Το Δικαιο προσαρμοζεται στην πληροφορικη

Το πρώτο διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής» στην Νομική Κομοτηνής

Η πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται στη Νομική Σχολή Κομοτηνής στο πλαίσιο του Διαπανεπιστημιακού, Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο και Πληροφορική» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναδείχτηκε μέσα από το πρώτο διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής».
 
Σε αυτό επιστήμονες από όλο το φάσμα των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων παρουσίασαν τα θέματα που αναδεικνύονται από τις συνεχόμενες αλλαγές που εισάγει η ψηφιακή εποχή σε όλες τις εκφάνσεις του δικαίου.
 
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση εκπονούμενων διπλωματικών εργασιών από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. «Δίκαιο και Πληροφορική». 

Ιδιαίτερα επίκαιρο το συνέδριο 

«Ποτέ δεν έχω ξαναδεί επιστημονική  διοργάνωση να είναι τόσο επίκαιρη όσο η σημερινή, μιας και συμπίπτει με την ημερομηνία έναρξη της εφαρμογής του Γενικού κανονισμού προστασίας προσωπικών Δεδομένων» σημείωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επίτ. Πρόεδρος ΣτΕ κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, που πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία στο Συνέδριο.
 
Ο κ. Μενουδάκος αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της Αρχής υπό το καθεστώς του Κανονισμού αυτού, ο οποίος συνεχίζει μια νομοθεσία που υπάρχει από το 1995, αυστηροποιώντας την αρκετά, και προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών πολύ περισσότερο από πριν.
 
Αν αυτό θα συμβεί στην πράξη θα φανεί στην πορεία της εφαρμογής, ο ίδιος όμως θεωρεί πως θα επιτύχει αυτό το σκοπό. Ο κανονισμός βέβαια αυξάνει τις υποχρεώσεις των υπευθύνων επεξεργασίας των δεδομένων,  μια θέση που θεσπίζεται με αυτόν, και παρακολουθούν την σωστή εφαρμογή του σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
 
Το σημαντικότερο είναι ότι θεσπίζει την αρχή της λογοδοσίας, μεταφέροντας το βάρος τόσο της τήρησης των κανόνων όσο και της απόδειξης ότι τηρήθηκαν, στον υπεύθυνο επεξεργασίας.
 
Το νομοθέτημα δεν είναι, παρά τον πανικό που μπορεί να δημιουργείται, τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί, αν και θα χρειαστεί προσπάθεια από τις επιχειρήσεις.
 
Η Ανεξάρτητη αρχή από την πλευρά της έχει τη νομική δυνατότητα να εφαρμόσει τις προβλέψεις του κανονισμού, όμως ήταν ήδη υποστελεχωμένη πριν κληθεί να αναλάβει όλες αυτές τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Κανονισμός.
 
Σε αυτό το πλαίσιο θα ασκήσει προς το παρόν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με τον κ. Μενουδάκο πάντως να θεωρεί πως ίσως δεν θα μπορέσει να το κάνει στο επιθυμητό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι προς το παρόν οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι θα είναι περιορισμένοι, και το βάρος θα δίνεται κυρίως στις καταγγελίες, αλλά και στις υποχρεώσεις προς τις άλλες ελεγκτικές αρχές.

 

Ένα Συνέδριο που έλειπε 

Το παρόν στο συνέδριο, προεδρεύοντας και στην εναρκτήρια Συνεδρία του, έδωσε και ο κ. Δημήτριος Κράνης, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή και πρόκληση το καθήκον που του ανατέθηκε.
 
«Πιστεύω ότι είναι ένα συνέδριο το οποίο έλειπε, και θα ωφελήσει τόσο τους συμμετέχοντες, όσο και γενικότερα το νομικό κοινό» σημείωσε. Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών άλλωστε συμμερίζεται την ανάγκη ενημέρωσης των δικαστών, είτε νέων είτε υπηρετούντων, στα θέματα πληροφορικής, ιδιαίτερα αυτά που άπτονται της εφαρμογής του νέου κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και θέματα που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό έγκλημα.
 
Άλλωστε η Σχολή την ίδια μέρα με την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποίησε ημερίδα για το Ηλεκτρονικό έγκλημα και τις προηγούμενες μέρες ημερίδα για τα Προσωπικά δεδομένα, δύο τομείς με τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να ασχοληθούν.
 
«Ο δικαστής του 21ου αιώνα δεν μπορεί να λειτουργήσει και να παράξει δικαιοδοτικό έργο χωρίς τη βοήθεια της πληροφορικής, όχι μόνο για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αλλά γενικότερα για την ενημέρωση» τόνισε, επισημαίνοντας πως με τον νέο Κανονισμό δημιουργείται ακόμα μια πρόκληση, στην υποχρέωση ύπαρξης σε όλους τους φορείς υπευθύνου για τα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Θετικά αποτελέσματα από το μεταπτυχιακό 

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η Διεπιστημονική έρευνα είναι απαραίτητη, και αυτό φαίνεται ακόμα παραπάνω στους επίμαχους επιστημονικούς χώρους του συνεδρίου, το Δίκαιο και την Πληροφορική, σημείωσε η κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, Καθηγήτρια Δικαίου Πληροφορικής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Διευθύντρια Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο και Πληροφορική».
 
Η πληροφορική, σημείωσε, είναι σαν ένα μαχαίρι, το οποίο μπορεί και να σκοτώσει, αλλά και να κόψει ψωμί και να θρέψει, για αυτό και θεωρεί πολύ σημαντικό να μπουν κανόνες όροι και όρια στη χρήση της πληροφορικής, οι οποία είναι απαραίτητοι στην σύγχρονη εποχή για κάθε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
 
«Δεν μπορείς να συμμετέχεις στην κοινωνία της πληροφορίας αν δεν είσαι γνώστης της πληροφορικής, όμως αυτή η συμμετοχή συνεπάγεται εκχώρηση της ιδιωτικότητάς μας, και εκεί πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα, να δώσουμε προσοχή και να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα» σημείωσε.
 
Από αυτή την άποψη το μεταπτυχιακό, που είναι απόρροια της συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων, έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα, και δεχόμενο 50 φοιτητές κάθε χρόνο, έρχεται να καλύψει ένα κενό που εντόπισαν στο χώρο, θέλοντας να δώσουν σε όσους συμμετέχουν σε αυτό επιπλέον γνώση.
 
Ένα από τα επίδικα της εποχής είναι το γεγονός ότι πολλές φορές η τεχνολογία κινείται με τέτοια ταχύτητα που ο νόμος ουσιαστικά δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί, κάτι το οποίο η ίδια θεωρεί πως μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν οι νόμοι έχουν μια τεχνολογική ουδετερότητα.
 
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι έτσι διατυπωμένοι ώστε να μπορούν να καλύψουν και τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις. Βέβαια αν ο νόμος είναι γενικόλογος, συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή του από τον δικαστή, όμως αν οι δικαστές είναι ήδη επιμορφωμένοι σε αυτό το κομμάτι, δεν θα έχουν καμία δυσκολία να εφαρμόζουν διατάξεις που είναι τεχνολογικά ουδέτερες.
 
«The answer of the machine is in the machine, δηλαδή η απάντηση στην κακή χρήση της τεχνολογίας, πρέπει να προέλθει από την ίδια την τεχνολογία» τόνισε, δηλαδή από τους επιστήμονες της πληροφορικής, γιατί οι νομικοί σε αυτή την περίπτωση πάνε χέρι με χέρι με τους νομικούς.

 

Αγγίζει τα πιο σύγχρονα ζητήματα το Συνέδριο 

Αυτό είναι το πρώτο συνέδριο για ένα θέμα, το οποίο αποτελεί σημείο της εποχής, την πληροφορική, σε συνεργασία του ΔΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, σημείωσε o κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, Καθηγητής Τμήματος Νομικής Δ.Π.Θ..
 
Έτσι φιλοξενούνται σημαντικοί εκπρόσωποι της νομικής σκέψης, σε κεντρικά, αξονικά και αξιακά ζητήματα που άπτονται τόσο των προσωπικών δεδομένων, αλλά και τις προκλήσεις της ηλεκτρονικής διαδικασίας στις εκφάνσεις της, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στο ηλεκτρονικό έγκλημα και σε περιπτώσεις που εμφανίζονται ως δράσεις στο διαδίκτυο.
 
Τόνισε δε πως το συνέδριο αγγίζει τα πιο σύγχρονα ζητήματα, με πληροφορίες και προβληματικές για ζητήματα της τρέχουσας πραγματικότητας, ακόμα και για την Cambridge Analytica, που έγινε διάσημη για το ρόλο που έπαιξε στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές και στο δημοψήφισμα για το Brexit.
 
Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή, με τον κ. Δαλακούρα να εκφράζει τη βεβαιότητα πως αυτά τα συνέδρια θα διοργανώνονται για πολλά χρόνια, σε αντίστοιχες περιόδους, ώστε να αποτυπώνεται η κοινή δράση ΠΑΜΑΚ και ΔΠΘ στο μεταπτυχιακό, που φέτος παρήγαγε τις πρώτες διπλωματικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.