής κορυφώθηκαν με την απονομή επαίνου στην τιμώμενη από τον Πρυτανεύοντα ΔΠΘ, κ. Σταύρο Τουλουπίδη για την συνεισφορά της στην ανάδειξη του πανεπιστημίου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ευάγγελος Δρυμπέτας «Διαθέτει υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και ήθος»

«Γνώρισα την Μαρία Πετμεζίδου μέσα από τους μαθητές της. Έχει κερδίσει μία ιδιαίτερη θέση μέσα στην καρδιά τους και πιστεύω πως αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία για έναν ακαδημαϊκό», είπε σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, «πρόκειται για μία επιστήμονα που διαθέτει όχι μόνο υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και ήθος».

Νικόλαος Πολύζος «Έχουμε την χαρά να τιμούμε ένα ιστορικό στέλεχος του τμήματος»

«Έχουμε την χαρά σήμερα να τιμούμε την συνάδερφο, Μαρία Πετμεζίδου, καθηγήτρια κοινωνικής πολιτικής και ιστορικό στέλεχος του τμήματος για πάνω από 20 χρόνια», συμπλήρωσε με την σειρά του ο κ. Νικόλαος Πολύζος, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, «ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την κοινωνική πολιτική με αφορμή τα 20 χρόνια του τμήματος».

Θεανώ Καλλινικάκη «Οι επίκαιρες θεματικές της έκαναν γνωστό το ΔΠΘ διεθνώς»

Η κ. Θεανώ Καλλινικάκη, καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας και η πρώτη διδάξασα του τμήματος ήταν εκείνη η οποία υποδέχθηκε την τιμώμενη για πρώτη φορά και διένυσε μαζί της 20 χρόνια ακαδημαϊκής πορείας. «Δεν έχω λόγια να μιλήσω για την Μαρία Πετμεζίδου», είπε συγκινημένη, «είναι ο άνθρωπος που διαμόρφωσε το πρόγραμμα σπουδών στο τμήμα, δίνοντας, ταυτόχρονα, την βάση για να αναπτυχθούν οι κοινωνικές σπουδές στην Ελλάδα. Οι επίκαιρες θεματικές της έκαναν γνωστό το ΔΠΘ διεθνώς, ενώ ξεχωριστό ήταν και το αποτύπωμά της κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας της».

Μαρία Πετμεζίδου «Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης έπαιξε σημαντικό ρόλο και στον εν γένει δημόσιο διάλογο γύρω από ‘καυτά’ ζητήματα κοινωνικής πολιτικής που είναι στην επικαιρότητα»

«Η σημερινή τελετή είναι μεγάλη χαρά για μένα. Βρίσκομαι ξανά μαζί με παλιούς συνεργάτες και με τιμά ιδιαίτερα η απόδοση του τίτλου της ομότιμης καθηγήτριας στο πρόσωπό μου», υπογράμμισε με θέρμη η κ. Μαρία Πετμεζίδου, μιλώντας εν συνεχεία για τα βιώματά της από το τμήμα.

Η κ. Πετμεζίδου μίλησε για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του τμήματος, μιας και πρόκειται για το  πρώτο τμήμα  στον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο που εισήγαγε σε ακαδημαϊκό επίπεδο έννοιες όπως «κοινωνική πολιτική» και «κοινωνική εργασία». Η ίδια έκρινε πως η ιδιομορφία του στηρίζεται σε δύο κατευθυντήριες γραμμές, την διεπιστημονικότητα που απαιτεί την ανάπτυξη ικανοτήτων κριτικής σύνθεσης και τον εφαρμοσμένο χαρακτήρα του, μιας και ασχολείται με τον επιμερισμό της κοινωνικής ευημερίας και του ευ ζην στην κοινωνία, κάτι που απαιτεί την σύνδεση θεωρίας και εμπειρικής έρευνας. Σε αυτούς τους πυλώνες βασίστηκε η καθηγήτρια, όπως εξήγησε, για να διαμορφώσει το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών και τις ειδικεύσεις των μεταπτυχιακών.

«Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης έπαιξε σημαντικό ρόλο και στον εν γένει δημόσιο διάλογο γύρω από “καυτά” ζητήματα κοινωνικής πολιτικής που είναι στην επικαιρότητα, συντάξεις, υγεία, κοινωνική φροντίδα», κατέληξε η ομότιμη καθηγήτρια, «διότι στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνεδρίου που πραγματοποίησε το 2000 έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση μίας επιστημονικής εταιρείας κοινωνικής πολιτικής που έχει προσφέρει σημαντικά μέσα από συνέδρια και ημερίδες και στον δημόσιο διάλογο γύρω από την κοινωνική μεταρρύθμιση».

Κούλα Κασιμάτη «Δίδαξε πάνω από όλα τι σημαίνει να είσαι ακαδημαϊκός με ήθος»

Η κ. Κούλα Κασιμάτη, ομότιμη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εστίασε στην συμβολή της τιμωμένης στην κοινωνιολογική θεωρία και ειδικότερα σε θέματα ταξικής ανάλυσης και αναπαραγωγής. Η παρουσία της στον πανεπιστημιακό χώρο είναι σημαντικότατη, υπογράμμισε με συγκίνηση, αφού πέραν από την έρευνα και την συγγραφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίδαξε πάνω από όλα «τι σημαίνει να είσαι ακαδημαϊκός με ήθος».

Χρήστος Παπαθεοδώρου «Η τιμώμενη διαθέτει σπάνια θεωρητική κατάρτιση»

Ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, καθηγητής κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπήρξε στο παρελθόν καθηγητής και κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην συνεισφορά της τιμώμενης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής τόσο στην έρευνα όσο και στη διδασκαλία, την «σπάνια θεωρητική της κατάρτιση» και τον επιτυχημένο τρόπο που συνδυάζει την θεωρητική αναζήτηση με την εμπειρική διερεύνηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.