Μ.Βαρβουνης «Τα συνεδρια μας επιστεγασμα της ερευνητικης πορειας του Τμηματος»

Με αφορμή το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Το ελληνικό “λαϊκό” μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα»

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Το ελληνικό “λαϊκό” μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα» που διοργανώνει το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ανοίγει τις πόρτες του σήμερα και θα αποτελέσει έως και την Κυριακή 27 Μαΐου, σημείο συνάντησης όλων των επιστημόνων, ειδικών στην πεζογραφία του 19ου αιώνα που υπάρχουν από τις χώρες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ισπανίας, Ρουμανίας, Κύπρου και Γαλλίας.
 
Πρόκειται για το επιστέγασμα της ερευνητικής πορείας του Τμήματος που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με τα πέντε συνολικά εργαστήρια που λειτουργούν, και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και του Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος κ.Θανάση Γκούγκουλου.
 
Το συνέδριο αναμένεται να «ανοίξει» τις πόρτες του απόγευμα της Παρασκευής σε μία κοινή εναρκτήρια εκδήλωση με το διεθνές συνέδριο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών «Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών», ενώ είναι αφιερωμένο στον νεοελληνιστή – ομότιμο καθηγητή στη Σορβόννη Henri Tonnet, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά με τις εργασίες του στη μελέτη του ελληνικού «λαϊκού» μυθιστορήματος του 19ου αιώνα.
 
Το συνέδριο αυτό έρχεται σε συνέχεια δύο πολύ σημαντικών διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του Μαΐου από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, και συγκεκριμένα την ημερίδα με θέμα  «Όταν η περιφέρεια ερμηνεύει το κέντρο: Έλληνες ιστορικοί Ευρωπαϊκής Ιστορίας» επιστημονικά υπεύθυνη της οποίας ήταν η κ. Αθηνά Συριάτου, αλλά και το πιο πρόσφατο συνέδριο 4o Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας με τίτλο «Ταυτότητες και ετερότητες σε περιόδους κρίσης» με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ.Βασίλη Δαλκαβούκη. 

«Έρευνα και διδασκαλία άρρηκτα συνδεδεμένα στα πανεπιστήμια» 

Διοργανώσεις καθόλου τυχαίες όπως τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας κ. Μανόλης Βαρβούνης καθώς «η έρευνα και η διδασκαλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στα πανεπιστήμια και έτσι και το Τμήματος παράγει και τα δύο».
 
Μιλώντας για την διοργάνωση ο κ. Βαρβούνης εξήγησε πως «ξεκίνησε από μία ερευνητική προοπτική. Κάνουμε ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε σε pdf τα κείμενα των μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα τα οποία έβγαιναν συνήθως σε φυλλάδια, σε μικρές εκδόσεις στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη, στην Αθήνα, στην Οδησσό αλλά σπανίως έμεναν στις βιβλιοθήκες γιατί θεωρούνταν λαϊκή λογοτεχνία και δεν τους έδιναν μεγάλη σημασία». Στο πλαίσιο αυτό το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ έχει ξεκινήσει την συγκέντρωση των μυθιστορημάτων αυτών, έχοντας ήδη συγκεντρώσει τα 2/3 των βιβλιογραφικών καταλόγων τα όποια είναι ιδιαίτερα δυσεύρετα και αναμένεται να δοθούν τόσο στους συνέδρους της διοργάνωσης ενώ διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Τμήματος για κάθε ερευνητή που ενδιαφέρεται. 

Οι λογοτεχνικές αναπαραστάσεις στις σελίδες των μυθιστορημάτων 

Ερωτηθείς σχετικά με την αξία της λογοτεχνίας για την άντληση ιστορικών πληροφοριών ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας εξήγησε πως σαφώς τα ιστορικά μυθιστορήματα αλλά και το μυθιστόρημα γενικότερα μπορεί να αποτελέσει πηγή άντλησης ιστορικών στοιχείων, με τους ερευνητές ωστόσο να πρέπει να πληρούν μία βασική προϋπόθεση, να κατανοούν δηλαδή ότι «αυτό που βλέπουν στις σελίδες ενός μυθιστορήματος, δεν είναι ούτε ιστορία, ούτε λαογραφία, αλλά λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της ιστορίας και του Λαϊκού πολιτισμού». Επεξηγώντας περισσότερο τα λεγόμενά του ο κ. Βαρβούνης τόνισε πως «ο κάθε συγγραφέας έχει υπόψιν του και τα ιστορικά δεδομένα και τα δεδομένα της καθημερινής ζωής, τα οποία όμως τα μεταπλάθει συγγραφική αδεία και ενίοτε τα τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες της συγγραφής του έργου. Άρα τα έργα αυτά δεν είναι απολύτως πηγή για την ιστορία και κυρίως για τη λαογραφία». Σε κάθε περίπτωση συνέχισε ο ίδιος θα πρέπει να τηρείται η γνωστή μέθοδος του τριγωνισμού, σύμφωνα με την οποία  για να χρησιμοποιήσουμε μία πληροφορία που μας δίνει ένα μυθιστόρημα θα πρέπει πρώτα να την διασταυρώσουμε με άλλες δύο πηγές. Αρχικά με ένα άλλο μυθιστόρημα της εποχής και δεύτερον με μία άλλη πηγή, όπως έγγραφα ή εφημερίδες». «Μόνο εάν διαπιστώσουμε δια του τριγωνισμού ότι η πληροφορία είναι σωστή τότε την χρησιμοποιούμε ως πηγή» εξήγησε για να επισημάνει πως «σε διαφορετική περίπτωση, αν ανοίξουμε ένα μυθιστόρημα και χρησιμοποιήσουμε μόνο ό,τι λέει αυτό και το θεωρήσουμε ως πηγή, κάνουμε λάθος. Δεν κάνουμε ούτε ιστορία ούτε λαογραφία, αλλά νεοελληνική φιλολογία».
 
Μετά το τέλος της στρογγυλής τράπεζας του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος του κ. Tudor Dinu, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, που σύμφωνα με τον κ. Βαρβούνη «είναι άριστος γνώστης της ελληνικής γραμματείας, κατέχει τα ιδιώματα και τις ιδιωματικές προφορές και αποτελεί την ψυχή των εκδηλώσεων και της διδασκαλίας της Νεοελληνικής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου». 

«Στόχος μας να δείξουμε πως σε ημέρες κρίσης υπάρχουν ομάδες, τμήματα και πανεπιστήμια που συνεχίζουν σε πείσμα των καιρών το έργο τους με ευσυνειδησία» 

Ο κ. Βαρβούνης ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή δύο ακόμα μεγάλων Διεθνών Συνεδρίων που ετοιμάζει το Τμήμα Ιστορίας – Εθνολογίας για το ακαδημαϊκό έτος 2018 το πρώτο εκ των οποίων θα αφορά στις Ελληνοβουλγαρικές Σπουδές με υπεύθυνη την κ. Ελεονώρα Ναξίδου και το δεύτερο τις Βαλκανικές Πόλεις και τις επιδράσεις του τουρισμού σε αυτές,  υπεύθυνη του οποίου θα είναι η κ. Κατερίνα Μάρκου.
 
«Στόχος του Τμήματός μας είναι σε μέρες κρίσης και έκπτωσης αξιών, θεσμών κτλ. όπως τα βιώνουμε να δείξουμε ότι υπάρχουν ομάδες, μονάδες, τμήματα, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκές μονάδες και οντότητες που συνεχίζουν σε πείσμα των καιρών το έργο τους με ευσυνειδησία και κυρίως  με επιστημονική εξωστρέφεια – σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με άλλους λαούς και χώρες – και ανοιχτότητα, σε ό,τι αφορά την τοπική κοινωνία. Εδώ ερχόμαστε να συμβάλλουμε και να πούμε πως “δίπλα σας υπάρχει ένα πανεπιστήμιο που δεν είναι τουριστικό γραφείο, δεν μπορεί να φέρει τουρίστες αλλά μπορεί να προσφέρει τη γνώση του στην  υπηρεσία της κοινωνίας που τη χρειάζεται στο συγκεκριμένο σημείο”» κατέληξε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.